Sindikatu sporan iznos jednokratne pomoći obiteljima poginulih pomoraca: “U svijetu je minimalna odšteta 90.000 eura”

novilist - prije 6 sati - link

Vijest da će Jadrolinija i osiguravajuće društvo putem kojeg su pomorci ove kompanije osigurani, obiteljima pomoraca poginulih 11. kolovoza u Malom Lošinju, isplatiti jednokratnu novčanu pomoć u ukupnom iznosu od 50 tisuća eura komentirali su iz Sindikata pomoraca Hrvatske i CROSMA-e.

Minimalna odšteta za smrt pomorca tijekom trajanja ugovora o radu u međunarodnoj plovidbi, prema ugovorima Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) je 100 tisuća američkih dolara (90 tisuća eura), potvrdili su nam Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) i Mario Zorović, predsjednik Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA).

– Pozdravljamo odluku Jadrolinije o financijskoj pomoći obiteljima stradalih, naravno, ako su to učinili bez postavljanja uvjeta obiteljima. Važno je istaknuti da su iznosi koji će biti isplaćeni samo kap u moru onoga što obitelji mogu i trebaju dobiti, s obzirom na način stradavanja poginulih. Situacija je više nego osjetljiva i bitno je da ništa ne potpisuju bez savjetovanja s odvjetnikom koji se bavi tom vrstom odšteta. Nemojmo zaboraviti da je u međunarodnoj plovidbi minimalna odšteta za smrtno stradavanje pomorca 100 tisuća dolara. Zar su pomorci u našoj obalnoj plovidbi manje vrijedni, pita se Melvan.

Zorović je također potvrdio da se minimalne odštete, prema ugovoru potpisanom u skladu s ITF standardima, kreću između 100 tisuća i 105 tisuća dolara.

– Uvidom u ugovore s kompanijama s kojima su potpisani ugovori prema ITF standardima, to je minimalni iznos odštete u slučaju smrti, s tim da je na dijelu kompanija ugovoreni iznos i veći od toga, pri čemu se po djetetu starosti do 21 godine isplaćuje dodatnih minimalno 20 tisuća (18 tisuća eura) do 23 tisuće američkih dolara (20,6 tisuća eura), rekao nam je Zorović.

Objava Sindikatu sporan iznos jednokratne pomoći obiteljima poginulih pomoraca: “U svijetu je minimalna odšteta 90.000 eura” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (340)Hrvatska (3959)Jadrolinija (138)more (248)Neven Melvan (6)Novosti (1352)pomorci (13)trajekt Lastovo (26)