Dobrović pozvao Penavu da se suzdrži od teških kvalifikacija

narod - prije 11 sati - link

DobrovićDobrović

Član predsjedništva Domovinskog pokreta Slaven Dobrović odgovorio je na ocjene koje je ranije iznio predsjednik stranke Ivan Penava, pozvavši ga da se suzdrži od teških kvalifikacija. Odgovor Dobrovića prenosimo u cijelosti:

Na svojoj tiskovnoj konferenciji, sadašnji predsjednik DP-a Penava, očito ponukan mojom javnom kritikom njegovog vođenja parlamentarne stranke na vlasti, iznio je dvije teze kojima me nastoji prikazati neprincipijelnim i nesamostalnim sudionikom političkog i javnog života u Hrvatskoj.

Prvi prigovor se odnosi na moje navodno odbijanje ministarske i tajničke dužnosti u izvršnoj vlasti.

Dobrović: Baratanje mjestima dužnosnika kao da je riječ o VIP loži žalosno je

Baratanje mjestima ministara, državnih tajnika i drugih dužnosnika kao da se radi o mjestima u VIP loži nogometne utakmice ili kakvog dobrog koncerta je istodobno smiješno i žalosno.

>Penava: Smetamo lijevima, desnima, ali i nekima iz vlastite stranke

Baš zato sam na postizbornim sjednicama predsjedništva DP-a upozorio da je vrlo važan izbor resora za koje ćemo u vladi preuzeti odgovornost.

Što bolje poznavati resor, razumjeti strukturu i procese te prepoznati što se, gdje, kako i u kojem roku može pokušati napraviti, sve u službi javnog dobra, isticao sam kao ključ za našu (DP-ovu) uspješnost u sudjelovanju u vlasti.
Upravo zato sam pred svima, kao jedini koji među prisutnima ima iskustvo dva, doduše kratka (devet i šest mjeseci) ministarska mandata, rekao da se mogu uhvatiti u koštac u sektoru zaštite okoliša.

Ne samouvjereno i bahato, već sa ozbiljnošću pred velikim izazovom i prilikom da se mnoge resorne nelogičnosti otklone te načini istinski skok u smjeru održivog razvoja Hrvatske.

Stoga sam ponosan na držanje principa i ne pristajanje na neki drugi resor i logiku predsjednika Penave – ministar je ministar, pa bilo u kom sektoru.

Jako bih volio da načelo kompetentnosti postane ključno, a ne usputno ili slučajno kod izbora ministara u hrvatskoj vladi.

Odnos s trgovačkim društvom Pevex

Drugi element podmetanja predsjednika Penave je moj poslovni odnos sa trgovačkim društvom Pevex d.d., kao da postojanje ili nepostojanje takvih poslovnih odnosa suštinski nešto dokazuje i kvalificira.

>Dobrović čestitao novoizabranim ministrima iz DP-a, evo što im je još poručio

Kao redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje ponosan sam na sva tri segmenta svoga rada – nastavni, znanstveni i stručni.

Ovaj treći, koji uglavnom ima i komercijalni karakter nije sramota i nepravilnost nego pokazuje primjenjivost i određenu tržišnu verifikaciju što za profesora nije nebitno, posebno u aplikativnom tehničkom području.

Stoga, na pitanje imam li poslovnih veza sa trgovačkim društvom Pevex mogu reći da ih imam, kao što ih imam ili sam imao s mnogim drugim poslovnim subjektima, ali i gradovima i općinama.

Nije sramota raditi, ali je sramota insinuirati, poručuje Dobrović

U tom smislu vrijedi spomenuti da sam i s Gradom Vukovarom poslovno surađivao, no to ne znači da me se može kvalificirati kao osobu s bilo čije platne liste.
Zar je sramota koristiti svoje stručno znanje i pošteno raditi?

Sramota je nepošteno insinuirati, voditi se osobnim, a ne javnim interesom u obnašanju javnih dužnosti.

Sramota je primati mito i još mnogo toga što je nažalost prisutno u politici te ne dozvoljavam da me se trpa u taj koš.

Stoga molim predsjednika Penavu da se suzdrži od ovakvih kvalifikacija, a predstojeći izborni ciklus shvati kao izazov za potvrdu svojih politika ili priliku da se Domovinski pokret principijelno i pošteno vrati na svoje početne postavke.

Unatoč neobičnom i prilično nepoštenom odabiru broja izaslanika pojedinih županijskih organizacija.

Objava Dobrović pozvao Penavu da se suzdrži od teških kvalifikacija pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (275)Hrvatska (3962)ivan penava (126)Izdvojen članak (544)