Plenković o DP-u: Nećemo se miješati u njihove izbore, nisu ni oni nama

narod - prije 6 sati - link

PlenkovićPlenković

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je rekao da stabilnost parlamentarne većine i Vlade nije u pitanju osvrćući se na aktualnu situaciju u Domovinskom pokretu te dodao da se ne želi miješati u DP-ovu kampanju i unutarstranačke izbore.

“Naša pozicija je vrlo jasna. Mi se ne miješamo u unutarstranačke procese i izbore bilo koje stranke, uključujući i stranke koje su s nama u parlamentarnoj većini. To je na njima da organiziraju svoj proces. Mi smo svoj proces imali, barem ovu prvu fazu koja je okončana još jednom podrškom vodstvu stranke, 13. srpnja na unutarstranačkim izborima”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

“Niti se nama itko miješao u kampanju, niti ćemo se mi drugima”, dodao je odgovarajući na pitanje novinara može li to što je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava danas iznio niz optužbi pa i prema saborskim zastupnicima koji su se svrstali u drugi tabor, Radićev, utjecati na stabilnost većine i je li upoznat što se događa u DP-u.

Možda će vas zanimati

Izbori u DP-u: Stranačka demokracija ili izborni inženjering?

Domovinski pokret 31. kolovoza očekuju unutarstranački izbori na kojima članovi imaju priliku izabrati novog predsjednika, zamjenika predsjednika

“Ne prebrojavamo zastupnike Domovinskog pokreta….”

Plenković je kazao i da su u kontaktima s čelnicima Domovinskog pokreta, ministri su tu, u Vladi, pa je normalno da komuniciraju i o tim temama.

“Stabilnost parlamentarne većine i rad Vlade ni na koji način nisu u pitanju. A kako će se njihovi procesi razviti, to je prije svega na članovima i članicama DP-a”, istaknuo je.

Rekao je i da se nije čuo sa zamjenikom predsjednika DP-a Mariom Radićem. “Nisam se čuo s Radićem, a ako treba se možemo čuti, nemam nikakav problem s tim”, dodao je.

Na pitanje vjeruje li da Penava može održati na okupu i stabilnom stranku jer se to odražava na stabilnost većine, Plenković je ponovio: “Sve sam vam rekao. Koliko sam upućen, a nastojim biti informiran, mislim da je sve što se tiče funkcioniranja parlamentarne većine i Vlade stabilno”.

“Ne prebrojavamo zastupnike Domovinskog pokreta….i ne mislim dalje komentirati njihove unutarstranačke izbore”, rekao je i dodao da se čuo s Penavom i da je sve rekao, “to nije presica o DP-u”.

Možda će vas zanimati

Sukobi u Mostu, Fokusu i DP-u: Ne izbijaju zbog različitih vrijednosti, nego zbog borbe za vlast

Posljednjih mjeseci svjedočimo unutarstranačkim sukobima u nekoliko političkih stranaka u Hrvatskoj. Radi se o Mostu, Fokusu i Domovinskom

Plenković: ”Marin Piletić priprema reformu novog obračuna mirovine”

Plenković se osvrnuo i na pitanje subvencije plina te na prosvjede koje najavljuje SDP oko umirovljenika. Spomenuo je i da će Dubravka Šuica biti kandidatkinja za Komisiju EU parlamenta.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, odgovarajući na upit vezan uz subvencije na plin, odgovorio da će o tome obavijestiti javnost kada o tome budu donijeli odluke. Vezano uz rebalans proračuna kazao je da će sve funkcionirati normalno, a uštede će se pronaći tamo gdje treba.

Komentirajući to što je Blok umirovljenici zajedno najavio prosvjed za 1. listopada jer su u tom Bloku nezadovoljni vladinom politikom prema umirovljenicima, Plenković je rekao da su prema umirovljenicima napravili ogromne iskorake. Smatra kako o tome treba poslušati stavove predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Veselka Gabričevića koji u Hrvatskom saboru predstavlja umirovljenike i s kojim imaju sjajnu suradnju.

>Plenković pritišće sudove oko Za dom spremni?! Pogledajte što je rekao

Uz to, vode dijalog i sa Maticom umirovljenika Hrvatske te sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske. Poručio je i da ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić priprema reformu novog obračuna mirovine, a indeksacija mirovine će biti više od sedam posto.

Najavio je da će Vlada u četvrtak donijeti odluku o tome da aktualna potpredsjednica Europske komisije (EK) za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica bude kandidatkinja za članicu izvršnog tijela EU te će sukladno tome obavijestiti predsjednicu EK Ursulu von der Leyen i nastaviti razgovore o budućem portfelju, piše Jutarnji list prenoseći Hinu.

 

Objava Plenković o DP-u: Nećemo se miješati u njihove izbore, nisu ni oni nama pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (542)hdz (345)Hrvatska (3965)Izdvojen članak (549)