Crijevne viroze, salmonela, korona… Riječkim područjem haraju razne zaraze; Covid je postao dio svakodnevice!

riportal - prije 9 sati - link

U Primorsko-goranskoj županiji trenutno se bilježi sedamdesetak zaraženih osoban od to više ne izaziva paniku kao nekada. Korona je postala dio svakodnevice, a s njom se, kako kažu stručnjaci, naučilo živjeti.

Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ-a, ističe da je zabilježen lagani porast oboljelih posljednjih mjesec dana, no to je uobičajeno za ovaj period godine. Podvarijanta omikrona uzrokuje blaže simptome, poput temperature, kihanja i curenja nosa, zbog čega je teško razlikovati koronu od drugih viroza bez testiranja, prenosi Kanal Ri.

Dobra vijest je da više nema karantene za zaražene – preporučuje se ostanak kod kuće pet dana, kao i kod bilo koje druge respiratorne infekcije. Druženja i masovna okupljanja su i dalje dopuštena, uz oprez.

Ljetni period donio je i povećanje crijevnih viroza, koje su često zamjenjivane sa salmonelom. Petaros Šuran objašnjava da su simptomi salmonele intenzivniji, ali situacija se stabilizirala nakon što su poduzete pojačane mjere dezinfekcije i čišćenja. Epidemija salmonele, koja je izbila u jednom hotelu, sada je pod kontrolom.

Na dijelu plaže u Ičićima i dalje je na snazi zabrana kupanja zbog prisutnosti bakterije Ešerihije koli. Rezultati ispitivanja pokazali su smanjenje onečišćenja, a sanitarni čvor, koji je vjerojatno uzrok problema, stavljen je van funkcije. Ipak, zabrana će ostati na snazi dok se situacija potpuno ne stabilizira.

The post Crijevne viroze, salmonela, korona… Riječkim područjem haraju razne zaraze; Covid je postao dio svakodnevice! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

korona (5)rijeka (1099)RIJEKA I PGŽ (856)salmonela (21)Zdravlje (294)