Baška International Guitar Festival bio je prava glazbena poslastica

novilist - prije 5 sati - link

Iako su vremenske prilike poremetile, dijelom i osiromašile program ovogodišnjeg Baška International Guitar Festivala, ljubitelji dobre glazbe ipak nisu ostali uskraćeni za odlične nastupe vrhunskih glazbenika, barem onih kojima su kišni oblaci, koji su se u proteklim danima vrtjeli nad otokom Krkom, dozvolili da se predstave brojnoj, BIG festu vjernoj publici.

Iako su organizatori zbog nestabilnih vremenskih uvjeta morali odgoditi, a na koncu i otkazati posljednju koncertnu večer “preselivši” je za iduću godinu i još jedno izdanje tog gitarističkog festivala, to ipak nije umanjilo uspjeh, bogatstvo i sadržajnost ovogodišnjeg programa.

– I ove je godine festival obuhvatio sve dijelove kompleksa sv. Lucije u Jurandvoru, što se pokazalo kao pun pogodak, ustvrdila je sažimajući nam dojmove netom završenog festivalskog programa Ivana Topić, direktorica TZ-a općine Baška, ustanove koja s riječkom udrugom Hal i njenim čelnikom Damirom Halilićem Halom već dugi niz godina priređuje to glazbeno događanje.

Lokacija je bila atraktivna i očaravajuća, pružajući savršeno okruženje za glazbu, umjetnost i druženje. Koncerti na pozornici uz crkvu sv. Lucije, izložba u Refektoriju te bogat program na donjoj razini kompleksa – uključujući filmske projekcije, radionice i koncerte, oduševili su posjetitelje.

Ambijent cijelog kompleksa, naglašen idiličnom rasvjetom i romantičnim uređenjem, stvorio je nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje, ocijenila je Topić.

Prva večer

Prvu večer festivala otvorio je američki glazbenik Dik Banovich, koji ove godine slavi 50 godina karijere. Njegov zvuk, prožet utjecajima delte Mississippija, Chicago bluesa i ragtimea, odjekivao je Jurandvorom i oduševio sve prisutne.

Sljedeći na pozornici bio je Peppino D’Agostino, jedno od najznačajnijih imena u svijetu akustične fingerstyle gitare, čiji je emotivni nastup bio dodatno obogaćen iznenađujućim izvedbama poznatih talijanskih pjesama.

Nakon središnjih koncerata, publika je prvi put imala priliku nastaviti uživati u glazbenim poslasticama i odličnom after programu na donjoj razini kompleksa, gdje je slovenski duo Igor Leonardi – Ana Vipotnik očarao sve svojim raznovrsnim repertoarom.

Njihova kombinacija portugalskog fada, slovenske tradicijske glazbe i jazz standarda savršeno se uklopila u čarobni ambijent sv. Lucije, ističu organizatori i domaćini programa koji se već tradicionalno u Jurandvoru ali i Baški održava u drugoj polovici kolovoza.

Druga večer

Druga večer festivala bila je posvećena hrvatskim glazbenicima. Mate Matišić kvartet oduševio je publiku svojom sofisticiranom izvedbom, dok je Bruno Mičetić, usprkos kiši koja je prekinula koncert, uspio pretvoriti izazov u nezaboravan trenutak.

Publiku je pozvao u Refektorij, gdje je nastavio svoj nastup u intimnoj atmosferi, pružajući okupljenima nezaboravno glazbeno iskustvo koje je završilo s nekoliko biseva. Nakon Mičetićevog nastupa, održana je promocija videoalbuma Damira Halilića Hala pod nazivom “6&12 (bonus 9)”, koji će biti objavljen uoči Božića.

Premijerno je prikazana i kolekcija videospotova, uključujući skladbu “Méditerranée Mystique”, inspiriranu bašćanskim mrgarima, koja je nadahnula i umjetnika Nikšu Čorića da postavi izložbu na tu temu u Refektoriju.

Najava festivala za 2025.

– Iskreno zahvaljujemo svim izvođačima, posjetiteljima i našim partnerima na njihovoj podršci kazala je direktorica TZO-a Baška.

Uputila je pritom poziv svim ljubiteljima dobre glazbe da se Jurandvorcima i Bašćanima pridruže i sljedeće godine, na još jednom Baška International Guitar Festivalu koji će se održati u isto vrijeme, na istom mjestu, od 17. do 19. kolovoza 2025., s još više glazbe, umjetnosti i, kako su domaćini i organizatori ovog festiovala uvjereni, za sve nezaboravnih trenutaka.

Vrhunski glazbenici

Tijekom dvije večeri nastupili su vrhunski glazbenici: Dik Banovich, Peppino D’Agostino, duo Igor Leonardi – Ana Vipotnik, Mate Matišić, Bruno Mičetić i Damir Halilić Hal, dok je izložbu u Refektoriju upriličio Nikša Čorić.

Objava Baška International Guitar Festival bio je prava glazbena poslastica pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Baška (22)Glazba (456)Mozaik (672)Otoci (252)Rijeka & Regija (1054)