BESPLATNI UDŽBENICI I ZA DIO SREDNJOŠKOLACA Država će učenicima pokriti dio troškova obrazovanja

dulist - prije 4 sata - link

Dva tjedna prije početka nastave održana je sjednica Vlade na kojoj je donesena odluka o financiranju određenih troškova obrazovanja učenicima osnovnih i srednjih škola. Tako će i ove školske godine, uz ‘besplatne’ udžbenike i ‘besplatne’ obroke, određeni osnovnoškolci imati financirane i druge obrazovne materijale, prenosi Srednja.hr.

Pravo na to imaju učenici osnovnih škola koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza 2024. utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade, koji su članovi kućanstva osobe koja je do 31. kolovoza 2024. utvrđena kao korisnik naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, koji su članovi kućanstva osobe koja je do 31. kolovoza 2024. utvrđena kao korisnik novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata i oni koji sudjeluju u provedbi Eksperimentalnoga programa ‘Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja’.

– Pravo na financiranje drugih obrazovnih materijala učenik ostvaruje sukladno odluci o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala, koja je objavljena na mrežnim stranicama osnovne škole, za razred koji učenik pohađa i sukladno članku 16. stavku 8. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. Procjenjuje se da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih u školskoj godini 2024./2025. za oko 1.500 učenika osnovnih škola financirati druge obrazovne materijale za što je osigurano 53.000,00 eura. Ujedno, procjenjuje se da će Ministarstvo hrvatskih branitelja u školskoj godini 2024./2025. za oko 51 učenika osnovnih škola financirati druge obrazovne materijale za što je osigurano 2.094,06 eura – stoji u dokumentu odluke Vlade.

Određenim srednjoškolcima će od ove školske godine uz prijevoz biti financirani i svi obvezni udžbenici. Pravo na to ostvaruju oni koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza 2024. utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.

– Učenik ostvaruje pravo za sve obvezne udžbenike za nastavne predmete za određeni razred iz odluke o odabiru udžbenika za srednju školu, razred i odjeljenje koji učenik pohađa, koju donosi svaka pojedina škola, a prema odabiru iz Kataloga odobrenih udžbenika koji objavljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih na svojim mrežnim stranicama – navodi se u odluci Vlade.

pročitaj cijeli članak

Aktualno (748)