Preokret u slučaju ‘Vjetroelektrane’: Visoki kazneni sud vratio predmet prvostupanjskom sudu

narod - prije 5 sati - link

VjetroelektraneVjetroelektrane

Visoki kazneni sud prihvatio je žalbe bivše državne tajnice Josipe Pleslić, prije Rimac, i njezinih suoptuženika iz afere “Vjeroelektrane” na prijašnju odluku zagrebačkog Županijskog suda. Taj je sud iz spisa odbio izdvojiti tajno snimljene razgovore i poruke iz mobitela . Za njih je obrana tvrdila da su nezakoniti dokazi. Predmet je upućen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Na odluku Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda žalila se bivša državna tajnica i HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Pleslić, rođena Čulina. Ranije je bila poznata pod prezimenom Rimac. Osim nje, žalili su se i poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić te bivša ministrica Gabrijela Žalac, objavio je HRT.

>Afera vjetroelektrane: Bivši bliski suradnik Josipe Rimac priznao krivnju

Visoki kazneni sud izvijestio je da je ukinuo prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu. Predmet je upućen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Visoki kazneni sud: Potrebno je utvrditi kako su dokazi izdvojeni

Prema ocjeni Visokog kaznenog suda prvostupanjski sud u ponovljenom postupku treba utvrditi kako su prikupljeni dokazi. Odnosno, jesu li dokazi koje okrivljenici predlažu izdvojiti derivirani iz saznanja prikupljenih na temelju tajnih mjera (posebnih dokaznih radnji) prema inicijalnim nalozima koji su bili određeni prema drugim osobama.

Dodaju da prvostupanjski sud treba provjeriti jesu li inicijalni i svi sljedeći nalozi izdani u skladu sa zakonom. Sve zbog ocjene predstavljaju li osporeni dokazi “plodove otrovane voćke”.

Također, ističu da je obrani potrebno omogućiti uvid u predmete suca istrage u kojima su izdani nalozi za provođenje posebnih dokaznih radnji. Njihova se zakonitost osporava, objavio je Visoki kazneni sud.

Obrana tvrdi da su dokazi predmetu Vjetroelektrane nezakoniti, optužnice i u drugim predmetima

USKOK tvrdi da je Pleslić primila mito kako bi pogodovala suokrivljenim poduzetnicima oko projekta izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene. Svoje su tvrdnje potkrjepljivali tajno snimljenim telefonskim razgovorima i SMS porukama prikupljenima iz njezinog mobitela tijekom istrage.

>Cvrtila o curenju informacija u aferi vjetroelektrane: ‘Velik broj ljudi je upućen u istrage zbog loše organizacije između policije i DORH-a’

No obrana je isticala da su ti dokazi nezakoniti jer su prikupljeni slučajno, odnosno da su pravnim rječnikom rečeno “plodovi otrovne voćke”.

U drugom slučaju protiv Josipe Pleslić u kojem joj se na teret stavlja namještanje državnih potpora i državnih ispita drugo vijeće Visokog kaznenog suda u travnju je zaključilo da su poruke iz istrage zakonit dokaz.

I u tom je slučaju uz nju optužena i Gabrijela Žalac. Više je suuoptuženih državnih dužnosnika sporazumno osuđeno nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom.

U lipnju ove godine Pleslić je optužena i za niz nezakonitosti s bivšom rektoricom zadarskog Sveučilišta Dijanom Vican i poduzetnikom Antom Stanišićem čijoj je tvrtki navodno pogodovala.

Objava Preokret u slučaju ‘Vjetroelektrane’: Visoki kazneni sud vratio predmet prvostupanjskom sudu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3961)Izdvojen članak (541)josipa rimac (9)