Kijev će zabraniti pravoslavnu crkvu povezanu s Rusijom

narod - prije 5 sati - link

RusijomRusijom

Ukrajinski zastupnici utrli su u utorak put prema zabrani manjinske Ukrajinske pravoslavne crkve povezane s Rusijom, koju Kijev smatra sudionikom u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Većina Ukrajinaca pravoslavni su kršćani, ali podijeljeni su na ogranak tradicionalno povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom i neovisnu crkvu. Nju je svjetska pravoslavna hijerarhija priznala 2019. Ukrajinski čelnici optužuju Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, povezanu s Rusijom, da pomaže rusku invaziju na Ukrajinu šireći prorusku propagandu i skrivajući špijune.

Parlament je u utorak usvojio prijedlog zakona koji zabranjuje Rusku pravoslavnu crkvu na ukrajinskom teritoriju. Vladino povjerenstvo sastavit će popis s njom “povezanih” organizacija čije aktivnosti neće biti dopuštene. Popis bi trebao uključivati Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije.

>Povijesni koncil u Kijevu: Utemeljuje se Ukrajinska Pravoslavna Crkva

Odluku o zabrani donijet će sud

Prijedlog zakona podržalo je 265 zastupnika, a 29 je bilo protiv, objavio je na Telegramu zastupnik Jaroslav Železniak. “Danas smo stupili na neizbježan put čišćenja iznutra od mreže kremaljske agenture, koja se desetljećima skrivala iza maske religijske organizacije”, napisao je na Facebooku zastupnik Roman Lozinskij.

Manjinska crkva nije imala komentara, ali je prije objavila da je prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom koja otvoreno podržava rat u Ukrajini. Ukrajinski dužnosnici to niječu i pokrenuli su desetke kaznenih postupaka, uključujući za izdaju, protiv desetaka njezinih svećenika. Najmanje jedan vraćen je u Rusiju u sklopu razmjene zatvorenika.

Prijedlog zakona mora još potpisati ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je za tu odluku ovaj mjesec rekao da “ima za cilj jačanje ukrajinske duhovne neovisnosti”. Istaknuo je da bi zakon trebao zajamčiti da “neće biti manipulacija Ukrajinskom crkvom iz Moskve”, prenosi HRT.

>Hoće li ukrajinska pravoslavna crkva postati autokefalna?

Objava Kijev će zabraniti pravoslavnu crkvu povezanu s Rusijom pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (538)rat u Ukrajini (370)Rusija (493)Svijet (1966)ukrajina (425)