Mons. Ivas recitirao je svoju pjesmu na Thompsonovom koncertu, evo zašto je posebna

narod - prije 5 sati - link

IvasIvas

Na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Dugopolju među publikom, kao poseban Thompsonov gost, našao se i šibenski biskup u miru Ante Ivas. U jednom trenutku za vrijeme koncerta biskup Ivas iz publike je počeo recitirati stihove pjesme ”Maranatha” koju je napisao za Thompsona. Pjesma je to u kojoj se zaziva Isusa da dođe među hrvatski narod i spasi ga od izdajnika. Napisana je u obliku molitve i prožeta biblijskim motivima.

>40.000 ljudi na Thompsonovom koncertu u Dugopolju, među njima i njegov bolesni sin

Pjesma Maranatha

Pjesma ”Maranatha” je pjesma s Thompsonovog albuma iz 2013. godine ”Ora et labora”.

Pjesmu se može promatrati i kao molitvu Bogu za hrvatski narod, zbog načina kako je napisana. Prožeta je motivima knjige Otkrivenja, a sam naziv ”Maranatha” ili u prijevodu s novozavjetnog grčkog jezika ”Dođi, Gospodine Isuse!” je posljednja rečenica knjige Otkrivenja.

U pjesmi autor ”moli” Isusa da dođe ”u zemlju Hrvata” i da učini ono za što je došao – da spasi, da spasi hrvatski narod od ”svih kukavica, izdajica, krivokletnika…”. Na kraju pjesme spominje se i Blažena Djevica Marija, koja je u knjizi Otkrivenja opisana kao žena zaodjevena suncem (BDM ili Crkva u širem značenju) koja gazi zmiju, zmaja sa sedam glava i deset rogova. Mariju se zaziva kao kraljicu Hrvata kako bi pritekla u pomoć hrvatskom narodu i kako bi ”zgazila zmiju”, odnosno hrvatske neprijatelje u prenesenom značenju.

Stihovi pjesme:

Maranatha, pastiru dobri, rabi, učitelju
Dođi na polja, more, gore
Na zipke i grobove raspelom Tvojim
Označene, krvlju i znojem ispaćene, is
Plakane suzama naroda moga
Budi početak i svršetak, prvi i posljednji uskrsla pobjeda, Alfa i Omega naroda moga

Maranatha, dođi gospodine u zemlju Hrvata
Maranatha, dođi naroda moga
Maranatha, dođi nam brzo i zauvijek ostani… ostani…

Neka prođe vrijeme zavodnika, lažnih proroka
I svih kukavica, izdajica, krivokletnika
I svih varalica, otpadnika, strašnih ubojica
I svih sluga zloga iz naroda moga
Skini lažne maske s lica moje zemlje Hrvatske
Nek’ zablista svom ljepotom
I vjerom u Tebe Boga, naroda moga

Maranatha, dođi gospodine u zemlju Hrvata
Maranatha, dođi na radost svega naroda moga
Maranatha, dođi nam brzo i zauvijek ostani… ostani…

Gospe, ženo, suncem ovjenčana
Satri zmiju, zmaja paklenoga
Pokaži pute do nebeskog raja
O kraljice, cijele nam nacije
I dok je srca bit će i Croatije

Maranatha, dođi gospodine u zemlju Hrvata
Maranatha, dođi na radost svega Naroda moga
Maranatha, dođi nam brzo i zauvijek ostani… ostani zauvijek

>Thompson u Dugopolju: Pokažite svima kako se ljubi naša Domovina. Kako se ljubi živi Bog

Najpoznatiji nastup u suradnji sa Zlatkom Vitezom

Spot za pjesmu Maranatha snimljen je na koncertu koji se održao 30. lipnja 2013. na splitskom Poljudu u sklopu turneje “Ora et labora” pred 50 tisuća ljudi. Kao gost na koncertu se pojavio kazališni, televizijski i filmski glumac Zlatko Vitez koji je recitirao navedenu pjesmu. Ovaj spot našao se i na DVD-u “Poljud Live”. Sličan spektakl ponovio se i na Thompsonovom zagrebačkom koncertu koji se održao 16. studenog 2013. u Domu sportova.

Tko je šibenski biskup u miru Ante Ivas, autor pjesme ”Maranatha”?

Šibenski biskup u miru Ante Ivas rođen je 26. prosinca 1939. godine u Vodicama. Studij teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 5. srpnja 1964. godine. Kao župnik u župi sv. Jurja u Zatonu pokrenuo je Smotru crkvenog pučkog pjevanja Puče moj. Od 1988. godine obavljao je službu generalnoga vikara Šibenske biskupije.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je šibenskim biskupom, 5. veljače 1997. godine. Za biskupa je zaređen u šibenskoj katedrali 19. ožujka iste godine, od kad je i preuzeo službu.

Ivas je u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao nekoliko službi. Bio je predsjednik Odbora HBK za mlade, član Biskupske komisije HBK za liturgiju i član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica.

Osim Thompsonovog hita ”Maranatha”, biskup Ivas autor je stihova skladbe Na Tvoju riječ Kapetane, koja je bila odabrana za himnu susreta hrvatske katoličke mladeži u Šibeniku 2004. godine.

3. lipnja 2016. zbog navršene dobi za umirovljenje, u skladu s kanonom 401 $ 1 Zakonika kanonskoga prava, ne obnaša više službu biskupa. Od tada je ”biskup u miru”.

 

 

 

 

Objava Mons. Ivas recitirao je svoju pjesmu na Thompsonovom koncertu, evo zašto je posebna pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3922)Izdvojen članak (503)marko perković thompson (115)