Na Golom otoku i Sv. Grguru prisjetili se žrtava svih totalitarnih i autoritarnih režima

novilist - prije 3 dana - link

Na Golom otoku i Sv. Grguru, danas je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te uz molitvu, obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskoga sabora, Josip, Borić, izaslanica Ministarstva branitelja (Područni ured Rijeka), Sanja Jurjako, te delegacije Općine Lopar i Grada Raba, u kojoj je bio i novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba, Tomislav Matošić. Službeni protokol trajao je od 8 do 10:15 sati.

Ovom prigodom, izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Josip Borić, izjavio je:

“Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, prilika je da se prisjetimo tragičnih sudbina svih onih koji su stradali pod diktaturama 20. stoljeća.

U kontekstu Hrvatske, Goli otok i Sveti Grgur zauzimaju posebno mjesto u kolektivnom sjećanju. Ovi su otoci bili logori za političke zatvorenike tijekom razdoblja komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji. Goli otok, poznat kao ‘jugoslavenski gulag’, bio je mjesto gdje su mnogi ljudi, bez pravog suđenja i temeljnih ljudskih prava, bili izloženi nehumanim uvjetima, prisilnom radu, fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Sveti Grgur, iako manje poznat, imao je sličnu ulogu, s tim da je bio namijenjen za žene koje su bile označene kao neprijatelji države. Na tim su mjestima tisuće ljudi prošli kroz nepodnošljivu patnju zbog optužbi za političke zločine ili zbog jednostavnog neslaganja s tadašnjim režimom.

Obilježavanje ovog dana podsjeća nas na važnost demokracije, ljudskih prava i sloboda, te na potrebu da se ovakve strahote nikada ne ponove. Sjećanjem na žrtve totalitarnih režima, uključujući one s Golog otoka i Svetog Grgura, iskazujemo poštovanje prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i dostojanstvo čovjeka.”

Objava Na Golom otoku i Sv. Grguru prisjetili se žrtava svih totalitarnih i autoritarnih režima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

goli otok (11)Otoci (251)Rijeka & Regija (1038)