U Iki danas počinje Fantasy & SF Festival Liburnicon, evo što nas sve očekuje

novilist - prije 11 sati - link

Danas, 16. kolovoza počinje 19. izdanje Fantasy & SF Festivala Liburnicon, a organizatori iz udruge Kulturni front zajedno s brojnim volonterima uredili su prostorije i postavili posljednje dekoracije kako bi i ovogodišnje izdanje Festivala spremno dočekalo posjetitelje.

– Ovo je već treća godina da se festival Liburnicon odvija na u prostoru Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a ove se godine održava od 16. do 18. kolovoza, što je već ustaljeni termin za održavanje ovog festivala, treći vikend u kolovozu.

Ove godine Liburnicon ima temu slavenske mitologije. Tako da će biti mnogo predavanja, kvizova, radionica i igara inspiriranih upravo tom temom.

Istaknula bih, na primjer, predavanje Kristjana Petrovića iz Varaždina, koji će govoriti o vilama, ali iz mračnije perspektive.

Također, predavanje će držati Mirjan Rimanić iz Pazina, koji će ponuditi više aspekata religijskog vjerovanja Slavena, s posebnim naglaskom na lokacije u Istri, gdje su štovani razni slavenski bogovi, poput Peruna, Morane, Črt i drugih.

Rikardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage, također će govoriti o interpretacijskom centru Trebišća.

Očekujemo i predavanje Željka Predojevića, koji će predstaviti sveobuhvatan pregled različitih mitskih stvorenja u koje su vjerovali Slaveni, te legende.

Ana Cerovac, poznata književnica iz ovog područja koja piše trilogiju u Krsniku, objasnit će slavensku mitologiju kroz interpretacijske staze, najavila je Valentina Dukić ispred organizatora.

Dodala je da osim bogatog programa, nude razne radionice, kako književne, tako i kreativne, kao i kvizove inspirirane slavenskom mitologijom.

– Kao i svake godine i ove smo pripremili dječji program koji je na rasporedu u subotu od 13 sati. Bez čega ne bismo mogli proći su vanjske igre i zabavni program.

Očekuju vas brojne poznate igre, kao i mnoge druge koje možete pratiti tijekom našeg programa. Cosplay show je također popularna točka, gdje posjetitelji oblače kostime likova iz igara, filmova i serija, prikazuju svoje kostime i sudjeluju u showu.

Festival ćemo zatvoriti koncertima. Ove godine očekujemo False Reasoning u petak, tribute band Iron Maiden, te The Link Band iz Rijeke, koji donosi rock note.

Pripremili smo stvarno bogat program koji možete pratiti putem naše službene stranice, kao i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.

Imamo sveobuhvatan program radionica, kvizova, predavanja i igara. Sigurna sam da će svatko pronaći nešto za sebe.

Također, tu smo samo na korak od mora, tako da možete spojiti jutro uz kupanje s našim zabavno-edukativnim festivalom, dodala je Dukić te se zahvalila svima koji festival pomažu i podupiru, kako organizatorima, gostima i publici, kroz ovih gotovo dva desetljeća uspješnog postojanja.

– Kroz organizaciju Liburnicona prošlo je mnogo organizatora i mladih entuzijasta. Iako je bilo smjena generacija, ostali smo u istom timu, ovisno o tome jesu li neki od organizatora ostali u savjetodavnoj ulozi ili aktivno sudjelovali.

Također, imamo mnogo predavača koji nas prate godinama. Istaknula bih, na primjer, Davora Horvatića, fizičara s PMF-a, koji nam svake godine dolazi.

Redovito je dolazio i Korado Korlević, a tu su i mnogi drugi predavači poput Vanese Ujčić i Daniela Štrige, koji nas prate i podržavaju tijekom godina.

Također, mnogi posjetitelji već unaprijed definiraju svoj godišnji odmor, računajući na to kada se održava Liburnicon, stoga imamo veliku publiku koja nas iz godine u godinu posjećuje, a također i snažnu suradnju s raznim udrugama i drugim festivalima u Hrvatskoj, zaključila je Dukić i pozvala publiku da naredne dane posjete Iku i uživaju u bogatom programu koji su im organizatori pripremili.

Objava U Iki danas počinje Fantasy & SF Festival Liburnicon, evo što nas sve očekuje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (298)Rijeka & Regija (1083)