RAZGOVOR S INDIJCIMA Već ih 10 dana maltretiraju: ‘Nismo htjeli nauditi mladićima, samo ih zadržati do dolaska policije’

riportal - prije 10 sati - link

Posljednji napad na strane radnike zabilježila je kamera. Snimka kruži društvenim mrežama

O incidentu koji se dogodio, za RTL su govorili napadnuti strani radnici. Oglasila se i policija te dostavna služba za koju rade

Sve je više incidenata i napada između građana i stranih radnika u Hrvatskoj. Policija analizira posljednju snimku na kojoj Indijci love maloljetnike na zagrebačkom Jarunu.

Radnici iz Indije koji su sudjelovali u incidentu opravdavaju se stalnim napadima na njih, no čini se da su u ovom slučaju pokušali problem riješiti sami. Napadnuti strani radnici ispričali su nam što se dogodilo te su zamolili da im zaštitimo identitet.

“Vrijeđali su nas, izgovarali ružne riječi. Pokušali smo pozvati policiju što je prije moguće, ali su pobjegli”, kaže jedan od njih.

Jednog su mladića uspjeli uhvatiti. “Nismo htjeli nauditi nikome, samo zadržati do dolaska policije. Oni žive u blizini. Bacali su kamenje na naš stan”, kaže napadnuti Indijac.

Jedan od njih napominje da napadače znaju od prije. “Posljednjih 10 dana im stvaraju probleme, a našeg prijatelja su napali.

Uhićenog mladića su ipak pustili, a policija, koja je stigla za pola sata, sastavila je zapisnik.

“Policijska uprava zagrebačka upoznata je s događajem. Kriminalističko istraživanje i utvrđivanje činjenica je u tijeku, a više će informacija biti objavljeno na kraju istrage”, odgovorili su nam iz policije.

Oglasili su se i iz dostavne službe za koju rade indijski državljani.

“Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i čvrsto stojimo uz naše vrijednosti koje promoviraju sigurnost i poštovanje za sve”, napisali je dostavna služba o napadu na njihove zaposlenike.

Ne osjećaju se sigurno

Samo je prošlog tjedna u Zagrebu zabilježeno šest napada – jedan Indijac teško je ozlijeđen.

“Da budem iskren, nakon svih ovih incidenata, svi smo u šoku”, odgovara jedan Indijac na pitanje osjećaju li se sigurno.

Nevladine udruge i sindikati upozoravaju da Hrvatska ne upravlja migracijama.

“Puno država poput njemačke imaju urede dobrodošlice, država se brine da su radnici koji dolaze upoznati s kulturnim obrascima, ali i da je domicilno stanovništvo prilagođeno”, ističe Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Još uvijek se čeka i donošenje migracijsku strategiju, iako već sada u Hrvatskoj živi i radi više od 100.000 stranih radnika, piše Danas.hr.

The post RAZGOVOR S INDIJCIMA Već ih 10 dana maltretiraju: ‘Nismo htjeli nauditi mladićima, samo ih zadržati do dolaska policije’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (530)napad (209)policija (738)strani radnici (64)