Aktivisti za pobačaj i kontracepciju u SAD-u bizarnim akcijama podupiru Harris

narod - prije 6 sati - link

pobačajpobačaj

Kamala Harris, kandidatkinja za predsjednicu SAD-a, predvodnica je borbe za pravo na pobačaj, a snažnu podršku u kampanji daju joj borci za pobačaj i kontracepciju.

Nakon što je Kamala Harris zamijenila Joea Bidena na mjestu kandidata za predsjednika SAD-a, kampanja je postala manje sadržajna. O gospodarskim i socijalnim temama malo se govori, o vanjskoj politici također. No u jednom pitanju politika Kamale Harris prepoznatljiva je i jasna: Ona je predvodnica borbe za pravo na pobačaj u SAD-u.

To je postalo vidljivo i tijekom konvencije demokrata na kojoj je nominirana za predsjedničku kandidatkinju. Aktivisti su ondje nudili besplatne abortuse i zahvate vazektomije.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Laura Packard (@laurapackardactivist)

Harris već predvodi kampanju za pravo na pobačaj

Stručnjaci procjenjuju da će pravo na pobačaj i kontracepciju biti u samom središtu njezine kampanje. To znači, kampanjom će dominirati ideološka borba umjesto sadržajnih tema.

>Po čemu je poznata Kamala Harris? Pobačaj bez granica, ukidanje vjerskih sloboda...

Joe Biden, koji se izjašnjava kao praktični katolik, nije se volio otvoreno izjašnjavati o tome pitanju, iako se jasno stavio u službu zagovornika pobačaja. Njegova glasnogovornica u tome je bila podpredsjednica Harris, koja je u prvim redovima boraca za pravo na pobačaj.

Očekuje se da će Harris sada zadržati agresivno stajalište i da će ga čak zaoštriti. Posebice nakon što su protivnici pobačaja, uz podršku dijela Republikanaca, odnijeli važne pobjede u cilju zabrane. Harris je u međuvremenu kritizirala Trumpovog kandidata za podpredsjednika Jamesa D. Vancea zbog protivljenja in vitro oplodnji.

Zato se najveće skupine zagovornika pobačaja svrstavaju uz njezinu kampanju, nadajući se da će na taj način dobiti “svoju predsjednicu”.

Harris je većinu vremena ove godine provela na turneji po zemlji zauzimajući se za pravo na pobačaj, a prva je podpredsjednica koja je posjetila kliniku za pobačaj.

Vrhovni sud SAD-a poništio je 2022. presudu Roe protiv Wadea 2022., kojom je pobačaj bio proglašen ustavnim pravom. Harris je stala na čelo onih koji žele vraćanje te odredbe. Tijekom dosadašnje karijere, a posebice posljednjih mjeseci, pokazala je da joj je pravo na pobačaj jedan od glavnih prioriteta.

Objava Aktivisti za pobačaj i kontracepciju u SAD-u bizarnim akcijama podupiru Harris pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (556)KAMALA HARRIS (98)Svijet (1965)