Plenković otkrio koliko će rasti mirovine, te kako će se regulirati kratkoročni najam stanova

narod - prije 5 sati - link

PlenkovićPlenković

Vlada RH danas je održala prvu sjednicu nakon godišnjih odmora. Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak, na početku sjednice Vlade, usklađivanje mirovina iznad sedam posto od 1. srpnja te zakonske izmjene kojima će se promijeniti formula izračuna mirovina i uvesti godišnji dodatak.

Uvodno je izrazio žaljenje zbog tragedije s trajektom Lastovo te rekao kako očekuje da će istraga utvrditi sve činjenice. Zahvalio je i svim vatrogascima i pilotima protupožarnih zrakoplova na angažmanu tijekom gašenja požara. Premda smo u posljednje vrijeme bili informirani o slabijim turističkim brojkama o čemu je nedavno govorio i ministar turizma Glavina, premjer je na sjednici kazao da je turistička sezona bolja nego prošle godine. Oko tri posto više dolazaka, ustvrdio je Plenković.

>Ministar Glavina: Radimo na tome da se od turizma živi cijele godine

Mirovine rastu više od 7 posto

Plenković je najavio da će Vlada u narednim tjednima započeti rad na rebalansu proračuna, a predstavit će i novi krug porezne reforme te u javno savjetovanje pustiti novi model stambene politike. Od 1. srpnja će se uskladiti mirovine, a najavio je da bi to trebalo iznositi povišicu veću od 7 posto.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je i prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji.

>Stiže novo povećanje mirovina, stručnjak izračunao što to donosi umirovljenicima

Također na Vladinoj sjednici je i prijedlog o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. sredstvima iz Državnog proračuna, prijedlog o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. iz Državnog proračuna te prijedlog o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine.

Vlada je prihvatila i prijedlog zakona o upravljanju i održavanje zgrada, a ministar Branko Bačić je istaknuo neke novosti.

– Sve zgrade koje imaju tri i više katova moći će se ugrađivati liftovi u čemu će participirati suvlasnici, ali i država. Kroz poseban program ćemo sufinancirati obnovu fasada u centru grada, najavio je Bačić.

>Plenković najavio bolji mirovinski status za buduće majke: Je li riječ o kozmetičkoj promjeni?

Suglasnost za kratkoročni najam

Uvode se i kazne za one koji samovoljno budu nadograđivali zgrade. Zabranit će se i prenamjena stanova za kratkoročno iznajmljivanje bez suglasnosti 80 posto suvlasnika.

– To radimo zbog toga što u oko 40 posto stambenog fonda u Hrvatskoj ne služi stanovanju, već se koriste u druge svrhe, rekao je Bačić.

>Kako apartmanizacija utječe na demografsku sliku RH?

Vlada je prihvatila odliku da Dubravka Šuica bude povjerenica u Europskoj komisiji, prenosi Dnevnik.hr.

Objava Plenković otkrio koliko će rasti mirovine, te kako će se regulirati kratkoročni najam stanova pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (539)Hrvatska (3958)Izdvojen članak (566)mirovine (32)turizam (314)Vlada RH (76)