Uvođenjem minimalne plaće u Njemačkoj znatno porasla primanja osoba s niskim dohotkom

novilist - prije 4 sata - link

Njemačka minimalna plaća značajno je povećala prihode osoba s niskim primanjima, pogotovo u istočnoj Njemačkoj, pokazalo je u petak objavljeno u istraživanju Instituta za ekonomska i društvena istraživanja (WSI).

Njemačka je 1. siječnja 2015. uvela zakonsku minimalnu plaću od 8,5 eura po satu. To je dovelo do značajnog povećanja plaća u nižim dohodovnim razredima, pokazalo je istraživanje instituta.

U razdoblju između 2013. i 2018. primanja su porasla za prosječnih 21 posto za zaposlenike u istočnoj Njemačkoj te za 31 posto za one s mjesečnom plaćom nešto ispod 1300 eura.

U zapadnoj Njemačkoj su učinci povećanja minimalne plaće također bili pozitivni, ali manje izraženi, jer sve manji broj ljudi radi u sektoru s niskim plaćama. Tako su u nižem dohodovnom razredu plaće porasle 12 posto, stoji u istraživanju.

“To je najvjerojatnije i uglavnom učinak minimalne plaće”, rekao je autor istraživanja i stručnjak za tržište rada Toralf Pusch, dodavši da je minimalna plaća značajno pridonijela smanjenju nejednakosti plaća u različitim regijama.

“Jasno povećanje mjesečnih primanja također odbacuje zabrinutost nekih stručnjaka koji kritiziraju minimalnu plaću i smatraju da bi poslodavci zbog toga mogli smanjiti broj sati zaposlenika u sektoru minimalne plaće”, kazao je Pusch.

Zaposlenima s relativno visokim prihodima s povećanje plaće bilo je znatno manje između 2013. i 2018. – za oko 14 posto u istočnoj Njemačkoj te za 11 posto u zapadnoj, stoji u istraživanju.

Istraživanje nije razmatralo učinke povećanja minimalne plaće u 2022. i porasta na 12 eura po satu. Analiza je provedena na podacima iz 2008., 2013. i 2018., a podaci za 2023. godinu još nisu dostupni. Pregled prihoda i rashoda provodi se svakih pet godina.

Objava Uvođenjem minimalne plaće u Njemačkoj znatno porasla primanja osoba s niskim dohotkom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

minimalna plaća (5)Njemačka (332)Novosti (1349)plaća (44)plaće (70)rast plaća (14)Svijet (1938)