Gastronomska pustolovina na Krku: Sve je spremno za nadolazeće Dane Smokava i nikad bogatiji program za posjetitelje

riportal - prije 8 sati - link

Krčki Dani smokava, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, priređuju se još od 2007. godine te slave smokvu, najrašireniju i iznimno cijenjenu voćku Mediterana koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Primarno posvećeni educiranju gostiju i lokalnog stanovništva, Dani smokava turistički brendiraju grad i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Program ovogodišnje, 18. po redu manifestacije, koji traje od 23. kolovoza do 01. rujna, bit će zanimljiv laicima i stručnjacima, gastronomskim znalcima i gurmanima, gostima i domaćinima, a donosi prodajnu izložbu proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda na bazi smokava (džemova, smokvenjaka, čokolade sa smokvama…), prirodne kozmetike te rukotvorina inspiriranih smokvom, ali i gastronomsku ponudu u 14 ugostiteljskih objekata, temeljenu na ukusnom smokvinom plodu. Osim toga, svi zainteresirani posjetitelji manifestacije dobit će priliku pristupiti individualnom savjetovanju o uzgoju smokava, odslušati stručno predavanje doc. dr. sc. Željka Prgometa, sudjelovati u radionicama izrade suvenira na temu smokve (od gline i filcane ovčje vune) i košarica od smokvina lišća te se okušati u jedinstvenoj slikarskoj radionici Art&Wine.

Slikarska radionica Art&Wine
 

Kao i prethodnih godina, u program je uključena i posebno osmišljena slikarska radionica, koja će se, 31. kolovoza i 01. rujna, s početkom u 17.00 sati, odvijati u Maloj vijećnici Grada Krka, a čije je vođenje povjereno Alenki Goldner Sučić, profesorici likovne kulture i slikarici. Riječ je o zabavnom edukativno-kulturnom programu zamišljenom kao slikarska zabava uz čašu krčkog vina, koja ne zahtijeva prethodno slikarsko iskustvo. Uz stručnu pomoć, u opuštenoj atmosferi, zadatak je naslikati sliku u tehnici akrila na platnu, s time da je lajtmotiv radionice smokva, koja zbog svoje svevremenosti, ukusa i specifičnog izgleda predstavlja izvor inspiracije mnogim likovnjacima. Materijal potreban za sudjelovanje osigurava organizator, a jedino što je na radionicu potrebno donijeti malo je kreativnosti i ljubav prema likovnosti. Zbog ograničenog broja sudionika sudjelovanje u ovome programu potrebno je prethodno najaviti, i to e-mailom natic@tz-krk.hr.

Glazbeni program – susret melodija Mediterana i Latinske Amerike

Glazbeni segment manifestacije, 30. kolovoza, na Trgu Kamplin otvara Alma del Viento, ansambl koji će Krku donijeti čaroliju južnoameričke glazbe. Taj svestrani sastav, predvođen talentiranom Ivanom Galić, prenosi tradicionalne ritmove Argentine, Bolivije, Perua i Čilea. Njihova interpretacija društveno angažiranih pjesama – Nueva canción – koje su obilježile borbu protiv političkih režima diljem Latinske Amerike te mješavina plesova kao što su huayñacueca i zamba, obećava očaravajuće glazbeno putovanje dalekim krajevima. Naredni dan, 31. kolovoz, rezerviran je za koncert Božidarke Matije Čerina, koja će na istom mjestu održati Koncert pod zvijezdama. Njene vrhunske vokalne izvedbe koje su već osvojile srca publike diljem zemlje, ovu će ugodnu večer obogatiti emotivnim i intimnim trenucima. Čerina je, naime, poznata po tome što na poseban način spaja klasične i popularne glazbene stilove, kroz svaku izvedbu publici priskrbljujući duboke emocije. Završnica, 01. rujna, donosi dva glazbena nastupa na Veloj placi, i to najprije Gradske glazbe Krk, jednog od najstarijih udruženja takve vrste u Hrvatskoj, nakon koje će pozornicu preuzeti Klapa Kaštadi. Taj će sastav, poznat po autentičnom primorskom melosu, na kraju Dana smokava, donijeti dašak tradicije i povijesti. Jer njihove pjesme evociraju uspomene na prošla vremena, prenoseći mediteranski duh i ljepotu kroz harmoniju muških vokala.

Ukratko o smokvi

Plodovi smokve, svojevrsni simboli zdravlja, vrlo su hranjivi i visoke su dijeto-terapeutske vrijednosti. Posebice su traženi u svježem stanju u vrijeme turističke sezone, ali i tijekom godine, ponajviše kao osušeni plodovi tzv. suhe smokve. U svježem stanju plodovi trebaju imati ugodan, osvježavajući okus, dok oni za sušenje moraju biti krupni, zlatnožute pokožice i lijepog oblika. S obzirom na nutritivni sastav i ljekovita svojstva, smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća jer je bolji izvor vlakana te povoljno djeluje na razinu kolesterola i zdravlje debelog crijeva. Također, bogat je izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži i do 80 posto vode te se ubrajaju u voće s najvećim udjelom prirodnih šećera. Lišće smokve koristi se u farmaceutskoj industriji kao sirova tvar, a sadrži i proteolitički enzim ficin koji se koristi u industriji proizvodnje piva, mlijeka, mesa i lijekova, a vjeruje se kako će se zbog svojih svojstava smokva u budućnosti sve više koristiti u proizvodnji funkcionalne hrane.

Uz maslinu, smokva je  tipična voćna vrsta Hrvatskog primorja, ali se broj njenih stabala u posljednjih pedesetak godina, nažalost, smanjio za čak jednu četvrtinu. Ipak, zahvaljujući svojoj razvijenoj sposobnosti regeneracije i skromnim zahtjevima prema okolini, smokva se održava i u prilično nepovoljnim ekološkim uvjetima pa ispada da se sama samcata bori za svoj opstanak. Brojni povijesni podatci dokazuju kako se smokva još u pretpovijesno doba uzgajala u mediteranskom bazenu, pa i na Krku, te se smatra jednom od najstarijih suptropskih voćaka.

The post Gastronomska pustolovina na Krku: Sve je spremno za nadolazeće Dane Smokava i nikad bogatiji program za posjetitelje appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Gastro (76)krk (146)RIJEKA I PGŽ (847)