Cijene nafte u petak pale za više od dva dolara

novilist - prije 6 sati - link

Cijene nafte pale su u petak za više od dva dolara nakon što je niz loših makroekonomskih pokazatelja iz Kine zasjenio geopolitičku situaciju na Bliskom istoku.

Na londonskom se tržištu barelom sirove nafteu petak trgovalo po cijeni nižoj za 2,19 dolara, od 78,85 dolara. Na američkom tržištu je cijena barela sirove nafte bila niža za 2,39 dolara, od 75,55 dolara.

Cijene nafte na oba tržišta sada su od početak tjedna u minusu – trenutno su londonskom tržištu ovog tjedna u minusu za jedan posto, a one na američkom za 1,4 posto.

“Tržište nafte trudi se zadržati nedavno ponovno dosegnutu cijenu od 80 dolara po barelu jer je niz slabih makroekonomskih pokazatelja potaknuo zabrinutost oko kineskog gospodarskog rasta, dok istodobno geopolitička zabrinutost sada blijedi”, rekao je voditelj istraživanja Onyx Capital Group Harry Tchilinguirian.

Kineski premijer Li Qiang rekao je na plenarnoj sjednici vlade u petak da se moraju uložiti veliki napori kako bi se potaknulo gospodarstvo te da će se zemlja usredotočiti na poticanje potrošnje, izvijestili su državni mediji.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je kinesko gospodarstvo u srpnju izgubilo zamah – industrijska proizvodnja usproava, nezaposlenost raste, a cijene novih kuća pale su najbržim tempom u devet godina. Kineske rafinerije također su prošlog mjeseca oštro smanjile količinu prerade sirove nafte zbog slabljenja potražnje za gorivom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 14 centi, na 79,93 dolara.

Objava Cijene nafte u petak pale za više od dva dolara pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (332)Novosti (1348)