Bez kreveta u riječkim studentskim domovima ostalo 885 studenata

novilist - prije 8 sati - link

RIJEKA – Studentski centar Rijeka ove je godine zaprimio 2.135 zahtjeva za smještaj u studentskom domu, što je 885 zahtjeva više od postojećih kapaciteta. Pojašnjavajući kako su među tim zahtjevima i oni za subvencioniranje privatnog smještaja, ravnatelj Studentskog centra, Goran Manestar, kaže da su smještajni kapaciteti u domovima 1.250 mjesta.

– To znači da je 885 studenata ostalo bez mjesta. Cijene smještaja ostaju iste kao prijašnjih godina te za Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« iznose 53 eura, a za Trsat 73,99 eura. Studenti koji nisu ostvarili pravo na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka, moći će dostaviti dokumentaciju na poziv koji će biti objavljen krajem listopada, a u kojem će biti detaljno obrazloženi uvjeti za ostvarivanje prava na subvencionirani smještaj kod privatnog stanodavca. Kvota za smještaj kod privatnih stanodavaca iznosi 315, a studenti ostvaruju pravo na subvenciju od 60 eura, objašnjava Manestar.

Veliki interes

Studentsko naselje na Trsatu raspolaže sa 644 mjesta, a na Podmurvicama sa 606, a prvi put ove godine objedinjena su dva natječaja, jer uz natječaj za ostvarivanje prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka, istovremeno se provodio i natječaj za subvencionirani smještaj kod privatnih stanodavaca za iduću akademsku godinu, a razlog je što su uvjeti oba natječaja jednaki te se na taj način ubrzao proces dobivanja subvencija za privatni smještaj. Ove godine taj broj subvencija je i malo veći, jer lani je to pravo ostvarilo 300 studenata. S obzirom na to da su cijene u privatnom smještaju višestruko veće nego u studentskim domovima, svake godine vlada veliki interes studenata za subvencije, jer ispod 300 eura privatnog smještaja gotovo nema i to pod uvjetom da se stan dijeli s cimerima, čemu studenti najčešće i pribjegavaju. Početna cijena mjesečnog najma u Rijeci je 400 eura i to za garsonijeru od 30 četvornih metara, dok se stan od pedesetak četvornih metara cijeni od 600 do 750 eura. Prilikom potražnje za stanom, ono što je studentima najvažnije je lokacija. To je najčešći uvjet koji se traži u oglasima, a uz redovite studente u potrazi za smještajem su i Erasmus studenti koji će u Rijeci ostvariti višemjesečni boravak.

Popularne lokacije

Među studentima najbolje kotiraju lokacije u blizini Kampusa, odnosno Trsat, Vojak te Vežica. Tražen je i centar Rijeke te lokacije pored fakulteta koji nisu smješteni u Kampusu, kao što su Ekonomski i Tehnički fakultet te Fakultet zdravstvenih studija, a velika potraga za stanovima krenut će uskoro. U toj potrazi neće sudjelovati samo 885 studenata koji su ostali bez smještaja u domu, jer veliki broj njih uopće nije predao zahtjev za domski smještaj znajući da ne udovoljavaju kriterijima za dobivanje mjesta u domu. Uzmu li se u obzir Erasmus studenti i činjenica da više od 50 posto studenata dolazi izvan riječkog područja, jasno je da će u potragu za stanom uskoro krenuti nekoliko tisuća studenata.

Rijeka ima najjeftinije domove

Riječki studenti koji su uspjeli dobiti krevet u domu nisu u prednosti samo u odnosu na kolege koji su primorani u potragu za privatnim smještajem, već i u odnosu na studente u ostalim hrvatskim gradovima, jer ove godine je veliki broj studentskih centara podizao cijenu smještaja. U Rijeci se ona nije mijenjala već godinama zbog čega riječki studenti smješteni u domovima imaju najjeftinije stanovanje u Hrvatskoj. Unatrag nekoliko godina svi su hrvatski studentski centri cijenu smještaja podizali, a neki i u više navrata. Tako je nedavno varaždinski Studentski centar cijenu smještaja podigao za dvokrevetnu sobu s krevetom na kat sa 72,33 eura na 93 eura, a s razdvojenim krevetom sa 79,63 na 103 eura. Zagrebački Studentski centar ove je godine odlučio povećati iznose stanarina u gotovo svim kategorijama smještaja, iznimka su samo 5. i 6. paviljon na Savi. Ovisno o domu i kategoriji, povećanje iznosi od tri do deset eura, odnosno cijene smještaja kreću se do 93 eura mjesečno.

Objava Bez kreveta u riječkim studentskim domovima ostalo 885 studenata pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1106)Rijeka & Regija (1070)studenti (28)