Kandidatkinja za šeficu SDP-a oštro o Milanoviću: Nije zaslužio potporu, održat ćemo referendum

narod - prije 8 sati - link

Uoči unutarstranačkih izbora napeto je u SDP-u. Kandidatkinja za šeficu SDP-a Sanja Major otvoreno kritizira aktualno vodstvo svoje stranke. Ne štedi ni aktualnog predsjednika države Zorana Milanovića i ističe da nije zaslužio potporu SDP-a za novi predsjednički mandat. Uz to, obećava da će u stranku vratiti socijaldemokraciju.

Za nešto manje od mjesec dana SDP bira novo vodstvo. Danas kreće postupak kandidiranja za čelne funkcije, a osim Siniše Hajdaša Dončića i, kako je jučer najavio, Mladena Kešera, stranku želi voditi i Sanja Major, potpredsjednica Foruma žena i ravnateljica ustanove URIHO, piše Večernji list.

>SDP i Fokus pripremaju se za unutarstranačke izbore, Zurovec najavio izlazak iz stranke

Komentirajući parlamentarne izbore, istaknula da SDP-u rezultat narastao za desetak posto “uz protuustavnu intervenciju predsjednika Milanovića, no platili smo za to previsoku cijenu”.

Ne podržava Milanovića

Osvrnula se na je Milanovićevo protuustavno djelovanje.

“Zanimljivo je da su, kada se birao novi državni odvjetnik, vodeći SDP-ovci i SDP-ovke govorili o napadu na Ustav, a kada smo mi napravili nešto slično, onda su rekli da to nije napad na Ustav, da to nigdje ne piše. Jasno je naznačeno u ustavnim promjenama koje su se dogodile 2000. godine, a za što je SDP zaslužan, da je predsjednička funkcija razdvojena od stranačke pripadnosti. Tim ustavnim promjenama napravljen je zaokret od polupredsjedničkog sustava prema parlamentarnoj demokraciji i Milanović je protuustavnim djelovanjem obezvrijedio ono što je SDP učinio dobro. Nije smio sudjelovati na ovim izborima, barem ne u ovoj varijanti u kojoj je sudjelovao”, objasnila je.

>Izbori u SDP-u: Hajdaš Dončić prvi istrčao s kandidaturom, drugi još kalkuliraju

Smatra da je Milanović veliki problem stranke i da se SDP mora od njega emancipirati.

“Kao stranka imamo tu sklonost autoritarnom vladanju. Nakon pokojnog Ivice Račana koji je bio puno blaži i koji je imao autoritet koji nije proizlazio iz lupanja šakom o stol, došli smo do jednog mladog, pomalo arogantnog uspješnog muškarca u kojem smo prepoznali mogućnost da ostvarimo puno bolji rezultat. To se i dogodilo, ali i kroz onaj SDP-ov mandat na vlasti od 2011. do 2015. godine zapravo nismo provodili socijaldemokratsku politiku. Zoran Milanović i tada je govorio da nije socijaldemokrat.

Unatoč svemu tome zaneseno smo mu i zaljubljeno pružali podršku cijelo ovo vrijeme, pa i onda kada je otišao, kad je podnio ostavku. Čak i onda kad je odlučio da će se nakon nekoliko godina vratiti u politiku i sudjelovati na predsjedničkim izborima. SDP mu je tu bez ikakve rasprave, bez ikakvih nedoumica, pružio podršku. Ono što je radio kroz predsjednički mandat, eklatantan je primjer odmaka od ljevice i ljevičarskih politika. Mislim da nije zaslužio potporu SDP-a za novi mandat“, istaknula je.

>Šarić: Na čelu Partije trebala bi biti žena! Dosta je patrijarhata u stranci koja ima Forum žena!

Obećava referendum u SDP-u o potpori Milanoviću ako pobijedi.

“To je jedino legitimno i demokratski da s obzirom na svoje stavove, pitam članove i članice. Pitalo me se i hoću li ja glasati za Milanovića na predsjedničkim izborima. Odgovaram da Zoran Milanović ima još uvijek dovoljno vremena da zasluži moj glas, ali nažalost, čini mi se da se za taj glas neće boriti”, naglasila je.

‘SDP nikad neće dobiti glasove desnice’

Jedan od njenih ciljeva jest vraćanje SDP-a na “socijaldemokratske postavke”.

“SDP-u je najpotrebnije da shvati da nikada neće dobiti konzervativne glasove i glasove desnice i da otuda treba krenuti. To je nužno vezano uz brigu o onima na rubu društva, skupinama koje su najlošije prošle u društvu i onima koji daju ključan doprinos društvu i zajednici. I to nije nikakva floskula. Mi smo zaista zaboravili na te ljude. Zaboravili smo na starije osobe, na umirovljenike i umirovljenice. Starije su osobe platile najveću cijenu uvođenja kapitalizma.

>Grbin: ‘Milanović je SDP-ov kandidat za predsjednika Republike’

Kada vam više nisu potrebne kao radna snaga, kao netko tko doprinosi, šutnete ih u stranu i danas doslovno kopaju po kontejnerima. Voljela bih da napravimo iskorak, da budemo hrabriji od onoga što smo bili do sada. Trebamo se vratiti svojim korijenima, brizi za radništvo, suradnji sa sindikatima. Imamo situaciju i problem s dolaskom i priljevom velikog broja stranih radnika i radnica jer to dovodi i do snižavanja cijene rada. S druge strane, to je neizbježno – dolaze nam ljudi koji će raditi one poslove za koje više nemamo radnika i radnica jer su naši otišli u Irsku raditi iste takve poslove. Bitno je kako se postaviti prema svemu tome, od integracije stranih radnika do plaća. U programu sam spomenula i podizanje plaća i mirovina neovisno o inflaciji. Moramo razmišljati o tome da se s minimalnom, pa i s prosječnom plaćom u Hrvatskoj ne može živjeti dostojanstveno”, kazala je.

Objava Kandidatkinja za šeficu SDP-a oštro o Milanoviću: Nije zaslužio potporu, održat ćemo referendum pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3950)izbori (102)Izdvojen članak (525)sdp (143)zoran milanović (393)