Nova epidemija majmunskih boginja: Što su i kako se šire?

narod - prije 6 sati - link

boginjaboginja

Majmunske boginje ponovno se šire, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je ovu zarazu globalnom hitnom zdravstvenom situacijom. Iako se najviše širi po Africi, a krenula je iz Kongo, prvi slučaj zabilježen je i u Europi – u Švedskoj. Novi soj virusa opasniji je od onog 2022. Tada se vodila i rasprava jesu li majmunske boginje “gay bolest”, no činjenica je da se širila najviše među homoseksualcima. Iako je WHO ove godine rekao da je rizik za homoseksualne muškarce i “druge muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima” umjeren, upozorili da ipak postoji mogućnost povećanog utjecaja na zdravlje među ovim skupinama.

Majmunske boginje (Mpox) virusna infekcija koja uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije. Uzrokuje simptome akutne virusne infekcije (vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima) i osip se može pojaviti prije ili nakon drugih simptoma i obično se nalazi na licu, rukama, nogama, oko genitalija ili anusa. Kožne lezije često će se najprije pojaviti kao točke koje se razvijaju u mjehuriće ispunjene tekućinom, a potom nastaju kraste, prije nego što koža potpuno zacijeli. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, virus se može prenijeti bliskim kontaktom (dodirivanje, ljubljenje ili spolni odnos), ali i kontaminiranim materijalima (posteljina, odjeća, igle).

>WHO po drugi put proglasio epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom

Novi soj virusa prvi je identificiran u Demokratskoj Republici Kongo. Iz istočnog Konga novi soj počeo se širiti u Ruandu, Ugandu, Burundi i Keniju. Prije nekoliko dana zabilježen je i prvi slučaj novog soja u Europi, u Švedskoj.

Problem u Africi desetljećima

Virus majmunskih boginja počeo se širiti prije dvije godine. No, novi soj izaziva veću zabrinutost jer se lakše širi i zbog veće smrtnosti. Epidemija 2022. stavljena je pod kontrolu nakon što su promjena ponašanja, sigurne seksualne prakse i cjepiva pomogli ljudima u riziku da se zaštite u mnogim zemljama. U 2022. mpox je zahvatio gotovo 100 tisuća ljudi u 116 zemalja.

No, ovaj virus nije problem samo zadnje dvije godine. U dijelovima Afrike to traje već desetljećima. Prvi slučaj među ljudima zabilježen je u Kongu 1970. godine, devet mjeseci nakon iskorjenjivanja velikih boginja u toj zemlji.

>HZJZ otkrio: 98 posto zaraženih majmunskim boginjama su homoseksualci

Prvi put majmunske boginje izvan Afrike zabilježene su 2003. godine, kada je nastala epidemija u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukupno 81 slučaj majmunskih boginja u nekoliko država SAD-a prijavljen je među ljudima koji su imali bliske kontakte s kućnim ljubimcima, prerijskim psima. Prerijski psi su se zarazili zato što su bili smješteni s glodavcima zaraženima MPXV-om uvezenima iz Gane. U toj epidemiji nije utvrđen prijenos s čovjeka na čovjeka i nije zabilježen nijedan smrtni slučaj među ljudima. Nakon ove epidemije nije bilo dokaza da je virus postao enzootski u divljini u Sjedinjenim Američkim Državama.

U svibnju 2022. proglašeno je multinacionalna epidemija majmunskih boginja, a sve zemlje EU-a/EGP-a (osim Lihtenštajna) imale su lokalno stečene slučajeve. Epidemija bolesti potaknuta je prijenosom MPXV-a s čovjeka na čovjeka putem bliskog kontakta sa zaraženim pojedincima. Većina slučajeva su bili muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima.

