Rijeka je prodisala. Igra Bijelih je opet dobila stare prepoznatljive konture

novilist - prije 7 sati - link

RIJEKA Rijeka – Istra 1961 4:0! Nogometaši Rijeke vratili su se pobjedama u najpotrebnijem trenutku. Nakon ispadanja od Elfsborga u Europskoj ligi, a u prevečerje prvog play-off susreta s Olimpijom u onoj Konferencijskoj, matirali su Puljanje lakše od očekivanog. Riječki devetominutni reful, dva teledirigirana riječka “torpeda”, Gabriela Rukavine i Marca Pašalića, uz logističku potporu dvostrukog strijelca, nesalomljivog Franje Ivanovića, prelomila su utakmicu.

Foto galerija: Utakmica Rijeka – Istra 1961 Foto: Vedran Karuza

Sve za premijernu pobjedu Radomira Đalovića na klupi, ali i za puno samopouzdanje uoči dolaska Zmajčeka na Rujevicu. Rijeka je “prodisala”, njezina igra opet je dobila stare prepoznatljive konture, Bijeli opet “imaju krila” i protivnika stavljaju na muke. Za Đalovića i igrače itekako ohrabrujuće uoči, moglo bi se s pravom reći, dvije utakmice polusezone koje kroje europsku sudbinu Bijelih. A u koje Riječani ulaze kao veliki favoriti s bitnom dozom opreza.

Za Bijele uvjerljiva pobjeda i dojmljiva izvedba svakako su melem na europske rane, ali euro nada još itekako živi i u četvrtak se od Bijelih očekuje izdanje na tragu sinoćnjega. Prepoznali su to i navijači, pljeskom i ovacijama ispratili igrače i Đalovića s travnjaka u večeri koje podsjećaju na prošlosezonske.

Majkić na mukama

Riječani su već nakon pola sata slomili Puljane koji su s puno ambicija stigli na Rujevicu i u toj fazi igre utakmicu pretvorili u jednosmjernu ulicu. Dva “projektila” Bijelih i jedna solo akcija potpuno su destabilizirala igru Zeleno-žutih, a Bijelima dala krila. Na travnjaku su dva krilna igrača odnijela prevagu. Uvrštavanje Rukavine među startere donijelo je donedavnom igraču Dinama prvijenac i pogodak samopouzdanja. U 19. minuti Rukavina je lakoćom na ulazu u šesnaesterac izbacio Iouvu i onda efektnom dijagonalom pogodio gornji kut nemoćnog Majkića – 1:0.

Dvije minute kasnije Pašalić je izveo korner s desne strane, lopta je pala u srce natrpanog peterca, a Devetak je zahvatio tjemenom, pokazalo se mrvicu neprecizno jer je lopta prohujala pokraj rašlji Majkića.

Pašalić se u velikom stilu pak vratio u 24. minuti, pokraj Kellera je s 22 metara silovito odapeo, u svom stilu ljevicom, lopta se zakucala opet u gornjem kutu pri čemu je vratar Puljana opet bio nemoćan – 2:0. Goste je brzo snašla “nevera s Kvarnera”, Ivanović je poput šila u 28. minuti lakoćom probio pulsku obranu kroz sredinu, ostao na nogama i rutinski prizemno poentirao – 3:0. Sve to izazvalo je erupciju oduševljenja uz travnjak i na tribinama, trener Đalović s velikim izljevom emocija proslavio je golove sa svojim igračima. Očito je to bilo ono što je trebalo Bijelima na startu sezone, u 30 minuta nadoknadili su puno toga propuštenog, poglavito na planu realizacije.

Nakon takvog refula bilo je i lakše domaćim igračima i igrati na sparini Rujevice. Riječani su htjeli potpuno slomiti ranjive Istrane, no oni su nekako ipak uspjeli primiriti igru i stati na loptu kako još koja ne bi završila u Majkićevoj mreži. No, mogla je u Zlomislićevoj. U 41. minuti Lekoueiry se prošetao šesnaestercem, zaobišao Zlomislića i kad se očekivalo mirno poentiranje za promjenu na semaforu, Mauritanac je promašio prazan gol, sa sedam metara pogodio je vanjski dio mreže. Nakon velikog promašaja od muke je pao na travnjak. Mogao se samo uhvatiti za glavu… U uvodu utakmice gosti su imali još jednu veliku šansu, u 17. minuti Lawal se našao sam pred Zlomislićem na otvorenom udarcu, ali je pucao visoko preko gola.

Jankovićeva asistencija

U nastavak je Tramezzani očekivano krenuo s dvostrukom zamjenom, a Đalović se odlučio Radeljića očito odmoriti i zamijeniti Galešićem. Rijeka je nastavila diktirati ritam, a Puljani skupljati žute kartone.

Prvu pravu prigodu imao je Janković, u 51. minuti iskosa je ciljao bliži kut, a Majkić krajnjim naporom izbio loptu u korner. Sedam minuta kasnije nakon jednog odbijanca lopta je došla do usamljenog Pašalića, uslijedio je prizeman udarac u kut, ali Majkić je ovog puta spasio goste.

Ritam je potom malo pao, a s njime i intezitet i tenzije, toliko da je Đalović imao dovoljno komfora za dvostruku zamjenu, poslavši Fruka i Rukavinu pod tuš, a osvježivši veznu liniju s Ilinkovićem i Hodžom

Miksao je i Tramezzani, ali uzalud, pričuve nisu uspjele vraiti momčad iz “nokauta”. Naprotiv, stvari su za Puljane bile još gore kad je Janković u 66. minuti uz korner liniju izborio se za prostor i odlično asistirao za Ivanovića koji je s metra ugurao loptu u mrežu – 4:0.

Ovacije s prepoznatljivim potpisom “Franjo, Franjo!” pred kraj je dobio Ivanović koji je napustio igru, a šansu dobio napadač Andrić od kojeg se očekuje da bitno zaoštri napadačku konkurenciju. Hodža je u 88. minuti sjajno proigrao baš Andrića, ali njegov volej u matnoj situaciji zaustavio je Majkić koji je spasio goste od još uvjerljivijeg poraza.

Rijeci na startu očito leži Rujevica u HNL-u, prvo je Lokomotiva ispraćena s pokerom golova, sada i Istra 1961…

Objava Rijeka je prodisala. Igra Bijelih je opet dobila stare prepoznatljive konture pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

HNK Rijeka (234)NK Rijeka (178)Sport (10986)SuperSport HNL (47)