‘Transrodna žena’ pobijedila u sudskom sporu protiv aplikacije namijenjene ženama

narod - prije 5 sati - link

''transrodna''''transrodna''

Australska „transrodna žena“ Roxanne Tickle pobijedila je u sudskom sporu protiv aplikacije „Giggle for Girls“, platforme namijenjene isključivo ženama, nakon što joj je pristup bio uskraćen jer je prepoznata kao muškarac. Savezni sud presudio je da je Tickle bila žrtva neizravne diskriminacije. A to se odnosi na situacije kada odluka neke strane nepovoljno utječe na osobu zbog određenog atributa. Sud je naložio aplikaciji da isplati odštetu od 10.000 australskih dolara (oko 6700 američkih dolara) plus troškove suda.

Roxanne Tickle, transrodna žena iz regionalnog Novog Južnog Walesa, tužila je platformu društvenih medija Giggle for Girls i njezinog izvršnog direktora Salla Grovera, tvrdeći da joj je nezakonito zabranjeno korištenje aplikacije 2021. nakon što su tvrtka i Grover rekli da je muškarac.

>Paraolimpijka Petrillo: Transrodna atletičarka je 2019. bila oženjeni otac dvoje djece

Aplikacija namijenjena ženama nije prepoznala Tickle kao ženu, već kao biološkog muškarca

Godine 2021. Roxanne Tickle preuzela je aplikaciju „Giggle for Girls“, koja je zamišljena kao siguran prostor gdje žene mogu dijeliti svoja iskustva, a pristup muškarcima bio je zabranjen. Kako bi pristupila aplikaciji, bilo je potrebno poslati selfie koji je provjeravao softver za prepoznavanje spola. Tickle je isprva bilo dopušteno da se pridruži platformi, no kasnije joj je navodno blokiran pristup.

Aplikacija je inače zatvorena u kolovozu 2022, piše The Guardian. Sudac je rekao da dokazi ne potvrđuju da je Tickle izravno isključena iz Gigglea zbog „svog rodnog identiteta, iako ostaje moguće da je to bio pravi, ali nedokazani razlog“. No ipak, slučaj je prošao kao neizravna diskriminacija jer je Tickle bila isključena iz aplikacije zbog činjenice da izgleda kao biološki muškarac, što i jest u stvarnosti.

Pravni tim aplikacije „Giggle for Girls“ tvrdio je da je spol biološka činjenica te da je Tickle isključena na temelju spola

Tickle, koja se identificira kao žena, tvrdila je da zakonski ima pravo koristiti usluge namijenjene ženama te da je njezino isključenje s platforme predstavljalo diskriminaciju na temelju rodnog identiteta. Tužila je aplikaciju i njezinu direktoricu Sall Grover, tražeći odštetu od 200.000 australskih dolara, navodeći da je Groverovo „uporno pogrešno oslovljavanje“ izazvalo „stalnu anksioznost i povremene suicidalne misli“. Tickle je također izjavila da su Groverovi javni komentari o njoj potaknuli korisnike da upućuju uvredljive komentare, čime su posredno potaknuli druge na slično ponašanje.

Tijekom suđenja, pravni tim aplikacije „Giggle for Girls“ tvrdio je da je spol biološka činjenica te da je Tickle isključena na temelju spola, a ne rodnog identiteta. Njihova obrana temeljila se na tvrdnji da je aplikacija osmišljena kako bi isključila muškarce, te su smatrali da je zabrana pristupa osobama koje doživljavaju kao muške opravdana. Grover je naglasila da Tickle smatra muškarcem, te da je njezina odluka zakonita.

>Transrodna žena, koja je silovala prijateljicu, osuđena na devet godina u muškom zatvoru

Sudac je ustvrdio da je spol „promjenjiv i nije nužno binaran“

Međutim, sudac Robert Bromwich odbacio je ovaj argument, ističući kako sudska praksa pokazuje da je spol „promjenjiv i nije nužno binaran“. Ovom presudom Tickle je pobjedila na sudu na temelju onoga što je sud opisao kao neizravnu diskriminaciju, premda je Tickie zapravo rođena kao biološki muškarac. Tickle je izjavila da presuda „pokazuje da su sve žene zaštićene od diskriminacije“, te se nada da će ovaj slučaj biti „proces iseljenja za ‘trans’ i rodno različite osobe“.

