Kako apartmanizacija utječe na demografiju?

narod - prije 4 sata - link

apartmanizacijaapartmanizacija

U posljednjih nekoliko godina Hrvatska bilježi rapidni pad broja rođenih, zamjenu domaćeg stanovništva sa stranom radnom snagom i generalno vrlo lošu demografsku sliku koja nije odraz ničega drugog nego vrlo loše politike Vlade RH. Demografski problemi mogu se rješavati na raznim područjima i unutar svakog ministarstva, no jednu od značajnijih uloga ima Ministarstvo turizma. Novim zakonom o turizmu donekle se ide u prilog rješavanju demografskih problema kroz održivi turizam, međutim sama apartmanizacija kao demografski problem nije dovoljno jasno riješena.

Ovo je jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju, osim lokalnog stanovništva, mlade obitelji u želji za nekretninom ili dugoročnim najmom. Svjedoci smo sve većeg pretvaranja stambenih naselja u apartmane gdje od lokalnog stanovništva više nema ni traga. A mlade obitelji mogu samo sanjati da će si tu moći priuštiti nekretninu ili dugoročni najam. Hrvatska nema uređene zakone koji će pomiriti turizam i sačuvati demografsku sliku. Mlade obitelji između ostaloga, bježe iz Hrvatske jer nemaju gdje živjeti, što zbog cijena nekretnine, što zbog činjenice da se većina nekretnina iznajmljuje samo turistima, kratkoročno.

>Šipić: Za rješenje demografskog problema nisu dovoljne samo ekonomske mjere

Ima li smisla Ministarstvo demografije?

Od ove godine imamo novo ministarstvo, Ministarstvo demografije i useljeništva. Koliko i što može učiniti ovo ministarstvo veliko je pitanje. Postavlja se i pitanje njegovog smisla, pogotovo ako se uzmu u obzir posljednje izjave resornog ministra o mjerama koje poduzima kako bi se ovaj problem riješio.

Financijske potpore mladim obiteljima ne rješavaju meritum problema. Čak je i resorni ministar Šipić u jednom od posljednjih istupa komentirao kako je ”demografski problem dublji” te da rješenje ne leži samo u financijskim poticajima. Posebno ako se u obzir uzme nesrazmjer hrvatskog standarda i financijskih poticaja koja pristižu najčešće od jedinica lokalne samouprave.

Demografi i stručnjaci na srodnim područjima upozoravaju na nužnost nekih izmjena zakona. Dakle, demografski problemi ne mogu se rješavati na razini lokalne samouprave. To je itekako problem s kojim se u koštac mora uhvatiti Vlada RH. Ona demografsko pitanje mora otvoriti u svakom od ministarstava, a posebice onom koji se tiče turizma.

>Zašto u ovoj situaciji u Hrvatskoj najviše na demografskim mjerama rade lokalne samouprave?

Jednu od ključnih uloga u rješavanju demografskog pitanja ima Ministarstvo turizma

Novi Zakon o turizmu čija glava komponenta je održivost, trebao bi ići u prilog demografiji, no i on ima nedostataka. Jedan od velikih problema koji dodatno potpiruju lošu demografsku sliku je nekontrolirana apartmanizacija. Ovaj problem najviše pogađa Dalmaciju i njezine stanovnike.

U Splitu je gotovo nemoguće kupiti nekretninu za stanovanje u elitnom dijelu grada gdje su gotovo cijele zgrade pretvorene u apartmane. Ako i živite negdje u blizini, morate se pomiriti s tim da nećete zaspati preko noći zbog buke.

S druge pak strane, mlade obitelji koje nemaju vlastitu nekretninu suočavaju se s problemom nemogućnosti pronalaska dugoročnog najma. Zašto?

Jer iznajmljivači većinom iznajmljuju nekretnine kratkoročno, turistima. Često puta ti isti iznajmljivači izvan sezone nekretninu iznajmljuju uz napomenu do ”1.6.” ili kraće, što znači da ju namjerava u sezoni iznajmiti turistima. Ovaj trend je uzeo maha do te mjere da mlade obitelji ili ne mogu pronaći nekretninu za dugoročni najam ili naprosto pristaju na to da će se svako malo morati seliti.

