Koliko je EU ovisna o stranom oružju?

narod - prije 4 sata - link

SADSAD

Sjedinjene Američke Države (SAD) potvrđuju se kao najveći svjetski izvoznik oružja i vojne opreme, a Indija je najveći uvoznik. Europska unija oslanja se na vlastitu proizvodnju i uvoz iz SAD-a, ali statistika u tom pogledu ne nudi precizne podatke.

Sjedinjene Države objavile su da će prodati Njemačkoj strjeljivo i opremu za protuzračni sustav Patriot u iznosu od pet milijardi dolara. To je samo mali dio transatlantske trgovine oružjem, koja se posebno intenzivirala proteklih godina.

Uslijed rata u Ukrajini, trgovina oružjem postala je posebno zanimljiva tema zbog toga što mnogi zapadni saveznici oružjem opskrbljuju Ukrajinu. Istodobno, zapadne vlade očito su u međuvremenu reagirale na žalopojke o kronično slabom naoružanju vlastitih vojski i odlučile modernizirati oružje i povećati zalihe.

Svi nabavljaju oružje, velike količine idu u Ukrajinu

Njemačka je već Ukrajini isporučivala sustave Patriot, pa sad nije jasno je li nova kupovina od SAD-a zapravo namijenjena Ukrajini, ili Nijemci kupuju opremu za vlastite potrebe.

Nedavno je objavljeno i da Hrvatska kupuje od SAD-a raketne bacače HIMARS. Spominje se čak i cijena od 300 milijuna dolara, što bi bila najskuplja kupovina u povijesti hrvatskih kopnenih snaga.

>Rat u Ukrajini i novi europski konsenzus: EU bi trebala proizvoditi više vlastitog oružja

Za razliku od spomenutih pet milijardi koje bi Njemačka trebala platiti za opremu za Patriot, to je gotovo neznatan posao. Posebice je to vidljivo kad se usporedi s opsežnom trgovinom oružjem s obje strane Atlantika.

Prema navodima Međunarodnog centra za mirovna istraživanja u Stockholmu, u posljednje četiri godine gotovo se udvostručio uvoz teškog oružja u Europu. U razdoblju od 2019. do 2023., u usporedbi s razdobljem od 2014. do 2018. on je povećan za 94 posto.

Najveći kupci naoružanja su u Aziji i na Bliskom istoku

Uzgred, daleko veće količine oružja stižu u Aziju i na Bliski istok, gdje se nalazi devet od deset najvećih svjetskih uvoznika oružja. Istodobno, Rusija je izvoz oružja smanjila za polovicu, dok je SAD povećao za 17 posto.

Prema istom izvoru, oko 55 posto uvoza oružja u europske države dolazi iz SAD-a. Istodobno, iz Europe dolazi trećina svega oružja koje se izvozi u cijeli svijet. To upućuje na veliku snagu europske industrije oružja. Međutim, stručnjaci upozoravaju da trgovina oružjem ovisi u velikoj mjeri o stanju transatlantskih odnosa.

Najveći izvoznik oružja i dalje je SAD, zapravo sve veći, a zajedno sa zapadnoeuropskim državama sudjeluje sa 72 posto u ukupnoj svjetskoj trgovini naoružanjem.

Najveći izvoznik oružja SAD, Francuska na drugom mjestu, Rusija na trećem

Kad je riječ o europskim zemljama, Francuska je posljednjih godina zauzela drugo mjesto među svjetskim izvoznicima oružja, ispred Rusije. Francuska najviše oružja izvozi u Aziju, ondje joj je najbolji kupac Indija, a nakon Azije francusko naoružanje najčešće završava na Bliskom istoku. Nadalje, najveći udio francuskog izvoza naoružanja čine isporuke borbenih zrakoplova, ponajprije u Indiju, Katar i Egipat.

