“Maria Branyas nas je napustila. Umrla je kako je željela: u snu, mirno i bez boli”, objavljeno je na njezinu profilu na X-u. Glasnogovornik staračkog doma potvrdio je vijest.

Branyas je dala naslutiti da će uskoro umrijeti, objavivši u ponedjeljak na X-u: “Osjećam se slabo. Dolazi vrijeme. Ne plačite, ne volim suze… Znate me, kamo god da idem, bit ću sretna.”

Njezin profil na X-u vodi njezina kći.

Maria je napunila 117 godina 4. ožujka, po Guinnessovoj knjizi rekorda, a najstarija osoba na svijetu postala je u siječnju 2023.

Rođena u San Franciscu u Kaliforniji 1907., a vratila se sa svojom španjolskom obitelji u Kataloniju kada je imala sedam godina. Ondje je provela ostatak života, preživjevši španjolski građanski rat od 1936. do 1939. i dvije pandemije – španjolske gripe 1918. i covida-19 godine 2020.-2021.

Udala se za katalonskog liječnika Joana Moreta 1931. s kojim je imala troje djece.

Suprug joj je umro 1976., a nadživjela je i sina Augusta, koji je poginuo u nesreći traktora u dobi od 86 godina, objavljuje Guinnessova knjiga rekorda.

Branyas je dopustila znanstvenicima da proučavaju njezinu iznimnu dugovječnost, koju je pripisivala sreći, dobrim genima i “redu, miru i dobrim odnosima s obitelji i prijateljima, kontaktu s prirodom, emocionalnoj stabilnosti, tome što nije imala briga i što nije ni za čime žalila, mnogo pozitivnosti i izbjegavanju toksičnih ljudi”, navodi Guinness.

Napunivši 117 godina, postala je 12. najstarija osoba na svijetu u povijesti. Najstarija osoba ikad bila je Francuskinja Jeanne Calment, koja je doživjela 122 godine i 164 dana. Umrla je 4. kolovoza 1997.