>Prof. Vrček: Nemilosrdne znanstvene činjenice – majmunske boginje problem su muških homoseksualaca

U rujnu 2023. otkrivena je epidemija majmunskih boginja podgrane Ib na istoku DR Konga, uz kontinuiran prijenos s čovjeka na čovjeka. Nakon toga, slučajevi zaraženi podgranom Ib otkriveni su u Burundiju, Keniji, Ruandi i Ugandi. U zemljama koje su prijavile slučajeve majmunskih boginja uzrokovanih granom Ib dokumentiran je prijenos s čovjeka na čovjeka, spolnog i nespolnog kontakta. Afrički centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je u kolovozu 2024. da je najmanje 13 afričkih zemalja prijavilo 2 863 potvrđena slučaja boginja (sve grane zajedno) i 517 smrtnih slučajeva do 2024. (do kolovoza) te proglasio izvanredno javnozdravstveno stanje.

Homoseksualci kao prijenosnici

Obje grane virusa majmunskih boginja (grana I i grana II) mogu se širiti bliskim kontaktom (uključujući intimni ili seksualni kontakt) s osobom koja ima mpox, izravnim kontaktom s inficiranim divljim životinjama te putem kontakta sa zagađenim materijalima.

Virus se prenosi s osobe na osobu uglavnom putem bliskog kontakta s nekim tko je već zaražen. Bliski kontakt uključuje kožu na kožu (kao što je dodirivanje ili seks) i kontakt usta na usta, ili usta na kožu (kao što je ljubljenje), a također može uključivati bliski kontakt licem u lice s nekim tko ima mpox (kao što je razgovor ili disanje blizu jedni drugih, što može proizvesti zarazne respiratorne čestice).

>Alarmantno: 17-ero djece u SAD-u zaraženo majmunskim boginjama, stručnjaci se pribojavaju za seksualno aktivne tinejdžere

Tijekom globalne epidemije koja je započela 2022. godine, virus se uglavnom širio seksualnim kontaktom, a glavni prijenosnici bili su muškarci, homoseksualci.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tada rekao je da je 98% slučajeva majmunskih boginja, otkrivenih od izbijanja epidemije, bilo među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima. Pozvao je pripadnike ovih skupina da sami poduzmu korake kako bi se zaštitili te da smanje broj seksualnih partnera, prenosi The Guardian.

>Nova istraživanja: Spolni odnos između muškaraca prenosi majmunske boginje, ne dodir

Studija koju je objavio British Medical Journal potvrdila je kontinuirani prijenos virusa majmunskih boginja među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima. Analiza se temelji na 197 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja u centru za zarazne bolesti u Londonu između svibnja i lipnja 2022. Svih 197 sudionika u ovoj studiji bili su muškarci (prosječne dobi 38 godina), od kojih se 196 identificiralo kao homoseksualci, biseksualci ili drugi muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima. Većina (86%) pacijenata prijavila je sistemsku bolest (koja zahvata cijelo tijelo). Najčešći sistemski simptomi bili su vrućica (62%), natečeni limfni čvorovi (58%) i bolovi u mišićima (32%).

WHO je u srpnju ove godine izvijestio o stanju Africi s novim sojem. Istaknuli su da je “rizik za homoseksualne muškarce, biseksualne muškarce, druge muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima, trans osobe i osobe različitih spolova te seksualne radnike je umjeren”, ali da postoji mogućnost povećanog utjecaja na zdravlje ako se nastavi širiti među ovim skupinama.

>Epidemiolog Kaić o majmunskim boginjama u Hrvatskoj: Zaraženi je razvio simptome prije povratka u Hrvatsku

U lipnju, koji LGBT populacija naziva “mjesecom ponosa” i odražava svoje parade, američki su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pozivali ljude, a posebno homoseksualne i biseksualne muškarce, da se cijepe protiv boginja.

CNN tada je objavio da, prema najnovijim izvješćima, 90 % onih koji su dobili boginje u SAD-u tijekom epidemije 2022., a koji su prijavili svoju seksualnu orijentaciju, bili su muškarci koji su se identificirali kao homoseksualci ili biseksualci.

Objava Nova epidemija majmunskih boginja: Što su i kako se šire? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Afrika (10)Izdvojen članak (566)majmunske boginje (23)švedska (28)virus (20)Zdravlje (291)