U Maksimiru se ne zanose nakon “trice” protiv Qarabaga: “Ništa još nije gotovo”

novilist - prije 5 sati - link

ZAGREB Konačni ishod zagrebačke utakmice s Qarabagom može se gledati i ocjenjivati na više načina, ali u cijeloj priči odgovornima iz Maksimirske 128 je najvažnija uvjerljiva pobjeda (3:0) koja im je širom otvorila vrata redizajnirane Lige prvaka. To znači da bi Dinamu plasman u elitu mogao donijeti zaradu od nekoliko desetaka milijuna eura i nastavak dugoročne dominacije hrvatskim klupskim nogometom.

Zapravo, ako se pita modre navijače, opijene uvjerljivom pobjedom, uzvrat u Bakuu je tek formalnost koja će im donijeti malo razonode u večernjim satima iduće srijede. Nije pretjerano reći da je za to kriv dojam iz završnice utakmice na stadionu Maksimir, odnosno razdoblje od zadnjih petnaest-dvadeset minuta u kojem je Sandro Kulenović zabio dva komada, a Martin Baturina je pogodio stativu koja je mogla donijeti i četvrti gol. Isti ljudi će pri tome samouvjereno tvrditi da je Sergej Jakirović trenerski genij par exellence.

Zapaženi Nevistić

Pesimisti će, pak, podsjetiti na središnji dio utakmice i dominaciju prvaka Azerbajdžana koji se nije previše obazirao na činjenicu da igra na gostovanju kod puno uglednijeg suparnika. Tijekom početnih pola sata, do vodećeg gola Marka Pjace, Qarabag je bio ravnopravan suparnik Dinamu, a zatim je preuzeo konce igre i nizao opasne situacije po gol Ivana Nevistića koji je u drugom dijelu držao svoju momčad iznad vode. Zbog svega toga, pesimisti će s velikom zebnjom čekati uzvrat u Bakuu.

Kako to obično biva, sredina nudi sliku koja je najbliža objektivnom stanju. Zapravo, sve skupa neodoljivo podsjeća na pobjedu Hrvatske nad Argentinom u Nižnjem Novgorodu, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Naime, i tamo je završnica utakmice donijela dva gola za rezultatski uvjerljivu pobjedu, a zatim je s vremenom stvoren dojam da je suparnik potučen do nogu u svim elementima nogometne igre, što baš i nije najtočnije.

Dinamo je protiv Qarabaga odigrao solidnu utakmicu, začinjenu sjajnim izdanjem u završnih dvadeset minuta, ali sigurno nije deklasirao suparnika. Na kraju krajeva, uz dvostrukog strijelca Kulenovića i odlično raspoloženog Martina Baturinu, najistaknuti igrač u modrim redovima je bio Ivan Nevistić. A to također govori dosta o utakmici.

Gorica

– Odigrali smo jako dobru utakmicu i ostvarili smo ono što smo si zacrtali, a to je da na uzvrat odlazimo s prednošću. Međutim, Qarabag je pokazao da je napadački izazito jaka ekipa. Imali su svoje prilike, a u nekoliko navrata nas je i Nevistić čupao. I mi smo pokazali dobru napadačku kvalitetu i u završnici smo mogli postići još koji gol, ali moramo se zadovoljiti ovim rezultatom – kaže Kulenović, koji je kročio na teren u 63. minuti.

U cijeloj priči ne treba zaboraviti ni europske oglede u kojima je Jakirovićev Dinamo imao dva gola prednosti uoči uzvrata na gostujućem terenu. Uostalom, sve je to bilo unutar zadnjih dvanaest mjeseci. U zadnjoj rundi kvalifikacija Europske lige Dinamo je u Pragu primio dva gola od Sparte do 27. minute, a na koncu je doživio teški poraz (4:1). Osmina finala Konferencijske lige s PAOK-om donijela je još gori scenarij. Modri su, naime, u Solunu primili tri komada do odlaska na odmor, a kraj su dočekali s petardom u mreži (5:1).

– Ne smijemo zaboraviti da nam vikend donosi utakmicu s Goricom koju ne smijemo zapostaviti jer prvenstvo nas gura u kvalifikacije Lige prvaka. Tek nakon toga ćemo se pripremati za Baku. Imamo dobru prednost, ali moramo biti svjesni da još ništa nije gotovo. U uzvratu moramo još više stisnuti gas i ispuniti najveći cilj u ovom dijelu sezone – zaključuje Kulenović.

Objava U Maksimiru se ne zanose nakon “trice” protiv Qarabaga: “Ništa još nije gotovo” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

dinamo (499)nogomet (2436)