Piletić najavio povećanje mirovina: HZMO ima najveći broj registriranih osiguranika ikada

novilist - prije 4 sata - link

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić rekao je u četvrtak da će se mirovine povećati 7,6 posto te naglasio da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje registrirao 1.749.226 osiguranika što je najveći broj ikada te ima 64.000 osiguranika više nego lani.

Ta brojka više zaposlenih i osiguranih u Hrvatskoj odgovara broju stanovnika Velike Gorice, kazao je ministar Piletić u izjavi za novinare nakon Vladine sjednice te podsjetio da je stopa registrirane nezaposlenosti 4,8 posto, a prema Eurostatu 5,5 posto.

Odluka se donosi sutra

Piletić je najavio da će se sutra, u petak, održati sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na kojoj se očekuje donošenje odluke o novoj aktualnoj vrijednosti mirovina, pa će se mirovina povećati za više od 1,2 milijuna umirovljenika, po svim dosadašnjim pokazateljima, za 7,6 posto.

To znači da će mirovine za kolovoz s isplatom u rujnu biti uvećane za taj postotak, a ujedno će biti isplaćeni i zaostaci za srpanj i kolovoz, kazao je.

Pojasnio je kako se do tog postotka došlo i naveo da je prema podacima Državnog zavoda za statistiku, inflacija u proteklih šest mjeseci u odnosu na prethodnih šest mjeseci iznosila 0,6 posto dok su indeksi prosječnog porasta bruto plaće prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na posljednjih šest mjeseci 2023. porasli za 10,4 posto.

To je drugi rekordni postotak povećanja mirovina, naglasio je Piletić.

Nastavak “paketa” mirovinskih reformi

Dodao je da s “paketima” mirovinskih reformi namjeravaju nastaviti i dalje te najavio da će se vrlo skoro formirati Vijeće za starije i umirovljenike i što skoriji početak rada na izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju.

Želimo izmijeniti omjere usklađivanja mirovina svakih šest mjeseci tako da više neće biti 70:30, nego 85:15 u korist povoljnijeg indeksa, rekao je.

Također je najavio (priznavanje) godine dana mirovinskog staža za svako dijete i poboljšanje položaja invalidskih mirovina.

O godišnjem dodatku umirovljenicima

Odgovarajući na novinarski upit, Piletić je rekao da žele omogućiti godišnji dodatak svim umirovljenicima, a što se tiče najavljenog prosvjeda rekao je da se radi o političkoj organizaciji koja je testirala svoje povjerenje među biračima pa tako i umirovljenicima i da ta opcija na parlamentarnim izborima nije osvojila ni jedan mandat u Saboru.

Očito je da joj hrvatski građani i sami umirovljenici ne vjeruju, ustvrdio je.

Vezano uz Zakon o strancima, rekao je da se vrlo skoro može očekivati na sjednici Vlade te da je postignut konsenzus sindikata i poslodavaca kako bi se pridonijelo donošenju kvalitetnijeg zakona.

To je nužno za bolju integraciju, istaknuo je podsjetivši da je predloženo da se radne dozvole izdaju na tri godine te da se povoljniji uvjeti omoguće i digitalnim nomadima te propiše minimalni standard za smještaj stranih radnika.

Upitan o uštedama u svome resoru, na traženje ministra financija, Piletić je odgovorio da je rebalans konstanta i najavio da sve što ne bude potrošeno, bit će raspoloživo za rebalans i preraspodjelu te poručio kako ni jedno zakonsko pravo nije moguće umanjiti.

Objava Piletić najavio povećanje mirovina: HZMO ima najveći broj registriranih osiguranika ikada pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (342)Hrvatska (3962)hzmo (26)marin piletić (11)mirovine (32)Novosti (1357)umirovljenici (71)Vlada RH (76)