U Lokvama otvoren Picirk. Negdašnji zatvor priča priču o povijesti ovog goranskog naselja

novilist - prije 14 sati - link

U okviru ovotjednog obilježavanja Dana Općine i Župe Lokve danas je u Lokvama svečano otvorena zgrada u kojoj će u bliskoj budućnosti domaći ljudi i strani posjetitelji na jednom mjestu moći vidjeti ne samo povijest ovog lijepog goranskog naselja, već se upoznati i s nizom drugih karakteristika ovog područja.

Tu zgradu Lokvarci zovu Učiteljska zgrada (jer su u njoj dugo vremena bili stanovi za prosvjetne djelatnike koji su radili u lokvarskoj osnovnoj školi), odnosno Picirk, što je još stariji naziv i dolazi od njemačkog Bezirk što je u prijevodu zatvor.

Jer, ta je zgrada u doba austrougarske monarhije zaista i bila zatvor, bar u svom podrumskom dijelu.

Pred nekoliko godina Općina Lokve krenula je u aktivnosti uređenja te zgrade i sad kad su građevinski poslovi gotovi, krenulo se i u opremanje prostora pri čemu, za sada, posjetitelji mogu vidjeti bogatu etnografsku ostavštinu koju su prikupili članovi Udruge ljubitelja lokvarskih starina, odnosno eksponate Muzeja žabe, rekao je pri otvaranju Nikola Pleše koji je dao i najveći doprinos pri uređenju sadašnjih sadržaja Picirka.

– Bit će tu još i prostor vezan uz rad Goranske kiparske radionice, odjel za ribiče i povijest ribolova našeg kraja te dio za književnost i filmove vezane uz Lokve. Za sada smo uredili prizemni dio sa bogatom i raznovrsnom zavičajnom zbirkom, a do kraja godine uredit ćemo i arhivski dio te sakralni odjel.

U hodnicima je postavljena velika foto izložba o gradnji Lokvarskog jezera, a u podrumu smo uredili dio Muzeja žaba. Naravno, sav postojeći izložbeni prostor popunjavat će se novim eksponatima čim se za to pruži prilika.

Prostor će otvoren biti vikendom kad će netko dežurati, a tijekom tjedna radit ćemo po dogovoru, odnosno uvijek će netko biti na raspolaganju da prostor otvori posjetiteljima – rekao je Pleše.

O načinu na koji je ova zgrada uređivana govorio je načelnik Lokava Tomi Štimac istaknuvši kako je s državne, županijske i općinske razine u obnovu i preuređenje zgrade uloženo oko 600.000 eura, što je u osnovi jedan izvorni proračun ove lokalne samouprave.

– Svi ti radovi trajali su oko četiri godine, a objekt je sad spreman otvoriti vrata i primiti posjetitelje tijekom cijele godine, dakle i zimi i ljeti. Cilj nam je na jednom mjestu potencijalnim posjetiteljima ponuditi priču o Lokvama, od povijesti pa do zemljopisnih i ostalih karakteristika.

Picirk se uklapa u niz naših turističkih destinacija i svakako ćemo ga koristiti za naše turističkih manifestacija (Žabarska noć, Noć skuplture…), odnosno kao poseban turističko-povijesni lokalitet koji može privući pažnju posjetitelja Lokava, štoviše biti čak i motiv za dolazak u Lokve – rekao je načelnik Štimac.

Objava U Lokvama otvoren Picirk. Negdašnji zatvor priča priču o povijesti ovog goranskog naselja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gorski Kotar (178)Rijeka & Regija (1060)