U svom prvom velikom govoru u kampanji posvećenom gospodarstvu, Harris je obećala uvođenje novih poreznih olakšica za djecu od čak 6000 dolara za obitelji s dojenčadi, smanjenje poreza za obitelji s djecom i niže troškove lijekova na recept.

Potpredsjednica je također pozvala na izgradnju 3 milijuna novih stambenih jedinica tijekom četiri godine i porezne olakšice za graditelje kuća koji grade kuće za kupce kojima je to prva nekretnina.

Harris je rekla pristašama na skupu u Sjevernoj Karolini, državi za koju se nada da će osvojiti na američkim predsjedničkim izborima 5. studenog, da je američko gospodarstvo snažno, ali su cijene još uvijek previsoke.

Rekla je da će se kao predsjednica laserski fokusirati na srednju klasu.

“Zajedno ćemo izgraditi ono što nazivam ekonomijom mogućnosti”, rekla je. “Izgradnja srednje klase bit će ključni cilj mog predsjedništva jer čvrsto vjerujem da je Amerika jaka kada je srednja klasa jaka.”

Njezin program mogao bi naići na otpor i korporacija i Kongresa, koji su odbili slične prijedloge predsjednika Joea Bidena.

Harris, koja je rekla da će otkriti više detalja o svojim gospodarskim planovima u nadolazećim tjednima, nastoji oslikati razlike u odnosu na protivnika, republikanca Donalda Trumpa.

Bivši predsjednik predložio je nove sveobuhvatne carine na uvoz, što Harris odbija.

“On želi nametnuti ono što je zapravo nacionalni porez na promet svakodnevnih proizvoda i osnovnih potrepština koje uvozimo iz drugih zemalja”, rekla je Harris.

“To će uništiti Amerikance.”

“To će značiti više cijene za gotovo sve vaše dnevne potrebe: Trumpov porez na gorivo. Trumpov porez na hranu. Trumpov porez na odjeću. Trumpov porez na lijekove bez recepta.”

U razgovoru s novinarima u petak Trumpovi ekonomski savjetnici Kevin Hassett i Stephen Moore ustvrdili su da će njezini prijedlozi potaknuti inflaciju i naštetiti gospodarstvu.

Prijedlog da se subvencionira s čak 25.000 dolara one koji kupuju prvu nekretninu samo bi podigao cijene kuća, ocijenili su.

Republikanci krive Bidena i Harris za loše upravljanje ekonomijom u kojoj su cijene porasle i krive njihovu politiku za poticanje inflacije.

Njezin ekonomski plan ima za cilj obraćanje širokom segmentu radnog stanovništva koje republikance često vidi kao bolje gospodarstvenike, a zabrinuti su zbog viših troškova i ekonomskih izgleda.

Neke od njezinih politika, uključujući one o stanovanju i cijena namirnica, našle su se na udaru republikanaca i nekih industrijskih skupina kao nepromišljen i pretjerano liberalan populizam.

Nestranački Odbor za odgovorni federalni proračun procijenio je da bi njezin ekonomski plan povećao deficit za 1,7 bilijuna dolara tijekom desetljeća, što bi moglo porasti na 2 bilijuna dolara ako privremena stambena politika postane trajna.

Njezin plan uključuje saveznu zabranu podizanja cijena hrane i namirnica, koja ima za cilj zaustaviti velike korporacije u nepoštenom iskorištavanju potrošača, a istovremeno stvarati prekomjerne korporativne profite.

Kao predsjednica, ona bi naredila Saveznoj komisiji za trgovinu da nametne “stroge kazne” tvrtkama koje krše takva ograničenja dizanja cijena, rekli su dužnosnici kampanje.

“Znam da većina poduzeća stvara radna mjesta, pridonosi našem gospodarstvu i igra po pravilima”, rekla je Harris.

“Ali neki ne, a to jednostavno nije u redu. I moramo nešto poduzeti kada je to slučaj.”

Progresivne ekonomske ideje dobro prolaze među biračima, ali se pokazalo da ih je teško usvojiti u Kongresu.

Većini njezinih i Trumpovih ekonomskih prioriteta treba većinska podrška u Kongresu.

Nacrt zakona o poreznim olakšicama za djecu prošao je Zastupnički dom, ali je ove godine zastao u Senatu.

Njezin plan poziva na niz poreznih poticaja i drugih mjera za poticanje izgradnje domova za one koji prvi put kupuju stan i pomoć od 25.000 dolara za takve kupce.

Harris također ima za cilj proširiti pomoć pri najmu, zabraniti ‘namještanje’ cijena najma i spriječiti tvrtke s Wall Streeta da kupuju kuće ‘na veliko’.

Harris se također zalaže za smanjenje troškova zdravstvene skrbi, poništavanje medicinskog duga i naglašava da je Bidenova administracija ispregovarala smanjenje cijena 10 najprodavanijih lijekova na recept koje koristi najrasprostranjenije osiguranje Medicare za čak 79 posto.

Harris je zadržala Bidenov plan da neće povećavati poreze ljudima koji zarađuju 400.000 dolara ili manje godišnje, a njezina kampanja ima za cilj istaknuti kontrast u porezima u odnosu na Trumpa, koji bi srezao stopu poreza na dobit na 21 posto s 35 posto.