Tomašević opet kuka jer je Gradska plinara izgubila Zagreb: Za to krivi HERA-u

narod - prije 6 sati - link

TomaševićTomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u utorak na konferenciji za novinare kako se očekuje odluka HERA-e o cijeni plina. Tek onda će građani odlučiti hoće li im dobavljač biti Gradska plinara Zagreb opskrba ili Međimurje-plin.

Podsjetio je kako je Vlada najavila da će i dalje u određenoj mjeri sufinancirati cijenu plina za građane, no da se još uvijek ne zna u kojoj mjeri.

“Čeka se da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odluči o cijeni plina po određenoj metodologiji te da Vlada odluči koliko će subvencionirati cijenu plina za građane. Nadam se da će to biti što prije kako bi građani doista mogli imati punu i pravodobnu informaciju i mogli odlučiti hoće li ostati kod Gradske plinare Zagreb opskrba (GPZO) ili će prijeći u Međimurje-plin”, rekao je Tomašević, prenosi HRT.

>Zagrebačka plinara izgubila na natječaju pa sada građanima nudi jeftiniji plin

Tvrdi da je nepravedno izgubljen natječaj

Tomašević je opet rekao kako je prema odluci HERA-e GPZO nepravedno izgubio natječaj za javnu uslugu koju je dobila tvrtka Međimurje-plin koja nije trebala dostaviti dokaze da može isporučiti plin niti financijska jamstva, što je protivno zakonu. Podsjetio je da je zbog toga podignuta tužba na Upravnom sudu te da GPZO-u jedino preostaje tržišna utakmica i da je počelo informiranje građana.

Punu informaciju o cijeni GPZO još ne može dati jer se čeka da HERA objavi cijenu plina po metodologiji koja uključuje prosječnu cijenu za zadnje mjesece i ona ju je već mogla objaviti.

>Lovrić: Zbog Tomaševića Gradska plinara Opskrba prestat će postojati

“Očekivali smo da će to biti u srpnju, međutim to još uvijek nisu učinili. Po zakonu moraju je objaviti do 20. rujna, no nadam se da se neće čekati krajnji rok, jer će tada nastati kaos budući da će stotine tisuća kupaca koji, ako se do 1. listopada ne prebace na GPZO, automatski idu Međimurje-plinu. Ostaviti to za tih zadnjih desetak dana bilo bi potpuno neodgovorno”, kazao je Tomašević.

>Tomašević i gradski problemi: Podsjećamo što je sve obilježilo njegov mandat, od smeća do pokvarenih tramvaja

Dodao je kako očekuje da HERA što prije izađe s cijenom za građane, pojasnivši kako je natječaj bio samo za visinu marže, a ne i za cijenu plina.

GPZ dvaput izgubio na natječaju

Podsjetimo, Gradska plinara Zagreb dva puta je izgubila natječaju opskrbe Zagreba plinom.

Prvi natječaj objavljen je početkom godina, a Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u travnju donijela odluku kojom se poništava postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge. Natječaj je poništen na dan kad je trebala biti donesena odluka tko će 650.000 kućanstava prodavati plin u javnoj usluzi. Na tom je natječaju Međimurje plin ponudio najkonkurentniju cijenu za grad Zagreb. Natječaj je ponovljen a Međimurje plin ponovno je dao bolju ponudu za Zagreb od GPZ Opskrbe.

>Lovrić: Tomašević je upropastio pripremljene projekte i propustio povući oko 515 milijuna eura

Tomašević je odbio preuzeti odgovornost i smijeniti upravu. Zagrebačka tvrtka stara 162 godine mogla bi nestati, a stotinjak radnika ostati bez posla. Za ovaj fijasko Tomašević krivi HERA-in natječaj i cijeli slučaj politizira, tvrdeći da su nečiji osobni interesi kumovali ovom debaklu nesposobne uprave koja je na ponovljenom natječaju povećala razliku u cijeni između konkurencije.

Objava Tomašević opet kuka jer je Gradska plinara izgubila Zagreb: Za to krivi HERA-u pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Gradska plinara Zagreb (21)Hrvatska (3961)Izdvojen članak (538)plin (34)tomislav tomašević (92)