Odvjetnik Karačić: ‘Za dom – spremni’ ne može biti sporan niti protupravan

narod - prije 6 sati - link

KaračićKaračić

Sudska praksa oko pozdrava „Za dom – spremni“ vrlo je neujednačena. Treba odmah reći kako ne postoji zakon koji eksplicitno i nedvosmisleno kaže kako je taj pozdrav ilegalan. On je bio pozdrav ustaša u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ali i legalne postrojbe HOS-a u Domovinskom ratu. Koristili su ga i branitelji koji nisu bili u HOS-u. Pozdrav je općeprihvaćen u Domovinskom ratu, a najpoznatiji je kao prvi stih legendarne pjesme „Čavoglave“. Postoji li pravna podloga za donijeti osuđujuću presudu zbog izgovora tog pozdrava ili nošenja znakovlja HOS-a? S tom tematikom najbolje je upoznat zagrebački odvjetnik Davorin Karačić čije smo objave i istupanje u medijima iskoristili za potrebe ovog članka.

> Za dom spremni: Sjećate li se zaključaka famoznog Plenkovićevog vijeća za suočavanje s prošlošću?

Thompsonov odvjetnik vrlo je aktivan na društvenim mrežama. Pripada desnom političkom svjetonazoru, no to je u ovom pravnom kontekstu potpuno irelevantno. Ovih dana, povodom obljetnice „Oluje“ i koncerta u Imotskom, komentirao je sudsku praksu i općenito problematiku oko pozdrava „Za dom – spremni“.

Karačić: ‘Ne smeta njima samo HOS ili ZDS, njima smeta Hrvatska’

Dva dana nakon „Dana pobjede“ Karačić je na Facebooku komentirao: „Da na idućoj obljetnici Oluje, ne bude ni jedan HOS-ovac, ni jedna zastava HOS-a, kada se ni jednom ne bi začulo Za dom spremni, ovi isti mediji i pojedinci kojima sve to smeta, zgražali bi se nad obilježavanjem pobjede, umjesto da ta obljetnica bude obljetnica kajanja i isprike agresoru. Ne smeta njima samo HOS ili ZDS, njima smeta Hrvatska“.

Nedugo zatim, upozorio je na licemjerje vladajućeg HDZ-a koji osuđuje „ustaške pokliče“ u Kninu i Imotskom, ukazujući pritom na slobodno isticanje jugoslavenskih zastava u javnom prostoru. Bit čitave hajke na „Za dom – spremni“ jest napad na Domovinski rat i samo postojanje neovisne Hrvatske, smatra Karačić.

> Plenković pritišće sudove oko Za dom spremni?! Pogledajte što je rekao

Karačić: ‘Ne postoji zakonska podloga za postupanje protiv pozdrava HOS-a’

Povodom apela Domovinskog pokreta MUP-u da ne kažnjava one koji su nosili znakovlje HOS-a u Imotskom, Karačić je napomenuo kako ne postoji zakonska podloga za postupanje protiv pozdrava „Za dom – spremni“ i HOS-ovog grba ili zastave. „MUP-ove formulacije o tome kako je ZDS fašistički pozdrav, koji u sebi sadrži poziv na mržnju prema svim nacijama, narodima, skupinama i religijama, kako to oni naznačuju u svojim optužnim prijedlozima se u pravu zove nedopušteno arbitriranje“, napisao je na Facebooku.

Karačić je 12. kolovoza na Facebooku priložio obrazloženje presude Visokog prekršajnog suda u vezi s pozdravom „Za dom – spremni“. Donesena je na sjednici svih sudaca, a „stav izražen na sjednici svih sudova postaje dio obvezujuće sudske prakse“, pojašnjava Thompsonov odvjetnik. Stoga, pozdrav HOS-a „ne može biti biti sporan niti može biti protupravan“, zaključuje Karačić.