Ova presuda, poznata kao slučaj „Tickle protiv Giggle“, prvi je takav slučaj u Australiji u kojem je federalni sud razmatrao navode o diskriminaciji na temelju rodnog identiteta.

>SAD: Muškarac koji se identificira kao transrodna žena ubio svoje roditelje

Tickle je, usprkos presudi, nezadovoljna, tvrdi: „Borba za ženska prava se nastavlja“

S druge strane, Sall Grover izrazila je razočaranje presudom putem društvene mreže X rekavši: „Borba za ženska prava se nastavlja.“ Grover je odbila oslovljavati Tickle s „gospođo“ s obzirom da je riječ o biološkom muškarcu. Kazala je kako je ne bi tako oslovljavala čak ni kad bi se podvrgla operaciji „promjene spola“. Spol se, naime, zapravo ne može promijeniti!

Ova presuda mogla bi imati dalekosežne posljedice ne samo u Australiji već i širom svijeta, s obzirom na to da bi mogla postaviti pravni presedan u slučajevima sukoba između prava na rodni identitet i prava temeljenih na spolu. Obrana aplikacije Giggle pozvala se na Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW), međunarodni ugovor koji je ratificiralo 189 zemalja, uključujući Australiju. Njihov je argument bio da ova konvencija obvezuje države da štite prava žena, uključujući prostore namijenjene isključivo ženama, prenosi BBC.

Tko je Sall Grover i aplikacija Giggle for Girls

Sall Grover je australska poslovna žena i osnivačica Gigglea, aplikacije namijenjene ženama. Aplikacija ograničava pristup cisrodnim ženama, a brani transrodnim“ ženama, odnosno biološkim muškarcima.

Godine 2020. Grover je proizvela Giggle for Girls, mobilnu aplikaciju dizajniranu kao platformu za društveno umrežavanje za žene. Ime, Giggle, opisano je kao skupna imenica za žene. Aplikacija je namijenjena samo ženama i tako je predstavljena. Aplikacija ženama nudi siguran internetski prostor za povezivanje i pronalaženje podrške u raznim područjima kao što su pronalaženje cimera, prijatelja, emocionalne podrške ili aktivizma.

Grover je rekla da ju je na razvoj digitalne platforme za žene potaknula želja da se zaštiti od napada nasilnih muškaraca. Njezina želja utemeljena na vlastitom iskustvu s mizoginijom i seksualnim nasiljem.

Aplikacija je namijenjena isključivo ženama, dakle ne biološkim muškarcima

Pravila o članstvu u aplikaciji ograničavaju pristup odraslim osobama kojima je naknadno u rodnom listu promijenjen spol“ (u ženski). Za provjeru spola korisnika oslanjala se na tehnologiju koju je razvila tvrtka Kairos koja nudi softver za prepoznavanje lica.

Aplikacija je na udaru kritika zbog isključivanja transrodnih“ žena, odnosno bioloških muškaraca. U odgovoru na kritike, Grover je rekla da je isključivanje trans žena” bilo namjerno s obzirom da je riječ o biološkim muškarcima, a ne o biološkim ženama kojima je aplikacija namijenjena.

Do 2021. aplikacija je navodno imala 20.000 korisnika iz 88 zemalja. Grover je odlučila ugasiti aplikaciju u srpnju 2022. Tvrdila je da su joj zbog aplikacije „transrodni“ aktivisti nemali broj puta prijetili silovanjem i smrću.

Objava ‘Transrodna žena’ pobijedila u sudskom sporu protiv aplikacije namijenjene ženama pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

australija (18)Izdvojen članak (582)Svijet (1978)transrodnost (8)