U vojarnu “123. brigade HV” u Požegi na dragovoljno vojno osposobljavanje po redovnom programu pristupilo je ukupno 154 ročnika, od kojih je 14 djevojaka.

Vojnom osposobljavanju po skraćenom programu pristupilo je ukupno 27 kandidata, od kojih je 9 djevojaka, što je najveći odaziv u ovoj godini i potvrda povećanog interesa mladih za vojni poziv, navodi se u priopćenju MORH-a.

Osposobljavanje po skraćenom programu, namijenjeno za kandidate časnike, doktore medicine i stipendiste zrakoplovne tehničare, počelo je 14. kolovoza i trajat će do 30. kolovoza, dok će osposobljavanje za ročnike po redovnom programu trajati od 19. kolovoza do 11. listopada.

Prva dva tjedna posvećena su prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku. Na kraju vojnog osposobljavanja je završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu.

Ročnici koji uspješno završe temeljnu vojnu obuku ispunjavaju jedan od glavnih preduvjeta za nastavak vojne karijere. Oni koji se ne odluče za vojni poziv postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Naknade za dragovoljno vojno osposobljavanje porasle su sa 700 na 900 eura mjesečno. Osim toga, ove su godine u prosjeku za 30 posto povećane plaće svim vojnim djelatnim osobama, kao i dnevnice pripadnicima Oružanih snaga u operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, istaknuli su iz MORH-a.

Kako bi se što više mladih ljudi prijavilo na dragovoljno služene vojnog roka, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nastavit će s organizacijom promotivnih akcija „Postani hrvatski vojnik“ diljem zemlje. Spomenute akcije uključuju pokazne vojne vježbe i prikaz sposobnosti Hrvatske vojske. Prva takva promocija vojnog poziva održana je sredinom lipnja u Osijeku.