Otvorena prva norveška tvornica baterijskih ćelija

novilist - prije 7 sati - link

Prvu norvešku tvornicu za proizvodnju baterijskih ćelija otvorio je startup Morrow Batteries na južnoj obali zemlje, s planovima za prve isporuke do kraja godine i postupnim širenjem proizvodnje, objavila je ta kompanija.

Proizvodnja baterijskih ćelija jedna je od novih industrija u koju Norveška želi ulagati, nadajući se da će im koristiti pristup zelenoj energiji i blizina europskih kupaca koji žele baterije nabavljati izvan Kine.

Morrow Batteries, koji je osnovan 2020. godine, u početku će koristiti postojeću tehnologiju litij željezo fosfata (LFP), a njegova tvornica u Arendalu na jugu Norveške je prva europska tvornica s tom tehnologijom gigavatskih kapaciteta.

“Važno je da s prodajom baterija započenemo prema kraju godine”, rekao je izvršni direktor Lars Christian Bacher.

Kompanija je osigurala ugovor o isporuci 5,5 gigavat sati (GWh) baterija tijekom sedam godina s tvrtkom Nordic Batteries, koja izrađuje prilagođena rješenja za pohranu energije.

Prvih će se mjeseci raditi na prilagođavanju procesa, poboljšanju kvalitete i postizanju stabilne proizvodnje baterijskih ćelija, dodao je.

“Radije bismo imali probleme kada smo u procesu pokretanja, nego dvije godine kasnije kada uđemo u stabilnu proizvodnju”, rekao je Bacher.

Svaka Morrowova ćelija kapaciteta je 340 watt sati i teži 2 kilograma, a godišnja proizvodnja tvornice od 1 gigawatt sata iznosit će oko 3 milijuna jedinica.

To bi bilo dovoljno za opremanje 20.000 manjih električnih automobila, koji su obično kapaciteta baterije od 50 kilovatsati (kWh), rekao je glavni operativni direktor Andreas Maier.

No, ugovori o preuzimanju s proizvođačima automobila još nisu u planu jer su početne količine proizvodnje premale, rekao je izvršni direktor Bacher. “Trebat će nam godine da se kvalificiramo za prodaju baterija nekoj automobilskoj kompaniji”, zaključio je.

Objava Otvorena prva norveška tvornica baterijskih ćelija pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (333)Norveška (17)Novosti (1349)