Perry, koji je imao dugu povijest ovisnosti, prošle je godine pronađen mrtav u hidromasažnoj kadi svoje luksuzne kuće u Los Angelesu s iznimno visokim razinama ketamina u organizmu.

Glumačka zvijezda postala je ovisna dok se liječila od depresije i okrenula se beskrupuloznim liječnicima kad su mu legalni izvori odbili povećati dozu, kazali su iz američke agencija za borbu protiv upotrebe droga. 

Pet osoba, pri čemu dva liječnika optuženo je za opskrbu Perryja ketaminom, snažnim sedativom koji je uzrokovao njegovu smrt.

Čini se da optužbe protiv liječnika Salvadora Plasencije, koji tvrdi da je nedužan i Marka Chaveza, koji je pristao priznati krivnju za distribuciju ketamina, jezivo podsjećaju na slučajeve drugih slavnih osoba.

Conrad Murray, liječnik Michaela Jacksona, osuđen je 2011. za ubojstvo iz nehata jer je pjevaču ubrizgao smrtonosnu dozu snažnog anestetika.

Tragične smrti ikona popularne kulture od Elvisa Presleya i Marilyn Monroe do Princea i Toma Pettyja povezane su s fatalnom količinom supstanci koje su dobili od medicinskih stručnjaka.

“Kad su slavni ljudi u pitanju pravila se ne poštuju, a to stalno odvodi u tragedije”, rekao je Harry Nelson, ugledni odvjetnik iz Los Angelesa specijaliziran za takve slučajeve.

Zamka 

Financijska dobit često je ključan motiv.

Plasencia je navodno Perryju bočice lijekova koji inače vrijede 12 dolara prodao za čak 2000 dolara.

Prije toga je Chavezu poslao poruku: “Baš me zanima koliko će ovaj kreten platiti… Hajdemo saznati.”

Odvjetnik Nelson, koji je osobno bio uključen u više od desetak “tragedija s naslovnica” u koje su umiješani poznati glumci, rock zvijezde i sportaši, rekao je da je potpuna slika često kompliciranija.

Slavne osobe imaju istinsku potrebu za privatnošću. Odlazak liječniku po recept, a potom i u ljekarnu po lijekove, teško im je izvediv jer ih često progone paparazzi.

Liječnici, pak, mogu brzo postati zadivljeni time što su u blizini svjetski poznatih zvijezda i kako bi “ostali u njihovoj milosti i nastavili imati tu privilegiranu ulogu”, počinju raditi ono što slavni žele.

“Ali to je zamka. To je zamka i za slavnog pacijenta i za liječnika”, dodao je.

Ketaminske zabave

Upotreba ketamina kao “droge za zabavu” zbog njegovih halucinacijskih učinaka eksplodirala je prije tridesetak godina.

“Ketaminske zabave” koje su se održavale u privatnim domovima oko Los Angelesa često su posjećivale velike zvijezde, kazao je Nelson.

“Bilo je nekoliko liječnika u Los Angelesu koji su organizirali te, doslovce, zabave, na kojima bi sudionici dobivali infuzije ketamina”, rekao je.

Liječnička komisija oštro se obračunala s tim liječnicima, disciplinski ih kaznila i oduzela im dozvole za rad.

Danas se lijek koristi za legitimno liječenje depresije i PTSP-a.

Južna Kalifornija postala je središte privatnih klinika za odvikavanje koje nude apsolutnu privatnost – uz ekstravagantne naknade – slavnim osobama i ultrabogatima, rekao je Nelson.

Chavez je, na primjer, vodio kliniku za ketamin.

Kriminalan nemar

Taj lijek, međutim, može uzrokovati ozbiljne nuspojave, uključujući gubitak svijesti i probleme s disanjem i smije se primjenjivati ​​samo pod nadzorom liječnika, a pacijente treba pomno pratiti.

Plasencia je predao bočice s ketaminom Perryjevom pomoćniku za 6000 dolara u gotovini, sastavši se s njim na u gluho doba noći na ulici samo nekoliko tjedana prije glumčeve smrti, navodi se u optužnici.

“Ideja da se nekome dopusti da ketamin uzima kod kuće i uđe u hidromasažnu kadu pod njegovim utjecajem je kriminalna, neodgovorna”, rekao je Nelson.