Hrvatsku u srpnju posjetilo manje turista, broj noćenja isti

narod - prije 5 sati - link

turistaturista

Hrvatsku je u srpnju posjetilo 4.670.000 turista, što je 3 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci sustava eVisitor. Broj ostvarenih noćenja u srpnju je iznosio 29.450.000, jednako kao i lani.

Ako promatramo prvih sedam mjeseci ove godine, u tom je razdoblju ostvareno gotovo 12 milijuna noćenja, što je rast od 3 posto u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče noćenja, u prvih sedam mjeseci bilo ih je 54.700.000, što je 1 posto više nego lani.

Jadranske županije s manje turista, kontinentalne većinom u plusu

Sve jadranske županije u srpnju je posjetilo manje turista nego u istom lanjskom mjesecu, osim Dubrovačko-neretvansku gdje ih je došlo ‘blago’ više, dok je noćenja u većini bilo gotovo kao lani ili tek nešto malo više, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ). U jadranskim županijama ukupno je u srpnju, po podacima HTZ-a, bilo 3,4 posto ili oko 155 tisuća manje turista nego u lanjskom srpnju, objavila je Hina.

U svim tim županijama pojedinačno se minusi dolazaka kreću od oko 3 do oko 6 posto, što primjerice za Istarsku županiju znači da ju je posjetilo oko 43 tisuće turista manje u srpnju ove godine nego u lanjskom, za Primorsko-goransku (Kvarner) to je njih oko 36 tisuća manje, za Splitsko-dalmatinsku oko 26 tisuća manje, Zadarsku oko 20 tisuća manje itd.

Dubrovačko-neretvanska županija jedina je u srpnju imala porast dolazaka turista, od blagih 0,6 posto, odnosno bilo ih je oko 2.600 više nego u srpnju 2023. U toj je županiji, uz još Istarsku i Splitsko-dalmatinsku, u srpnju 2024. bilo i nešto malo više noćenja nego u srpnju 2023., za 0,1 pa do 1,5 posto više, dok je u ostalim jadranskim županijama noćenja bilo od oko 1 do oko 3 posto manje, javlja HRT.

Ukupno je na Jadranu u srpnju bilo oko 0,5 posto manje noćenja, što je za oko 163 tisuće manje.

U Zagrebu više gostiju, a manje noćenja

Grad Zagreb se u kontinentalnom dijelu zemlje ističe s ukupnim turističkim dolascima i noćenjima tek nešto manjim od ukupnog prometa u svim ostalim kontinentalnim županijama, kao i time što je među svim županijama u srpnju među rijetkima s porastima dolazaka turista za 1,3 posto ili za njih oko 15,5 tisuća više. No, noćenja je u Zagrebu bilo 3,4 posto ili oko 9.000 manje nego u lanjskom srpnju.

Od ostalih kontinentalnih županija u pet je došlo manje, a u osam više turista u srpnju, ali su kao i jadranske ukupno u minusu, od 1,1 posto, odnosno posjetilo ih je ukupno oko dvije tisuće turista manje nego u srpnju prošle godine.

Među njima, Karlovačka županija je jedinu u srpnju 2024. koju je posjetilo nešto više od 100 tisuća turista, ali je to za oko 4 posto manje nego u srpnju u godini prije, dok se s najvećim porastima i dolazaka i noćenja po iznad 20 posto ističu Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija.

Više noćenja za oko 20 posto u ovogodišnjem srpnju bilo je i u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i Zagrebačkoj 14 posto više, a u Bjelovarsko-bilogorskoj 13 posto više.

Objava Hrvatsku u srpnju posjetilo manje turista, broj noćenja isti pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (333)Izdvojen članak (469)turisti (123)turistička sezona (121)turizam (300)