Kronologija rata između Rusije i Ukrajine kroz karte

narod - prije 5 sati - link

ratrat

Rusija je pokrenula agresiju na Ukrajinu u veljači 2022. Nakon samo tri tjedna rata, oko 1/4 ukupnog stanovništva Ukrajine napustilo je svoje domove. Nakon neuspjelih pokušaja zauzimanja Kijeva, Rusija se okrenula prema istoku i zauzela Luhansku i Donjecku oblast. Ukrajinci su oslobodili 9.000 četvornih kilometara Harkovske oblasti, te grad Herson. Kasnije su Rusi osvojili Bahmut u Donbasu i Avdijvku. Posljednjih mjeseci ruske snage su postigle tek manje uspjehe. Za to vrijeme ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu na Rusiju prema regiji Kursk s ciljem razmjene za osvojene gradove na istoku i mirovnih pregovora prema ukrajinskom modelu.

Ovdje je sažetak nedavnih značajnih događaja i situacije u Ukrajini, koje donosi BBC:

Ukrajinci su uništili strateški važan most

Ukrajina je uništila strateški važan most preko rijeke Seym, dok nastavlja svoj prodor u rusku regiju Kursk. Ruski dužnosnici rekli su da je operacija u blizini grada Gluškova odsjekla dio lokalnog okruga. Most je Kremlj koristio za opskrbu svojih trupa i njegovo bi uništenje moglo omesti njihove napore.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske trupe jačaju svoje položaje u Kursku, a osvojene teritorije nazvao je fondom za razmjenu za ukrajinske regije koje je okupirala Moskva.

Međutim, kako se Ukrajina sve više približava zapadnom ruskom teritoriju, ruske snage jednako napreduju na istoku Ukrajine. U petak je Moskva priopćila da su njezine trupe zauzele Serhiivku, posljednji u nizu gradova koje su ruske trupe preuzele posljednjih tjedana.

Najnoviji napredak dovodi Ruse bliže gradu Pokrovsku, vitalnom logističkom središtu koje se nalazi na glavnoj cesti za opskrbu ukrajinskih trupa duž istočnog fronta. Pokrovsk leži sjeverozapadno od regije Donjeck pod ruskom kontrolom, koja je pod ukrajinskom vatrom od petka ujutro, pri čemu je nekoliko civila ozlijeđeno, izvijestio je BBC.

Snimka zaslona BBC

Ukrajina šalje jedinice u Rusiju

Početkom kolovoza Ukrajinske trupe pokrenule su iznenadni napad preko granice, napredujući do 30 km u rusku regiju Kursk.

Ruska vlada evakuirala je gotovo 200.000 ljudi iz područja uz granicu, a predsjednik Vladimir Putin osudio je ukrajinsku ofenzivu kao “veliku provokaciju”.

Nakon tjedan dana, vrhovni ukrajinski zapovjednik tvrdio je da kontrolira 1.000 četvornih kilometara ruskog teritorija, iako su analitičari sugerirali da je pravi opseg manji. Regije Kursk i Belgorod proglasile su izvanredno stanje.

Snimka zaslona BBC

Protuofenziva se jednim dijelom smatra pokušajem da se Rusiju prisili na preraspodjelu jedinica s istoka i smanji pritisak na opkoljenu ukrajinsku obranu, a djelomično kao pokušaj da se poboljšaju šanse Ukrajine za mirovnim rješenjem.

>Ukrajinski napad na Rusiju: Što se krije iza njega?

Ruska invazija sjeverno od Harkiva

Početkom svibnja 2024. ruske snage prešle su međunarodnu granicu sjeverno od drugog najvećeg grada Ukrajine, Harkiva. Zauzeto je nekoliko sela, a tisuće civila je pobjeglo.

Ruska glavna ofenziva dugo je bila usredotočena na istočnu regiju Donjecka. No, ovo je bio jedan od najznačajnijih kopnenih napada od početka rata i dodatno je razvukao ukrajinsku crtu obrane.

Snimka zaslona BBC

Ruski pritisak dogodio se na kraju razdoblja od četiri mjeseca kada SAD nije isporučivao oružje Ukrajini, zbog zapreka koje su dolazile od američkog Kongresa.

Pitanje je konačno riješeno krajem travnja, kada je SAD usvojio paket pomoći od 61 milijarde dolara za opskrbu projektila, topništva i sustava protuzračne obrane ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinske snage su se na koncu ipak održale dobro usprkos tome što je grad Harkiv bio izložen opetovanim napadima glisirajućih bombi koje su ispalili ruski ratni zrakoplovi. Ostao je izvan dometa ruskog topništva.

