Njemački izvoznici više izvezli u Poljsku nego u Kinu. Napreduje diverzifikacija

novilist - prije 4 sata - link

Njemački izvoznici u prvoj su polovini ove godine izvezli više robe u Poljsku nego u Kinu, što ukazuje na uspjeh velikih njemačkih kompanija koje diverzifikacijom izvoza žele smanjiti svoju ovisnost o kineskom tržištu, pokazala je u petak objavljena analiza njemačkog Odbora za istočnoeuropske ekonomske odnose.

Podaci te lobističke skupine koja promovira trgovinu između Njemačke i istočne Europe, pokazali su da je izvoz robe u Poljsku u prvih šest mjeseci 2024. porastao za 4,6 posto, na 48,4 milijarde eura.

Izvoz u Kinu je, pak, pao za 2,7 posto u usporedi s istim razdobljem prošle godine, na 48,2 milijarde eura, stoji u izvješću temeljenom na preliminarnim podacima njemačkog statističkog ureda.

Poljska se tako popela na četvrto mjesto najvažnijih prodajnih tržišta za njemačku izvozničku industriju, dok je Kina pala na peto.

Predsjednica odbora Cathrina Claas-Muehlhaeuser rekla je da je to izuzetan uspjeh s obzirom na hitno potrebnu diverzifikaciju njemačkog gospodarstva, koje prije svega želi smanjiti svoju ovisnost o Kini.

“To bi trebao biti poticaj novoj Europskoj Komisiji i zemljama kandidatkinjama da bez odlaganja nastave širenje EU-a na istok i jugoistok”, kazala je.

Njemački izvoz u istočnu Europu, prema podacima, u prvoj je polovini godine blago porastao na 145 milijardi eura, dok je ukupni izvoz smanjen.

Zemlje istočne Europe, koje čine gotovo 19 posto njemačke vanjske trgovine, postale su stup njemačkog izvozno orijentiranog gospodarstva, rekla je Claas-Muehlhaeuser.

SAD je u prvih šest mjeseci ove godine ostao glavno izvozno tržište za Njemačku, a slijede ga Francuska i Nizozemska, pokazali su podaci.

Objava Njemački izvoznici više izvezli u Poljsku nego u Kinu. Napreduje diverzifikacija pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (333)Kina (116)Njemačka (332)Novosti (1349)Poljska (40)