Državnu maturu ponovo polažu 543 učenika iz PGŽ-a. Odustalo ih je, nažalost – 147

novilist - prije 5 sati - link

RIJEKA – Hrvatski maturanti ove godine nisu briljirali na ljetnom roku državne mature, a nisu briljirali ni primorsko-goranski, jer prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, državnu maturu u Primorsko-goranskoj županiji nije položila gotovo trećina pristupnika. Naime, ispite je pisalo 1.899 kandidata, a državnu su maturu položila njih 1.002, što znači da na ispite ponovo mora 690 primorsko-goranskih maturanata.

»Nategnuta« trojka iz hrvatskog

Međutim, iako je bilo za očekivati da će svih 690 negativno ocijenjenih maturanata požuriti na jesenji rok mature, to se nije dogodilo. Naime, prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, trenutno ispite jesenjeg roka u Primorsko-goranskoj županiji polažu 543 maturanta, što znači da je njih čak 147 odlučilo da se s državnom maturom, barem za sada, neće zamarati. Ukupno na državnoj razini ispite jesenjeg roka piše oko 4.800 maturanata.

Ispti, koji su počeli ovaj tjedan, trajat će sve do 6. rujna, a najmasovniji izlazak primorsko-goranskih maturanata na ispit bio je jučer, kada je njih 348 pisalo prvi dio ispita iz hrvatskog jezika, dok će danas pisati esej na koji su se maturanti najviše žalili ove godine, posebice zato što je broj obveznih djela od prošle godine povećan s četiri na osam. Upravo je ispit iz hrvatskog jezika i na ljetnom roku bio ispit na koji je izašlo najviše primorsko-goranskih maturanata, njih 1.733, ali kao i na državnoj razini, ni na primorsko-goranskoj taj ispit nije prošao baš najbolje, jer prema podacima Nacionalnog centra, ukupna ocjena primorsko-goranskih maturanata je »nategnuta« trojka, odnosno 2,67.

Više negativnih nego odličnih

Općenito, na ljetnom roku među primorsko-goranskim maturantima bilo je negativno ocijenjenih ispita čak tri puta više nego onih koji su ocijenjeni odličnom ocjenom. Maturanti su prikupili 1.232 negativne ocjene i tek 422 odlične. Štoviše, po broju negativnih ocjena ovogodišnja je generacija maturanata nadmašila prošlogodišnju, jer lani su na ljetnom roku državne mature bile 1.094 negativne ocjene primorsko-goranskih maturanata.

Idućeg, drugog tjedna jesenskog roka mature pristupnike čeka ispit iz Fizike i Geografije koji se piše u ponedjeljak, dok se ispit Matematike osnovne i više razine piše u srijedu, 28. kolovoza, a Engleski jezik u petak, 30. kolovoza. Nakon hrvatskog jezika upravo je matematika ispit na koji će izaći više stotina primorsko-goranskih maturanata, jer njih 276 prijavilo je osnovnu razinu, a 54 višu razinu, dok na osnovnu razinu engleskog jezika na jesenskom roku izlazi 99 učenika, a na osnovnu 42.

Engleski im ide puno bolje

Na ljetnom roku primorsko-goranski maturanti pokazali su da matematiku znaju za dvojku, i to na obje razine. Naime, već tradicionalno najveći broj maturanata, njih 1.086, birao je nižu razinu matematike i ocjena im je 2,29, dok su težu, višu razinu pisala 694 kandidata, ali s ocjenom 2,37 ni oni se baš nisu proslavili. Zato im engleski jezik ide puno bolje nego hrvatski, ali i matematika, jer dok se na matematici većinom bira lakša razina ispita, na engleskom se bira ona teža i ostvaren je bolji rezultat. Ukupno 1.135 maturanata pisalo je višu razinu iz engleskog te im je zajednička ocjena čvrsta trojka, odnosno 3,38, dok je njih 585 pisalo nižu razinu iz tog predmeta, a ocjena im je 3,13.

Broj primorsko-goranskih učenika koji će do 6. rujna izaći na ispite iz izbornih predmeta prilično je mali, jer prema podacima Nacionalnog centra ispit iz fizike na ovom roku pisat će 33 učenika, iz biologije njih 23, a iz kemije 21.

Objava konačnih rezultata 18. rujna

Objava konačnih rezultata jesenskog roka bit će 18. rujna, a 11. rujna objavljuju se privremeni rezultati jesenskog roka mature. Naredna dva dana, odnosno do 13. rujna, je period za podnošenje prigovora, a do 18. rujna je moguće prijavljivati studije koji provode jesenski upisni rok. Tog će dana biti objavljene i konačne rang-liste upisa na studije.

 

 

Objava Državnu maturu ponovo polažu 543 učenika iz PGŽ-a. Odustalo ih je, nažalost – 147 pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

državna matura (18)rijeka (1108)