>Što duži rat to veća zarada: Od 2022. enormno porasla proizvodnja oružja

Rusija je do napada na Ukrajinu izvozila naoružanje u 31. državu, a od tada u 12 njih i pala je na treće mjesto popisa svjetskih izvoznika oružja. Najveći uvoznici ruskog naoružanja su Indija i Kina.

SAD se prometnuo u najvećeg dobavljača naoružanja za Aziju i Oceaniju. U uvozu naoružanja u to područje sudjeluje s 34 posto, Rusija s 19 i Kina s 13 posto.

SAD, Francuska, Italija i Južna Koreja povećali izvoz, drugi u padu

Porast izvoza naoružanja, osim SAD-a i Francuske, bilježe i Italija za 86 posto i Južna Koreja za 12 posto. Drugi važniji izvoznici zabilježili su pad, Kina za 5,3 posto, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo za 14 posto, Španjolska za 3,3 posto i Izrael za čak 25 posto.

Najveći europski uvoznik oružja posljednjih godina je Ukrajina, u što se računa i teško oružje koje je dobila kao pomoć od barem 30 država. Po uvozu naoružanja Ukrajina je četvrta u svijetu. Nakon nje, najveći uvoznici su Njemačka i Francuska.

Najveći svjetski uvoznik oružja je Indija, čiji se uvoz u posljednjih nekoliko godina povećao za 4,7 posto. Najviše oružja Indija kupuje iz Rusije.

Indija najveći uvoznik oružja, slijede Saudijska Arabija i Katar

Trideset posto međunarodnih transfera oružja odlazi na Bliski istok, a najveći uvoznici ondje su Saudijska Arabija, Katar i Egipat, koji su i među 10 najvećih uvoznika na svijetu.

Saudijska Arabija je nakon Indije najveći svjetski uvoznik, a Katar je na trećem mjestu na svijetu.

>Unatoč najavama o smanjivanju, Njemačka povećala izvoz oružja

SAD je i najveći isporučitelj naoružanja na Bliski istok, a slijede Francuska, Italija i Njemačka.

U posljednje četiri godine uvoz naoružanja u Afriku smanjio se za 52 posto. Uobičajene trgovinske odnose u svijetu kad je riječ o naoružanju poremetio je rat u Ukrajini, koji je doveo do pojačAne nabave i promjene kupaca i prodavatelja.

Nejasni navodi za Europsku uniju

Prema navodima Europske unije, njezine članice samo 20 posto naoružanja za svoje potrebe kupuju u Uniji. Europska strategija obrambene industrije (EDIS) preporučila je u ožujku da se taj udio do 2030. poveća na 50 posto, a do 2035. na 60 posto.

Nasuprot spomenutim podatcima o 55 posto uvoza iz SAD-a, navodi iz europskih izvora govore o udjelu od 63 posto. Istraživanja ukazuju na nepreciznost podataka. Kad je riječ o ovom posljednjem podatku, nije jasno je li zapravo riječ o 63 posto ukupne nabave ili 63 posto uvoza. Uz to, proturječni su i podatci iz različitih izvora o odnosu domaće proizvodnje i uvoza u Uniji.

Kao primjer ponašanja europskih kupaca naoružanja može poslužiti Francuska, koja gotovo 60 posto ukupnog uvoznog naoružanja kupuje u Europskoj uniji, a oko 70 posto na cijelom europskom kontinentu. Slično je i sa Španjolskom.

No ti podatci nisu u skladu s navedenim podatcima o 20 posto, odnosno s ciljem od 50 posto kao i s navodima o uvozu iz SAD-a. Stručnjaci upozoravaju da bi navodi Europske unije mogli biti netočni. Tu sumnju potvrđuju i podatci iz Njemačke, po kojima domaći proizvođači podmiruju gotovo dvije trećine potreba za naoružanjem i vojnom opremom.

Objava Koliko je EU ovisna o stranom oružju? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

europska unija (138)Izdvojen članak (566)naoružanje (5)oružje (44)Sjedinjene Države (4)Svijet (1965)