>Šipić: Ministarstvo demografije neće biti ministarstvo floskula i demagogije

Kaos na tržištu nekretnina – nemogućnost kupnje nekretnine zbog previsoke cijene

Zbog apartmanizacije pojavio se kaos i na tržištu nekretnina gdje su cijene stanova otišle ”u nebo” i to zbog velike potražnje – zakona tržišta, protiv kojega se ne može. Važno je napomenuti i to da se za ponuđenu cijenu ne dobiva jednako kvalitetan sadržaj. Stanovi su, prema procjeni stručnjaka za nekretnine, u odnosu na ono što nude – precijenjeni.

No, nije problem toliko ni zakon tržišta (velika potražnja, cijena raste), problem je što se stanovi prodaju ne za stanovanje nego za turistički najam i što se to dodatno potiče poreznim paušalom.

Mr. sc. Davor Njirić navodi kako turistički najam nije ono što bi trebalo utjecati na rast cijena nekretnina. Isto tako kupac nekretnine za turistički najam može biti bilo tko, ne mora biti građanin Hrvatske niti mora imati prebivalište u Hrvatskoj.

Dakle, cijene su u Dalmaciji toliko visoke i nesrazmjerne hrvatskom standardu da si mlade obitelji srednjeg društvenog staleža ne mogu niti kupiti nekretninu. Kao jedan od razloga kojega navode mlade iseljene obitelji je i ovaj. Nije najveći problem visina dječjeg doplatka ili par tisuća eura poticaja koje nude jedinice lokalne samouprave već činjenica da obitelji u gradovima nemaju gdje živjeti.

I onda im se kao rješenje nameće odlazak u neku europsku zemlju boljeg životnog standarda gdje znaju da ih 1.6. nitko neće izbaciti iz stana.

Resorni ministar nedavno je izjavio kako je rješenje demografskih problema najvećim dijelom na jedinicama lokalne samouprave. Pojedini gradonačelnici, župani, načelnici pomažu mlade obitelji raznim poticajima. No, ti mizerni poticaji uglavnom guraju mlade obitelji na margine gradova ili u predgrađa, oslobađajući centar i elitne dijelove grada za turizam, što nema nikakve veze s logikom.

>Grmoja pozvao Vladu da uloži 3% BDP-a u demografsku obnovu

Apartmanizacija nije u skladu s više hrvatskih zakona

Mr. sc. Davor Njirić stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u turizmu tvrdi da apartmanizacija nije u skladu s više hrvatskih zakona. Apartmanizacija višestanbenih zgrada krši čak 7 zakona i ruši ustavno pravo ostalih stanara. Primjerice nije u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Nije ni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju jer stanovi u zgradama imaju namjenu stanovanja, a ne pružanja usluga smještaja, kao ni sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jer takve zgrade imaju zajednički ulaz u vlasništvu suvlasnika koji se koristi u skladu s ugovorom između svih njih.

Neograničena apartmanizacija višestambenih zgrada je hrvatska specifičnost. Hrvatska je jedina država na svijetu koja izdaje dozvole (odobrenja) za registriranje apartmana u višestambenim zgradama.

I to za čak 10 apartmana sa 20 stalnih kreveta, koji mogu biti na 10 različitih adresa u 10 destinacija. Hrvatska je svjetski rekorder po udjelu kapaciteta apartmana (61 posto) u odnosu na hotele (manje od 10 posto). Dakle, Hrvatska u odnosu na druge zemlje vodi najliberalniju politiku izdavanja dozvola za registraciju apartmana na štetu građana jer takva politika toliko utječe na rast cijena stanova da ih mlade obitelji ne mogu kupiti, tvrdi Njirić.

Zašto je država dopustila apartmanizaciju višestambenih zgrada, koji je cilj? Da se zaradi na paušalnom porezu, koji od 2019. godine određuju gradovi i općine, u rasponu od 20 do 200 eura po krevetu godišnje. Dakle, država je omogućila prodaju mira stanara da bi se zaradilo koliko zaradi vlasnik apartmana za dan-dva. Štoviše, zbog te zarade uskratila je mogućnost mladim obiteljima da kupe stan po realnim cijenama, jer njihovu cijenu sada određuje rastuća potražnja za apartmanima. Zar je moguće da se toliko cijeni mir stanara i rješavanje stambenog pitanja mladih?, pita se Njirić.

