Održano jubilarno 10. hodočašće ‘Marijanski zavjet za Domovinu’

narod - prije 5 sati - link

MarijanskiMarijanski

Završilo je jubilarno 10. zavjetnog hodočašća mladih i branitelja „Marijanski zavjet za Domovinu“. Ovo jedinstveno hodočašće održavalo se od 9. lipnja do 22. kolovoza pod geslom “Ja sam svjetlo svijeta, tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života”. Hodočasnici su prošli kroz brojna hrvatska marijanska svetišta.

Hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske, pokrenula je 2015. Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu. Nastalo je po uzoru na španjolski Camino de Santiago. Osobitost hrvatskog hodočašća je formalno davanje Zavjeta koji podrazumijeva da će vjernik-hodočasnik za života proći cjelokupnu rutu odjednom ili u etapama. Istaknuta vrijednost jest podrška duhovnika-svećenika koji svojim djelovanjem, prateći hodočasnike cijelim putem, aktivno sudjeluju u duhovnoj formaciji hodočasnika i grupe.

Foto: Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu
>(FOTO) Marijanski zavjet za Domovinu: Od Posušja do Širokog Brijega

Hodočasnici su tijekom dva mjeseca pješice prešli impresivnih 1700 kilometara, povezujući brojna marijanska svetišta od Osijeka do Dubrovnika. Ove godine, čak 170 hodočasnika sudjelovalo je u ovom zahtjevnom pothvatu. Hodočasnici su se uključili na različitim razinama: neki su prvi put položili zavjet, drugi su dovršili cjelokupnu rutu i time ispunili dane zavjete, dok su treći nastavili svoje duhovno putovanje prolazeći odabrane etape.

Foto: Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu

Duhovna pratnja svećenika tijekom cijelog hodočašća pružila je hodočasnicima snažnu podršku i priliku za dublje vjersko iskustvo i osobni razvoj.

Foto: Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu

Svečano misno slavlje u Dubrovniku bilo je prilika za zahvalu Gospodinu i Blaženoj Djevici Mariji za sve milosti primljene tijekom hodočašća. Zahvalno euharistijsko slavlje održano je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u četvrtak 22. kolovoza 2024. s početkom u 20 sati.

Objava Održano jubilarno 10. hodočašće ‘Marijanski zavjet za Domovinu’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3963)Izdvojen članak (587)marijanska svetišta (4)