Lista za Rijeku: “Turiste dočekuje raskopane i prljave ulice”

novilist - prije 5 sati - link

RIJEKA – Predsjednik Liste za Rijeku i politički tajnik stranke, Zdravko Ivanković i Predrag Miletić, ocijenili su da je u tijeku još jedna neuspješna riječka turistička sezona koja je rezultat nedostatka vizije kada je u pitanju ta gospodarska grana.

– Rijeka i ove godine goste dočekuje raskopanih ulica, neosvijetljenih glavnih turističkih aduta i prljavih ulica.

Unatoč samohvalama i sponzoriranim medijskim člancima vodećih ljudi Grada Rijeke i Turističke zajednice, prava je istina da od svih većih jadranskih gradova najmanji udio u turističkom doprinosu Županiji ima Rijeka, samo 6,9 posto.

Predrag Miletić i Zdravko Ivanković / Foto: Vedran Karuza

Predrag Miletić i Zdravko Ivanković / Foto: Vedran Karuza

Trst, koji u mnogome dijeli sudbinu Rijeke, u istom razdoblju ima skoro tri puta veći broj dolazaka i noćenja.

Čak i gosti koji su za svoju destinaciju odabrali naš grad, a to su većinom mladi turisti, uvečer nemaju gdje izaći, proveseliti se i, konačno, preliti turistički novac u kase grada i građana.

U gradu u kojem se zatrla industrija i kojemu je silom prilika ostala samo mogućnost turizma vapimo za konačnim suvislim planom vodećih gradskih struktura koje su za to zadužene.

Dosta je voluntarizma, nepromišljenosti, ad hoc rješenja i nepotizma, izjavio je Miletić.

Ivanković je naglasio da je nužno i hitno provođenje nekoliko akcija usmjerenih na planski i promišljeni razvoj turizma u Rijeci.

– Hitno je potrebno promijeniti imidž grada osvjetljavanjem i uređenjem ulica i povijesnih točaka grada, kao što su dvoglavi orao na Gradskom tornju, Trg riječke rezolucije, Rimski luk… Neophodno je sufinancirati uređenje fasada zgrada, cjelodnevno čistiti ulice i stvarati povoljne uvjete za otvaranje ugostiteljskih objekata koji će biti otvoreni do kasnih večernjih sati, predložio je Ivanković.

On je kao problem izdvojio zastarjelost pomorske i zračne infrastrukture.

– Potrebno je izgraditi putnički pomorski terminal i trajektno pristanište s direktnim trajektnim linijama za kvarnerske otoke.

Kada je riječ o Zračnoj luci Rijeka, ona je jedina koja bilježi manji broj putnika u odnosu na prošlu godinu što sve govori. Zato treba promijeniti rukovođenje Zračnom lukom Rijeka i modernizirati je.

Grad Rijeka mora osmisliti mjere za povećane budžeta za turizam kako bi mogao financirati veće projekte, organizirati veće manifestacije i unaprijediti postojeće turističke resurse, kazao je Ivanković.

On je mišljenja da treba uvesti propise koji će regulirati apartmanizaciju i osigurati da turizam ne ugrozi kvalitetu života lokalnog stanovništva, a jedan od načina je regulacija najamnina i očuvanje stambenih zona.

– Mislimo da je neophodno stvoriti povoljno okruženje za privatne investicije u turizam kroz poticaje i olakšice, što može uključivati subvencije za razvoj turističkih objekata ili javno-privatna partnerstva za velike projekte. Jedan od primarnih zadataka je aktivno uključivanje lokalne zajednice u razvoj i implementaciju turističkih projekata kako bi se osiguralo da koristi od turizma budu ravnomjerno raspoređene i da lokalno stanovništvo osjeti pozitivne učinke, zaključio je Ivanković.

Objava Lista za Rijeku: “Turiste dočekuje raskopane i prljave ulice” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

radovi u Rijeci (21)rijeka (1106)