Karačić
Foto: Obrazloženje presude Visokog prekršajnog suda u vezi pozdrava “Za dom – spremni”

Koji dan kasnije, Karačić je sažeo problematiku oko „Za dom – spremni“ statusom u kojem poručuje kako je riječ o pitanju moći i dominacije nad većinom naroda. Prilažemo status:

U hrvatskom pravosuđu ne postoji presedan

Narod.hr već je ranije u više navrata razgovarao s Karačićem oko ove teme. Napomenuo je kako pozdrav HOS-a može zabraniti jedino Sabor. Sudovi mogu donositi različite odluke, no u hrvatskom pravosuđu ne postoji presedan, kao u američkom. Rekao je to komentirajući novinarski članak supruge Milorada Pupovca Slavice Lukić. Ona je za „Jutarnji list“ prije 5 godina objavila „presedansku odluku koje bi se trebali pridržavati svi hrvatski prekršajni sudovi. Za dom spremni kažnjiv je i u pjesmi Čavoglave”, slavodobitno je napisala Lukić. „Likuju, a obrazloženje se uopće ne odnosi na mog branjenika. Dotična novinarka se ne razumije u pravosuđe“, kratko je komentirao Karačić ovu „bombastičnu vijest“.

> Thompsonov odvjetnik Karačić za Narod.hr: Jedino Sabor može zabraniti pozdrav Za dom spremni

Neke osuđujuće presude: Kapa HOS-a i Čavoglave

Prije nešto više od godinu dana, pravomoćno je osuđen jedan umirovljeni branitelj zbog kape HOS-a. Utvrđeno je kako je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. U obrazloženju presude stoji kako je HOS-ovom kapom “uznemirio javnost”. Visoki prekršajni sud odbio mu je žalbu ideološkom ocjenom kako se znakovlje HOS-a može koristiti isključivo prilikom komemoriranja branitelja koji su poginuli pod tim znakom. U svim ostalim slučajevima, Sud zaključuje kako je taj pozdrav fašistički i neprimjeren u javnom prostoru.

Isti sud je pravomoćno osudio pjevača Maria Rosu iz Makarske koji je izveo “Čavoglave”. Obrazloženje Suda je u najmanju ruku bizarno: “Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati takvog ponašanja“. Ova obrazloženja savršeni su primjeri kako suci donose ideološke presude, na što i Karačić konstantno upozorava.

> Strani turist Boban M. žalio se na pjesmu Bojna Čavoglave u hotelu na Braču, evo što mu je odgovorila općina Bol

Kako je moguće da isti sud Thompsona oslobodi za pjevanje Čavoglava, a osudi bilo koga drugoga? Kako je moguće da isti sud navodi isti argument za osudu i oslobađanje okrivljenika?! Nadalje, čega je točno morao biti svjestan Roso? Da postoje neki kojima se ne sviđa pjesma Čavoglave? Tom logikom, ništa se u Hrvatskoj nikada ne bi trebalo pjevati. Roso je samo otpjevao pjesmu, a Sud ga opominje da se trebao “suzdržati takvog ponašanja”. Kakvog točno ponašanja, zarađivanja za kruh?

‘Za dom – spremni’ je isti 1941. i 1991., ali petokraka nije?!

Karačić je u više navrata postavljao pitanje protivnicima HOS-ovog pozdrava je li petokraka iz 1941. i 1991. ista? Naime, s ljevice tvrde kako partizani nemaju nikakve veze s Jugoslavenskom narodnom armijom koja je napadala Hrvatsku u Domovinskom ratu. „Onaj tko kaže da nema nikakve razlike između ‘za dom spremni’ HOS-a i onog NDH, neka objasni postoji li razlika u crvenoj zvijezdi na čelu dalmatinskih partizana koje svi hvale i slave, i one na čelu onog Šljivančanina iz Vukovara i JNA koja je pod njom provodila genocid u Hrvatskoj“. Smislenog odgovora Karačić još nije dobio.

> Podsjećamo kako je Peđa Grbin pjevao Čavoglave: Ja sam pijana budala

U konačnici, onima koji možda imaju sumnje u legitimnost ovog pozdrava, Karačić, ali i mnogi povjesničari, branitelji i ostali, preporučuju pogledati na rukav odore ekshumiranog tijela branitelja HOS-a Žarka Manjkasa Crvenkape. Ne postoji nikakva sumnja kako se pod tim pozdravom branila Hrvatska u Domovinskom ratu. Prilažemo i mi tu sliku.

Foto: Iskopano tijelo hrvatskog branitelja, pripadnika HOS-a, Žarka Manjkasa Crvenkape, poginuo u “štafeti smrti” prilikom izvlačenja civila nakon okupacije Bogdanovaca u blizini Vukovara

Objava Odvjetnik Karačić: ‘Za dom – spremni’ ne može biti sporan niti protupravan pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

čavoglave (4)domovinski rat (47)hos (18)Hrvatska (3956)Izdvojen članak (554)marko perković thompson (116)pravosuđe (19)sudska praksa (4)za dom spremni (27)