U Hrvatskoj ove godine urod jabuka 8 posto manji

novilist - prije 7 sati - link

Procjenjuje se da će urod jabuka u Europskoj uniji (EU) ove godine biti 11,3 posto manji nego lani, a u Hrvatskoj za oko osam posto, objavili su iz Svjetskog udruženja za uzgoj jabuka i krušaka WAPA na nedavno održanoj konferenciji Prognosfruit u Budimpešti.

Po riječima predsjednika Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimira Markote, na konferenciji je prezentirana aktualna situacija stanja skladišta jabuka i jabučnog koncentrata kao važne sirovine za proizvodnju svih vrsta sokova, podaci o planiranim urodima po zemljama te smjer u kojem ide proizvodnja.

Kako je naveo, predviđa se da će u 2024. godini u EU biti ubrano oko 10,2 milijuna kilograma jabuka, što je 11 posto manje nego u 2023. i 13 posto ispod prosjeka za prethodne tri godine.

Što se Hrvatske tiče, predviđa se urod od 61 tisuću tona, što je pad od oko osam posto u odnosu na lani kada je urod bio 66,5 tisuća tona.

Inače, količinski daleko najveću proizvodnju u Europi ostvaruju Poljska, Italija i Francuska, koje zajedno proizvode 7,6 milijuna tona ili 66 posto ukupne europske proizvodnje.

Potrošnja jabuka po stanovniku u Europi se kreće oko 15,5 kilograma godišnje, a u Hrvatskoj 12,2 kilograma.

“Sezona 2023/2024 godina je pri kraju, zalihe u hladnjačama su vrlo niske, postoje realne mogućnosti izvoza u vaneuropske zemlje, pa bi se moglo zaključiti da bi proizvođači mogli biti zadovoljni s početnom situacijom, no nažalost cijene prošlogodišnje jabuke nisu primjerene za proizvođače”, kazao je Markota.

Napominje i kako svi pokazatelji proizvodnje jabuka unatrag nekoliko godina prvenstveno u Europi pokazuju pad. Padaju površine pod voćnjacima jabuka za oko 10 posto u zadnjih nekoliko godina, a proizvodnja je manja za 11 posto u odnosu na prošlu godinu te preko 13 posto u odnosu na trogodišnji prosjek.

U nekoliko zemalja EU proizvodnja jabuka u zadnje tri godine jako pala – u Austriji za 54 posto, Belgiji za 42 posto, Češkoj za 79 posto, Njemačkoj za 21 posto, Mađarskoj za 26 posto, Poljskoj za 25 posto.

Gledajući unpaprjed, proizvodnja jabuka generalno je, prvenstveno zbog klimatskih neizvjesnosti, sve problematičnija, sve manje dohodovna, a time i sve manje interesantna poljoprivredna proizvodnja, kazao je Markota.

Predviđa se da će zbog klimatskih neizvjesnosti neminovno dugoročno rasti proizvođačke cijene ne bi li ta proizvodnja uopće opstala.

“Stručnjaci WAPE procjenjuju se da bi trenutno proizvođačke cijene trebale biti za minimalno 20 eura za 100 kilograma više nego su danas, kako bi se kompenzirao rizik proizvodnje”, napomenuo je Markota.

Smatra da je za očekivati da će i maloprodajne cijene slijediti taj trend jer jabuka kao voćarica nema alternativu u svakodnevnoj prehrani.

U Europi je prosječna cijena jabuka na policama oko dva eura, a klupske sorte i ekološki proizvedene jabuke stoje oko tri eura po kilogramu.

Tržišni analitičari ističu kako prodajne cijene, bez obzira na njihov rast koji će se neminovno nastaviti, nisu determinator potrošnje jabuka jer unatoč rastu cijena ne osjeća se neki veći udar na potrošnju, kazao je Markota.

Objava U Hrvatskoj ove godine urod jabuka 8 posto manji pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (332)hrvatska poljoprivreda (9)Jabuka (5)Novosti (1348)