>Ukrajina: Evakuira se tisuće stanovnika iz pogranične Harkivske oblasti

Rusija napreduje na istoku

Prodor sjeverno od Harkiva bio je malo udaljen od glavne crte bojišnice na istoku gdje je Rusija nastavljala svoje ofenzivne operacije od listopada 2023.

Nakon proruskih pobuna 2014. godine, Donjeck i Lugansk, dva grada u istočnoj Ukrajini, postali su središta sukoba.

>Sve o Donjecku i Luhansku: Od Holodomora, preko operacije Barbarossa, do republika koje bi mogle pokrenuti treći svjetski rat
Snimka zaslona BBC

Najveća prednost Rusije je brojnost vojnika. Rusija je pokazala spremnost da ih žrtvuje na ukrajinskim položajima samo kako bi osvojila nekoliko metara teritorija odjednom.

Oko 1200 ruskih vojnika bilo je ubijeno ili ranjeno svaki dan u svibnju i lipnju, što je prema zapadnim dužnosnicima najveća stopa od početka rata.

Posljednjih su dana ruske trupe ostvarile neke značajne uspjehe sjeverozapadno od Donjecka. Kao odgovor, Ukrajina je naredila evakuaciju grada Pokrovsk, a lokalni vojni dužnosnik rekao je stanovnicima da se ruske snage “brzo približavaju”.

Snimka zaslona BBC

Rusko napredovanje prema Pokrovsku najznačajnija je promjena u kontroli linije bojišnice kod Donjecka u posljednjih nekoliko mjeseci.

Posljednja velika promjena dogodila se kada je Ukrajina povukla svoje trupe iz Avdiivke, sjeverno od Donjecka, još u veljači nakon mjeseci borbi.

Gotovo svo prijeratno stanovništvo Avdiivke, više od 30.000 ljudi, napustilo je grad, koji je gotovo potpuno uništen.

>Što za Putina znači zauzimanje grada Avdijivke?
Snimka zaslona BBC

Na sjeveru, područja oko Bakhmuta ostala su žarište i izdržala su neke od najžešćih borbi u ratu.

Iako je Ukrajina zauzela dio terena oko Chasiv Yara, koji se nalazi na uzvisini nekih 10 km zapadno od Bakhmuta, ruske su snage od tada dodatno napredovale u tom području.

>Ukrajinski grad pretvoren u ruševine: Zašto je Bahmut meta tako silovitih napada Rusa?

Dvije i pol godine borbe

Ruska invazija započela je raketnim napadima na gradove diljem Ukrajine prije zore 24. veljače 2022. Ruske kopnene trupe brzo su ušle u Ukrajinu. U roku od nekoliko tjedana kontrolirale su velika područja Ukrajine i napredovale sve do predgrađa Kijeva.

Ruske snage bombardirale su Harkiv, zauzele su teritorij na istoku i jugu, sve do Hersona i opkolile lučki grad Mariupolj.

>U ukrajinskom Vukovaru gotovo 1600 ubijenih; doznajte sve o Mariupolju koji je postao simbolom stradanja Ukrajine
Snimka zaslona BBC

Međutim, naišli su na vrlo snažan ukrajinski otpor gotovo svugdje i suočili se s ozbiljnim logističkim problemima, pri čemu su slabo motivirani ruski vojnici trpjeli od nedostatka hrane, vode i streljiva.

Ukrajinske snage također su brzo rasporedile oružje koje je dopremio zapad, poput protutenkovskog sustava Nlaw, koji se pokazao vrlo učinkovit protiv ruskog napredovanja.

Do listopada 2022. slika se dramatično promijenila i nakon što nije uspjela zauzeti Kijev, Rusija se potpuno povukla sa sjevera. Sljedećeg mjeseca ukrajinske snage ponovno su zauzele južni grad Kherson.

Od tada, bitka se uglavnom odvijala na istoku Ukrajine, a ruske snage su polako osvajale teren tijekom mnogo mjeseci, dok su izgubile najmanje 50.000 vojnika.

>Ukrajinske vlasti: U Mariupolju poginulo više od 1200 civila, razorena dječja bolnica i rodilište

 

Objava Kronologija rata između Rusije i Ukrajine kroz karte pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (492)rat u Ukrajini (353)Rusija (473)Svijet (1952)ukrajina (404)