Milivoj Đuka o slučaju krnjo za Narod.hr: Očekivao sam oslobađajuću presudu, drugačija nije mogla ni biti

narod - prije 8 sati - link

ĐukaĐuka

Općinski sud u Splitu nedavno je donio nepravomoćnu oslobađajuću presudu Milivoju Đuki iz Imotskog. Prije nešto više od četiri godine udruga kojoj je bio na čelu organizirala je karneval u Imotskom. Na kraju festivala kao krnjo je zapaljena lutka homoseksualnog para s “djetetom” Nenadom Stazićem. Saborski zastupnik Arsen Bauk i LGBT udruge već idući dan su podigle optužnicu. Povodom donošenja presude, Đuka je za Narod.hr komentirao odluku Suda.

> Milivoj Đuka nepravomoćno oslobođen optužbi za spaljivanje gay krnje u Imotskom

‘Očekivao sam oslobađajuću presudu, apsolutno’

Na pitanje je li očekivao oslobađajuću presudu Đuka je odgovorio: „Apsolutno“. Smatra kako tužiteljstvo nema osnove za osuđujuću presudu. Naime, za „zločin“ prema takozvanoj LGBT populaciji tužiteljstvo je tražilo kaznu od 14 mjeseci zatvora. Od toga, osam mjeseci bi Đuka morao „odležati“, a šest mjeseci bi proveo na uvjetnoj slobodi.

Đuka: ‘Sutkinja je prepoznala moj jak slučaj’

Hoće li se tužiteljstvo žaliti na oslobađajuću presudu, Đuka nije siguran. Zasad, njegov odvjetnik ili on osobno nisu primili takvu informaciju. Međutim, rok za žalbu je 15 dana od donošenja presude, stoga vremena još uvijek ima. Đuka je uvjeren kako ima jak slučaj, što je prepoznala i sutkinja.

> Milivoj Đuka, optužen zbog spaljivanja krnje u Imotskom, za Narod.hr: Ovo je poruka svima

Đuka: ‘Arsen Bauk podigao je optužnicu iz političkih razloga’

Komentirajući proces, osvrnuo se na svjedoke tužiteljstva koje je sutkinja odbacila. Naime, tužiteljstvo je željelo kao svjedoke dovesti LGBT aktiviste iz Zagreba koji uopće nisu bili prisutni na karnevalu. Konkretno, iz udruga Dugine obitelji i Zagreb Pride. Dugine obitelji su u procesu navedene kao „oštećenik“. Sam Arsen Bauk nikada se nije pojavio na ročištu, otkriva Đuka. Kada je podizao optužnicu, to je vjerojatno učinio kako bi se prikazao kao “spasitelj LGBT osoba” i pritom sakupio nekoliko političkih poena. Godina 2020. bila je izborna godina, napominje Đuka.

> Milivoj Đuka postao žrtva dvostrukih kriterija: Tko su, osim Stazića, bili krnje bez suđenja za govor mržnje?

Slučaj Kaštela i paljenje krnje Turudića u Sinju

U razgovoru s nama, Đuka je povukao paralelu s paljenjem gay slikovnice na karnevalu u Kaštelima 2018. godine. DORH tada uopće nije pokretao proces jer je smatrao da za to nema osnova. U njegovom slučaju postojali su dvostruki kriteriji. Također, u Sinju je ove godine zapaljen krnjo koji je predstavljao glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Na sudu se komentirao i taj slučaj. Suprotna strana je argumentirala kako je Turudić „dirao u prava manjina“, stoga se paljenje njegovog lika ne može tumačiti kao „govor mržnje“ ili poticanje na nasilje. Đukin odvjetnik argumentirao je kako je Turudić također manjina, i to najmanja manjina – jer je jedan. Sutkinja na to nije ništa komentirala.

> Cenzura maškara i suđenje zbog govora mržnje: Evo zašto je Stazić s gay parom postao krnjo u Imotskom

Đuka je optužen za kazneno djelo protiv javnog reda – poticanje na nasilje i mržnju

Podsjećamo, optužnica je glasila ovako: „Okrivljeniku se stavlja na teret da je počinio navedeno kazneno djelo 23. veljače 2020. na području jednog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno da je kao predsjednik jednog društva koje je organiziralo karneval, s ciljem da kod drugih razvije ili pojača netrpeljivost prema osobama istospolne orijentacije, dozvolio da u okviru karnevalskog programa na glavnom gradskom trgu kao krnjo bude spaljena lutka istospolnog para s djetetom te da prije spaljivanja budu pročitane poruke prijezira“. Oslobođen je i optužbe da je time počinio kazneno djelo protiv javnog redajavnim poticanjem na nasilje i mržnju.

> Cenzura i karneval: Krnjo ne smije biti slikovnica koja tumači da dijete ima 2 mame i ne spominje tatu, ali mogu biti Petrov, Horvatinčić…?

Objava Milivoj Đuka o slučaju krnjo za Narod.hr: Očekivao sam oslobađajuću presudu, drugačija nije mogla ni biti pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Arsen Bauk (14)Hrvatska (3931)imotski (83)Izdvojen članak (510)lgbt (21)Zagreb Pride (16)