Opatijska ribarnica privukla brojne kupce: Svatko je našao neki “ulov”, a netko i “kralja”

novilist - prije 2 dana - link

OPATIJA  Dan nakon blagdana Vele Gospe ribarnica u Opatiji je obilovala ribom, ali i kupcima kojih je, s obzirom na to da je bio petak i jedan idealan dan za pripremu ribljeg ručka, bilo još više nego li tijekom “običnih” dana u tjednu. Kada se ne bi moralo “vagati cijene”, s obzirom na odaziv potrošača, štandovi bi se vrlo brzo ispraznili, no ograničenja u potrošnji su za domaće ljude svakodnevica i uglavnom si ne mogu priuštiti one najcjenjenije vrste bijele ribe, već najčešće sitnu plavu ribu.

Kralj mora, zubatac od 3 kilograma, brzo je dobio vlasnika unatoč cijeni od 120 eura / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Ponuda je bila dovoljna kako bi se svatko tko je to želio vratio kući s ribarnice s barem skromnim “ulovom”. Već u ranim jutarnjim satima pronašao se kupac za “kralja” jučerašnje opatijske ribarnice – cijena mu je bila 120 eura, a za nju se kući moglo odnijeti “kralja mora”, vrlo lijepog zubaca od 3 kilograma. Na štandu je ovaj “maneken” pozirao vrlo kratko te s lakoćom pronašao put do iduće faze svoga postojanja – pripreme jednog posebnog obroka koji “govori sve jezike svijeta”. Ili – gušti su gušti i imaju svoju cijenu…

Odličan posjet ribarnici dan nakon blagdana / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Solidan kolovoz

– Pune su nam ruke posla, evo sada moram očistiti 15 kilograma ribe… Nakon lošeg i “tankog” srpnja, kolovoz je na ribarnici jedan solidan mjesec. Ipak, primjetno je da su turisti koji ove godine kupuju ribu niže platežne moći. Cijene su podivljale i ako se tako nastavi, ovo bi mogao biti “početak kraja” našeg turizma – rekla je prodavačica ribe Andrea Slavić i dodala da kupci sve češće govore da im je isplativije kupovati ribu nego voće i povrće jer primjerice za kilogram trešanja cijenjenih 10 eura, može se nabaviti dva kilograma male plave ribe i imati ručak za dva dana…

Lidija Runko Luttenberger / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Što kuhati i postoji li ručak koji se “kuha sam”?

– Kupila sam plavice i namjeravam ih pripremiti zajedno s povrćem, stavit ću uz ostalo u veliku tavu kapulu, krumpir i pomidore. Priprema nije dugačka, samo treba narezati povrće i sve zajedno se na laganoj vatri gotovo “samo priprema”. Za četrdesetak minuta gotov je odličan ljetni ručak. Ribarnica u Opatiji nema puno prodajnih mjesta, ali ima jako dobru ribu i često ju dolazimo kupovati. Ponuda je za svaku pohvalu, a riblji ručak odlična ideja – rekla je Lidija Runko Luttenberger, redovita potrošačica na opatijskoj ribarnici.

Školjke capesante od 25 do 29 eura za kilogram – samo za posebne prilike, škarpina po 34 i pol eura kilogram, ili pak orade i brancini iz uzgoja po cijeni od 13,30 eura za kilogram? Još jedan specijalitet iz mora – rep grdobine prodavao se po cijeni od 34 i pol eura za kilogram, lignje su bile po 29,20 eura, a velike kozice po 25 eura. Kilogram dagnji cijenio se 5 eura, dok su najpopularnije sardele bile po 6 eura, a pas po 16.

Aldo Santo Pulić priprema marinadu / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Recept za marinadu

– Ribarnica je dan nakon blagdana dosta povoljna i vidim da ima zainteresiranih kupaca. I ja sam među njima, a u planu mi je napraviti marinadu i vjerujem da svi znaju kako se ona radi. Svatko ima svoj recept. Ako netko još nije radio marinadu, preporučujem da za nju kupi onu ribu koje danas u Opatiji ima u izobilju – lijepe sardele i šarune. Ribu treba malo pofrigati, zatim narezati na fete pola kilograma kapule i prokuhati ju s jabučnim octom. Slažu se naizmjence ribe i kapula, stavljaju se još i začini po želji, netko stavi i limuna i lovorov list i sve se zatim zalije umakom od marinade. Kad je postupak gotov, marinada treba odstajati u hladnjaku barem jedan dan, a onda se može jesti i u njoj se može guštati još tri ili četiri iduća dana, kažu da je najukusnija kada se svi okusi dobro prožmu – rekao je Aldo Santo Pulić koji od ostalih vrsta ribe preferira još orade na gradelama i osliće na lešo. Jela od ribe, kada bi bila još i cjenovno dostupnija, smatra idealnim ljetnim specijalitetom.

Capesante – preukusne Jakobove kapice uz ostalo imaju i dekorativni element / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Objava Opatijska ribarnica privukla brojne kupce: Svatko je našao neki “ulov”, a netko i “kralja” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (298)Riba (25)