>Ministar Šušnjar izračunao kad će se Hrvati početi vraćati iz inozemstva

Deapartmanizacija zgrada ne bi stvorila velike štete, baš naprotiv!

Mr. sc. Davor Njirić tvrdi kako se ništa strašno ne bi dogodilo prilikom deapartmanizacije.

”Tko bi bio nezadovoljan, a tko zadovoljan zbog deapartmanizacije zgrada? Njome bi bili nezadovoljni samo rentijeri, od kojih većina ne živi u turističkoj destinaciji, a zadovoljni svi ostali građani koji u njoj žive:

a) oni koji ne mogu kupiti stanove zbog nerealno visokih cijena,

b) oni koji ih ne mogu unajmiti zbog visokih najamnina i

c) oni koji imaju stan, ali nemaju mir zbog turista jer im se zgrade pretvaraju u aparthotele.

Reforme uvijek moraju nekoga pogoditi. Ova reforma ‘zaboljela’ bi rentijere, ali ništa im se strašno ne bi dogodilo. Odrekli bi se turističke ekstra rente i stanove iznajmili uz manju rentu mladim obiteljima. S obzirom da je višestruko više onih koji bi bili zadovoljni nego onih koji bi bili nezadovoljni, ni jedna Vlada se ne treba bojati provođenja deapartmanizacije zgrada. Ukoliko na ove dvije skupine gleda kao na biračko tijelo”, zaključuje Njirić.

>Broj novorođenih i dalje u padu, ali brojne županije bilježe rast

Prve korake u suzbijanju apartmanizacije poduzeo je dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Jedan od prvih lokalnih čelnika koji je najavio ograničenje broja apartmana jest gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Franković, komentirajući novi zakon o turizmu kazao je kako je njegov osnovni cilj omogućiti priuštivo stanovanje. Kao i osigurati smanjenje iseljavanja, stambeno zbrinjavanje mladih, naseljavanje deficitarnim kadrom i povećanje radne mobilnosti.

”Ne smijemo dozvoliti da kapital pobjedi demografiju, da za nekoliko godina imamo grad bez stanovnika, a stanovnike na periferiji. Već sada nas kapital tuče 5:0, jer svaka nova zgrada koja je izrasla u Dubrovniku nije izrasla da bi u njoj netko živio nego kako bi se iznajmljivalo”, poručio je Franković.

”Moramo čuvati turizam jer je to najveća blagodat koju imamo, a istovremeno paziti na  kvalitetu života te očuvati okoliš i kulturno blago”, dodao je.

Franković je kazao da je umjesto daljnjeg nekontroliranog rasta apartmana potrebno uvesti regulaciju njihovog broja po zonama. Smatra kako treba onemogućiti daljnje davanje dozvola za kratkoročni najam u stambenim zgradama.

Franković: ”Za takvo što se ne mogu dobivati građevinske dozvole”

Mato Franković je kazao i da su posljednjim izmjenama i dopunama GUP-a riješili pitanje novih apartmana u zgradama.

”Za takvo što se ne mogu dobivati građevinske dozvole. Ali ostalo je tržište kao problem, pa mlada osoba koja želi stanovati u svom gradu ako nije imala sreću nešto naslijediti teško će do njega doći jer gubi tržišnu utakmicu pred onima koji imaju i iznajmljuju više apartmana i mogu platiti visoke cijene. Ne želimo oduzimati nikome stečena prava, ali novi zakon o turizmu kad se donese omogućit će nam da upravljamo brojem i jedinicama koje su pogodne za iznajmljivanje.

A izrada studija održivosti i prihvatnih kapaciteta po gradskim zonama pokazat će gdje će biti mjesta za nove apartmane, a gdje ih ima više. Već sada imamo određene stambene zone gdje živi jedna ili nijedna obitelj, a sve su apartmani. Bilo bi zanimljivo poći u Zlatni potok, izabrati jednu zgradu i vidjeti koliko ljudi živi tu, a koliko je apartmana”, kazao je dubrovački gradonačelnik.

>Šterc: Demografija je pitanje opstanka, nema kalkulacija

 

Objava Kako apartmanizacija utječe na demografiju? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

apartmanizacija (4)demografija (35)Hrvatska (3916)Izdvojen članak (492)turizam (307)