Bartojski sajam i kotlić uvod u feštu, ovaj tjedan obilježava se blagdan sv. Bartola

novilist - prije 5 sati - link

ČAVLE – U sklopu Leta na Čavji, od sredine kolovoza krenule su pripreme za proslavu Bartoje, blagdana sv. Bartola, zaštitnika istoimene cerničke župe, koji se slavi 24. kolovoza. Ususret Bartoji, u petak 23. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, na »mićoj pjaceti«, bit će održana prva radionica »Slikanje i vino«.

Kulinarske vještine

Dan kasnije, 24. kolovoza, na sam blagdan sv. Bartola, iz Turističke zajednice općine Čavle najavljuju tradicionalni Bartojski sajam i Bartojenak te 14. Bartojski kotlić, dok će u večernjim satima biti održan koncert Maura Staraja & La Bande. Bartojski kotlić već tradicionalno organiziraju TZO Čavle i ugostiteljski objekt Pomorac, gdje se događanje i održava. Natječe se dvadesetak ekipa. Stručni žiri ocjenjuje jelo u četiri kategorije: okus safta, kuhanost mesa, okus mesa i izgled gulaša. Ocjene od 0 do 10 zbrajaju se i određuju pobjednika.

– Atmosfera na Bartojskom kotliću uvijek je vruća, što od sunca, što od želje za pobjedom, jer biti kuharom najboljeg kotlića nije mala stvar. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto, uvijek su dobro raspoloženi, nikad gladni i s nestrpljenjem očekuju iduću godinu i novu priliku da ukrste kuhače i pokažu svoje kulinarske vještine. Posjetitelji imaju priliku probati vrhunski spravljene kotliće i po želji otkrivati tajno kulinarsko oružje svake ekipe. Proglašenje pobjednika nikada ne prolazi bez žive muzike, mnoštva znatiželjnika i pregršt dobre zabave, poručuju iz čavjanske Turističke zajednice.

Sportski događaji

Nedjelja, 25. kolovoza, rezervirana je za dječji party u poslijepodnevnim satima i koncert grupe Vigor u večernjim. Od sportskih događanja organizatori najavljuju Sportsko i Vertikalno lice Platka za rekreativce, profesionalce, veterane i ljubitelje malog nogometa, odbojke na pijesku, boćanja, košarke 3v3, disc golfa, koje će se održati za vikend 24. i 25. kolovoza te turnir u briškuli, trešeti i mori japoneze (7. rujna).

– Za sam kraj kolovoza ugostit ćemo dvodnevni spektakl: Miss Business u našem Kaštelu Grada Grobnika. Prestižni događaj okupit će uspješne poduzetnice s područja Primorsko-goranske županije, pružajući im platformu za slavljenje elegancije, uspjeha i poslovne izvrsnosti žena. Ova manifestacija predstavlja idealnu priliku za umrežavanje, inspiraciju i ističe žensku snagu u poslovnom svijetu, kaže direktorica TZ-a Čavle Rea Čargonja.

Bogat vjerski program

Mještani čavjanskog kraja, posebice Cernićani, blagdan Bartoje proslavit će i bogatim vjerskim programom. Naime, Župa sv. Bartola ap. iz Cernika 24. kolovoza proslavit će blagdan svog nebeskog zaštitnika. Program počinje u srijedu 21. kolovoza trodnevnom duhovnom pripravom, a misa na groblju za sve pokojne župljane služit će se u 18 sati.

Drugog dana duhovne priprave, u četvrtak 22. kolovoza misa u župnoj crkvi služit će se u 18 sati i pod misom će biti podjela sakramenta bolesničkog pomazanja. Nakon mise od župne crkve do Cerniškog vrha je molitva križnoga puta. U petak 23. kolovoza nakon mise u 18 sati je euharistijsko klanjanje. Na blagdan sv. Bartola ap., u subotu 24. kolovoza jutarnju misu u 10 sati predslavi mladomisnik Alen Markić, a u 18 sati zlatomisnik Pero Zeba.

Objava Bartojski sajam i kotlić uvod u feštu, ovaj tjedan obilježava se blagdan sv. Bartola pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1104)Rijeka & Regija (1068)