Rab – otok koji donosi tračak ‘mita i magije’

narod - prije 5 sati - link

RabRab

Britanski The Guardian predstavio je šest velikih europskih otoka koji donose ”tračak mita i magije”, a među njima našao se i dragulj s Kvarnera – veličanstveni Rab.

Rab/Foto: Istock

Od Mediterana do Atlantika i Sjevernog mora, novinari uglednog britanskog medija odabrali su šest idiličnih otoka koji nude mir, ali i savršene plaže. Osim našeg Raba na popisu su se našli Islas Cíes koji se nalazi u Galiciji u Španjolskoj, SpainÎle Sainte-Marguerite u blizini Cannesa (Francuska), Ustica koji se nalazi sjeverno od Sicilije (italija), Tilos (Grčka) i Hallig Hooge (Njemačka).

Možda će vas zanimati

Britanski mediji: Vis je prekrasan otok za turiste koji traže mirni odmor

Britanski mediji pišu kako je Vis prekrasni mali otok u Europi poznat po svojoj zadivljujućoj prirodnoj ljepoti, bogatoj povijesti i kulturi.

”Rab i veselje idu ruku pod ruku”

– Rab i veselje idu ruku pod ruku, pogotovo ljeti. Otok u Kvarnerskom zaljevu velik je samo 93,6 četvornih kilometara, ali jednostavno vrvi od radosti i glazbe te mirisa svježe pečene ribe uz rub mora. Tempirajući svoj posjet tamo za Rabsku fjeru (najveći i najstariji srednjovjekovni festival u Hrvatskoj, koji se održava svakog srpnja), sjedila sam kraj ogromnog improviziranog roštilja na rapskoj plaži i jela skuše na žaru (samo 5€ po porciji), piše Mary Novakovich za The Guardian.

Rabska fjera/Foto: FaH

Objašnjava da tijekom ljeta posjetitelji Raba mogu očekivati više gozbi. Subotnje riblje fešte u kolovozu izmjenjuju se u selima Kampor i Supetarska Draga, Rab film festival (23.-27. kolovoza), a nakon njega počinje Rab Jazz festival (29. kolovoza – 1. rujna).

>Plitvička jezera na prvom mjestu najboljih nacionalnih parkova u Europi

Najljepše plaže na Rabu

Maleni Rab ima gotovo dva tuceta pješčanih plaža, što je rijetkost za pretežno šljunčane i stjenovite obale Hrvatske. Većina, uključujući dvije najveća, Rajsku i Livačinu, nalaze se na poluotoku Lopar. No, za sve one koji više vole šljunak na scenu dolazi jako razvedeni poluotok Kalifront sa zaštićenim uvalama Gožinka, Dundo i Jelenovica.

Rab plaža/Foto: Istock

Čak je i uglavnom betonska plaža grada Raba, ispod samostana svetog Andrije iz 11. stoljeća, postala omiljeno mjesto, piše The Guardian.

Rapska torta

Originalni, a ujedno i tajni recept sa svim detaljima koje je potrebno znati za izradu ove slatke delicije, znale su tek poneke rabljanke i škrto ga prenosile dalje, tako da je on danas poznat tek nekolicini njih. One ga ujedno izrađuju u iznimno svečanim prilikama. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, Rabska torta danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije u mnoge krajeve svijeta.

Za vrhunsku izradu Torte potrebno je nekoliko dana rada, strpljenja i naravno godine iskustva.

Rapska torta/Foto: Rab visit

Objava Rab – otok koji donosi tračak ‘mita i magije’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3923)Izdvojen članak (503)rab (34)turizam (308)Zanimljivosti (328)