Večeras na riječki Zvečka festival dolazi M.O.R.T.: ‘Prisutnost i vrijeme su najdragocjeniji resursi u životu’

novilist - prije 2 dana - link

Večeras na riječki Zvečka festival dolazi M.O.R.T., bluzerski pankeri iz Sinja koji su prošle godine predstavili novi i hvaljeni, peti po redu album »Samo hrabro i bezveze!«. Iza sebe imaju pet vrhunskih albuma i stotine koncerata, gotovo su uvijek na turneji, a poznati su po svojim energičnim nastupima koji se, ako ste fan dobre zabave, skakanja i poganja, nipošto ne propuštaju. Povodom koncerta u Rijeci razgovarali smo s članovima benda.

Klasično je festivalsko i bosonogo ljeto, nastupili ste i još nastupate svugdje po regiji, a našla su se tu i neka manja mjesta poput Našica i Stolca. Što vam znače nastupi u manjim sredinama u kojima do sada niste svirali?

Mile: Je, ovo je ljeto baš veselo – svugdje smo. Mi obožavamo manja mjesta, uvijek je tulum najblesaviji i ljudi su voljni druženja, zabave i rock & rola.

Svirali ste i u rodnom Sinju za koji gradonačelnik Bulj tvrdi da je grad rocka, no za isti taj rock nakon izgaranja svojevrsnog kulturnog centra kakav je bila bivša vojarna, baš i nema prostora. Ima li kakvih novosti po tom pitanju i kako opstaje rock u Sinju?

Mile: Ma kakvi, to su samo šarene laži. Za takve stvari treba komunikacije i truda, nisam siguran koliko su upoznati s tim vještinama.

Sada kad je prošlo neko vrijeme i slegli su se dojmovi novog albuma »Samo hrabro i bezveze!«, kakva je recepcija novih pjesama na koncertima i kako je vama bilo ukomponirati ih u repertoar?

Mile: Sad je divno i ujedno još teže kad možemo probrat kroz pedesetak pjesama i napravit najbolji set za tu večer. Cijeli album se pokazao kao miljenik publike, što nam daje vjetar u leđa kad baš tim pjesmama punimo repertoar.

»Hoću svoga prijatelja/Ne stigne da pjeva/Ubija se poslom/Jedva još i zijeva« stihovi su iz pjesme »Ćaća« s vašeg zadnjeg albuma. S obzirom na to da osim bavljenja glazbom radite i druge, tzv. »dnevne« poslove, koliko utječu na vas u pogledu želje i mogućnosti za stvaranjem i sviranjem?

Mile: Skoro svi smo dali otkaze na poslovima, tako da očigledno stvari idu u svom najboljem smjeru.

Zvrk: To su stihovi o otuđenju među prijateljima, to može biti radi posla, obitelji, obaveza, a može biti i zbog mobitela. Prisutnost i vrijeme su najdragocjeniji resursi u životu.

Tijekom vaših nastupa komunikacija s publikom je čvrsta, šutke gotovo konstantne, a puno je i improviziranih trenutaka. Na OK Festu u Tjentištu na pozornici vam se krajem svirke pridružio glazbenik iz publike na vokalu – o čemu se radi i jesu li ovakva »uletanja« dobrodošla i na nadolazećem koncertu u Rijeci?

Mile: He-he, to je naš dragi Beker – lice s naslovnice posljednjeg albuma. To nam je postao običaj na određenoj pjesmi, tako da… Dragi ljudi, sve znate.

Objava Večeras na riječki Zvečka festival dolazi M.O.R.T.: ‘Prisutnost i vrijeme su najdragocjeniji resursi u životu’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

RIF (91)