Kiša rashladila Hrvatsku, u Splitu nevrijeme čupalo stabla

novilist - prije 4 sata - link

Promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme očekuje Hrvatsku u ponedjeljak, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) dodajući kako će povremeno padati kiša, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom.

Vjetar će na kopnu povremeno biti umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na Jadranu jugo, ujutro i navečer samo ponegdje i bura.

Najviša dnevna temperatura većinom će se kretati od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva.

Nevrijeme u Splitu

Jako nevrijeme koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo šire splitsko područje zadalo je dosta vatrogascima koji su uglavnom uklanjali počupana stabla s prometnica, ali i pumpali vodu iz poplavljenih podruma.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split se doznaje kako su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita zajedno s kolegama iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split tijekom noći uklanjali stabla s prometnica.

Tako su već iza 23 sata stabla padala uglavnom u središtu grada i to na prometnice i na parkirana vozila na Mažuranićevom šetalištu, u Kaštelanskoj, Zvonimirovoj, Rendićevoj, Zrinsko-Frankopanskoj, Plančićevoj i Starčevićevoj ulici. U Viškoj ulici na Bačvicama, te na Putu Firula bili su poplavljeni podrumi što je također zahtijevalo intervenciju vatrogasaca.

Osim Split nevera s olujom, grmljavinom i obilnom kišom je pogodila i Kaštela, šire makarsko područje, otoke Hvar, Brač, Vis i Šoltu, te s manjim intenzitetom i oborinama ostatak županije. U kratkom vremenu tako je konkretno u Splitu palo više od 25 litara kiše po četvornom metru. Veliki nanosi vode izbacili su i par poklopaca kanalizacije (šahte) diljem grada.

Osim materijalne štete koje će zasigurno biti zbog stabala koja su pala na parkirana vozila, srećom tijekom nevere nisu zabilježena stradavanja ljudi.

Objava Kiša rashladila Hrvatsku, u Splitu nevrijeme čupalo stabla pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3936)nevrijeme (271)vremenska prognoza (275)