Postolimpijska depresija – tabu tema za sportaše

narod - prije 5 sati - link

depresijadepresija

Postolimpijska depresija još uvijek je tabu tema i velik je broj neprijavljenih slučajeva depresije među sudionicima nakon natjecanja, kažu stručnjaci.

“To je poznati model ledenog brijega. Vidite da nekoliko ljudi govori o tome, ali ne vidite većinu”, rekla je psihologinja Marion Sulprizio za dpa, javlja HINA.

Prema riječima stručnjaka s Njemačkog sportskog sveučilišta u Kölnu, mnogo je opcija koje mogu pomoći da se sportaši ne nađu u teškoj situaciji nakon Olimpijskih igara.

“Psihologija i sportska psihologija imaju mnogo toga za ponuditi i raditi preventivno. Važno je da sportaši pripreme svoju ‘glavu’ za ono što dolazi”, rekla je Sulprizio.

“Programi su tu. Iskorištenost još nije optimalna, ima prostora za napredak.”

Možda će vas zanimati

Istraživanje u Finskoj potvrdilo: Woke stavovi povezani s anksioznošću i depresijom

U Finskoj je provedeno istraživanje koje pokazuje korelaciju ljevičarskih stavova, odnosno ”woke” stavova i mentalnog zdravlja.

Depresija – tabu tema za mnoge sportaše

Sportaši sve češće govore o svojim psihičkim problemima nakon Olimpijskih igara, ali vjerojatno ih još više o tome ne govori.

“Postolimpijska depresija je tabu tema za mnoge sportaše. Ali to je slučaj s mnogim mentalnim bolestima. Strah od stigmatizacije je ogroman”, rekla je Sulprizio.

Tema je privukla pozornost javnosti kad je višestruki olimpijski pobjednik Michael Phelps progovorio o depresiji nakon Igara. Američki plivač otkrio je da se mučio po završetku svakih Olimpijskih igara, počevši od Atene 2004.

Phelpsov slučaj pokazuje da čak i najiskusniji mogu biti pogođeni, ali čini se da su debitanti posebno ugroženi.

>Zabrinjavajući podaci o porastu tinejdžerske depresije: Kako je prepoznati?

Najteže onima koji na OI nastupaju po prvi put

“Sportaši koji se prvi put natječu na Olimpijskim igrama vrlo brzo upadnu u rupu”, rekao je Ulli Knapp, trener njemačke daljašice Malaike Mihambo.

Iskusniji sportaši znaju što mogu očekivati, dok su “novopridošlice često potpuno preplavljene velikim događajem poput Olimpijskih igara”.

Objava Postolimpijska depresija – tabu tema za sportaše pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

depresija (7)Izdvojen članak (525)mentalno zdravlje (18)Sport (10983)Zdravlje (292)