Obavezni vojni rok počinje 1. siječnja: Doznajte detalje

narod - prije 5 sati - link

vojnivojni

Obavezni vojni rok počinje se provoditi 1. siječnja 2025. Vijest je to čija se službena potvrda očekivala mjesecima. Tu je informaciju iznio sigurno najupućeniji čovjek po tom pitanju – ministar obrane Ivan Anušić.

>Mostarkić Gobbo: Vojni rok ili Tik Tok

Anušić: Vojni rok trajat će dva mjeseca

Ministar obrane Ivan Anušić otkrio je za RTL koliko će trajati obvezni vojni rok, s kojim se kreće od siječnja iduće godine, ali i hoće li u njegovom ministarstvu biti rezova zbog rebalansa državnog proračuna, piše Net.hr.

On će trajati dva mjeseca, počet će 1. siječnja 2025., i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo”, rekao je ministar Anušić.

Nastavio je: “Opremamo i moderniziramo Oružane snage, ustrojavamo ih na način kako se od nas očekuje i kako smo dogovorili sa saveznicima u NATO-u i vrhom NATO-a. Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom financija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju – to je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo sigurnosno nam ne dopuštaju da na tome idemo štedjeti.”

Gdje će se vojni rok služiti?

Prema dosad poznatim informacijama najvjerojatnije je da će mladići koji će biti obvezni služiti vojni rok biti smješteni u Kninu, Sinju i Požegi.

>Danska predlaže obvezni vojni rok i za žene: Zašto u Hrvatskoj to pitanje nije na tapeti?

Ročnici će dobivati naknadu

Ministarstvo obrane procjenjuje da će kroz vojnu obuku u 2025. proći 4000 do 4500 ročnika, i to kroz četiri ili pet poziva, svakih nekoliko mjeseci.

U ovom trenutku u Hrvatskoj postoji dragovoljno služenje vojnog roka. Oni koji se na njega jave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. Ministarstvo predviđa da će i oni koji će obvezno služiti vojni rok dobivati naknadu, ali ona će najvjerojatnije ipak biti nešto manja.

Civilni vojni rok

Za one koji se pozovu na priziv savjesti, organizirano je civilno služenje. MORH će ovu obuku provesti u suradnji s Civilnom zaštitom, lokalnom samoupravom i sustavom socijalne zaštite. Civilno služenje trajat će duže, moguće i dvostruko duže od klasične vojne obuke.

Mladići s prizivom savjesti pomagat će oko prirodnih katastrofa, učit će pružati prvu pomoći i biti na usluzi građanima i javnim službama. Naknada za one koji će služiti civilno još nije poznata. Vojni rok bit će moguće i odgoditi. Prvenstveno, to se odnosi na one koji će upisati fakultet.

>Anušić: Vojni rok je preozbiljna tema i zahtijeva konsenzus

Objava Obavezni vojni rok počinje 1. siječnja: Doznajte detalje pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3919)Ivan Anušić (69)Izdvojen članak (475)ministarstvo obrane (8)vojni rok (40)