“3. maj” uz ekonomske ima i kadrovske brige. Otkrivamo pozadinu sukoba direktora Kučana i “nadzornika”

novilist - prije 5 sati - link

Nakon fijaska s tenderom za kupnju novog »3. maja«, u čitavom nizu problema i otvorenih pitanja koji su se natkrilili nad riječkim brodogradilištem, ovih dana na tapetu se nalazi još jedno, ono vezano uz direktora Edija Kučana kojemu 31. kolovoza istječe petogodišnji mandat.

Prijeđeni rokovi

Formalno, odluka je u ovlasti Nadzornog odbora, istog onog koji je pokrenuo proces uskrate razrješnice Kučanu na Skupštini »3. maja«, održanoj koncem prošlog mjeseca. Sve otad ništa se dogodilo nije.

Od članova Nadzornog odbora ni traga ni glasa u javnosti, na Skupštini se nisu ni pojavili, a dostupne informacije upućuju da sjednicu planiraju održati idući tjedan.

S druge strane, direktor Kučan je odmah po uskrati razrješnice izjavio kako nema namjeru odstupiti s pozicije direktora i dati ostavku jer bi to, prema njegovim navodima, bilo neodgovorno u poziciji u kojoj se »3. maj« nalazi.

Čak se ni oko odlaska u mirovinu nakon isteka mandata nije htio izjasniti.

Potez »nadzornika« ocijenio je maltene nečuvenim, ocjenjujući da štite vlastite pozicije, a poručio je i kako će se neke stvari između njega i NO-a morati raščistiti jer, poručio je, »ovako dalje neće ići«.

Svi upućeniji u trećemajska zbivanja znaju da već dugi niz mjeseci između članova Nadzornog odbora i Uprave, odnosno direktora »3. maja« postoje napetosti i sukobljavanja, čiji je glavni okidač novogradnja 527 odnosno brod »Algoma Endeavour« kod kojega su debelo pregaženi svi prvotno projicirani troškovi njegovog završetka, zajedno s ugovornim rokom isporuke.

Velika šansa

Podatak da je brod, koji je ugovoren za iznos nešto veći od 47 milijuna eura, trebao biti isporučen još sredinom lipnja ove godine, da je na njemu u ovom trenutku vezano 70 milijuna eura državnih jamstava za plasirane kredite i da to još nije kraj troškovima, dapače, da će trebati još barem desetak milijuna eura da se »Algoma Endeavour« može u potpunosti završiti, dovoljno upućuje na količinu nervoze koja se uvukla među one kojima je »suđeno« da se tim podbačajem moraju baviti.

Problem je još kompleksniji ako se na račun ovog broda, u vidu nekakvog instant rješenja, ne želi zatrti šansa da se na riječkim navozima nastavi djelatnost kroz povezano društvo »3. maj 1905« s kojim je Scenic grupa sredinom travnja ove godine ugovorila projekt gradnje novog polarnog kruzera, projekta vrijednog više od 200 milijuna eura.

Činjenica je, međutim, da je Ministarstvo financija, kroz naputak stečajnoj upraviteljici Uljanika Mariji Ružić, stalo iza prijedloga Nadzornog odbora »3. maja« o uskrati razrješnice Kučanu i tu činjenicu, koja je pretočena i u formalnu odluku trećemajske Skupštine, sada je nemoguće zanemariti, barem kada je u pitanju novi mandat Kučana na čelu »3. maja«.

Stvari su se posložile tako da bi ili Nadzorni odbor ili direktor morali odstupiti sa sadašnjih funkcija.

Mačak s devet života

Direktor »3. maja« Edi Kučan u nebrojeno je prilika dosad pokazao da je mačak s devet života, uživao je posebno povjerenje premijera Andreja Plenkovića koji je i na porinuću »Algoma Endeavoura« u veljači ove godine, nekoliko mjeseci nakon što je »3. maj« zatražio i dobio drugi kredit za završetak ovog broda, to jasno i eksplicitno dao do znanja.

Uživa li ga i dalje, pitanje je svih pitanja.

Objava “3. maj” uz ekonomske ima i kadrovske brige. Otkrivamo pozadinu sukoba direktora Kučana i “nadzornika” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

3. maj (21)brodogradnja (8)Gospodarstvo (348)rijeka (1110)